Ο Παυλος Πεζας μιλαει στον Τελλογλου. «Εύλογη» μίζα 16,5 εκατ. ευρώ για το C4I . Συνεντευξη βομβα...

Μιλάει στην «Κ» ο Παύλος Πεζάς, αντιπρόεδρος της εταιρείας που έχασε από την Siemens/Saic το έργο ασφαλείας των Αγώνων του 2004
Του Τασου Τελλογλου
Η μάχη για το σύστημα ασφαλείας C4I των Ολυμπιακών Aγώνων ήταν η «μητέρα των μαχών» για τον κ. Παύλο Πεζά, που αν και τυπικός «στρατιώτης της αγοράς», δείχνει να πληγώνεται όταν μιλά για το «μεγάλο συμβόλαιο». Ο 50χρονος επιχειρηματίας που έχει ελληνική και αμερικανική υπηκοότητα, λέει χωρίς περιστροφές ότι «όταν διεκδικείς συμβόλαια σε μία χώρα όπως η Ελλάδα «αγοράζεις ανθρώπους», αλλά είναι εξαιρετικά προεσεκτικός όταν μιλάει για τον ρόλο της δικής του εταιρείας, της Raytheon, στο πρόγραμμα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οταν απαντάει για «πρακτικές της αγοράς» -ακόμα και στις χώρες του Κόλπου όπου εργαζόταν έως το 1998- χρησιμοποιεί τρίτο πρόσωπο για το «πώς κρύβουν τα λεφτά… πώς φτιάχνονται τα πλέγματα για να κρύβονται τα λεφτά…». Ο κ. Πεζάς απεχθάνεται τη δημοσιότητα, τις φωτογραφίες και τη φασαρία. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Πεζάς από το 1998 έως το 2003, ήταν αντιπρόεδρος της εταιρείας Raytheon, που τελικώς έχασε από τη Siemens/Saic το έργο ασφαλείας των Αγώνων του 2004. Εντέλει δέχεται να δώσει κάποιες απαντήσεις στην «Κ», σε γραπτές ερωτήσεις…
- Είπατε στον εισαγγελέα κ. Αθανασίου ότι η κοινοπραξία Siemens/ Saic (σ.σ.: αυτή που κέρδισε το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Aγώνων 2004) είχε καλύτερη πρόσβαση στο σύστημα εξουσίας της τότε κυβέρνησης και εξαιτίας της πρόσβασης που διέθετε ο αντιπρόσωπός της κ. Γιώργος Τρεπεκλής στο υπουργείο Εξωτερικών (σ.σ.: ο κ. Τρεπεκλής ήταν φίλος του τότε υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου);
- Είχα δει φωτογραφίες που είχαν βγει σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα με τους κ. Τρεπεκλή και Ταμπς (αντιπρόεδρος της Saic) να μπαίνουν στο υπουργείο Εξωτερικών…
Συστήματα πληροφοριών
Και οι δύο κοινοπραξίες, η RaytheoThales και η Siemens/ Saic χρησιμοποιούσαν ιδιότυπα συστήματα συγκέντρωσης πληροφοριών για τις κινήσεις των ανταγωνιστών τους. Ο κ. Πεζάς λέγεται ότι είχε στηριχθεί στις υπηρεσίες ενός πρώην υπαλλήλου της DEA (πράγμα που ο ίδιος διαψεύδει) ενώ η Siemens/Saic είχε στη διάθεσή της τις οικονομικές προσφορές της αντίπαλης κοινοπραξίας πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στο χαρτί που ήταν γραμμένες… Η τελευταία κατάθεση του κ. Πεζά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παν. Αθανασίου ήταν η δεύτερη κατάθεσή του στην ελληνική δικαιοσύνη. Αυτή τη φορά ρωτήθηκε από τον δικαστικό λειτουργό για το ύψος των μιζών και το ύψος της αμοιβής του κ. Τρεπεκλή.
- Ο Σίκατσεκ σε μία από τις καταθέσεις του στην Εισαγγελία του Μονάχου λέει ότι χρειάστηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερα υπουργεία για να κερδίσουν Siemens/Saic αυτό το συμβόλαιο. Είναι αυτό το ποσό εύλογο;
- Η προμήθεια (commission) σε μια τέτοιου μεγέθους δουλειά είναι συνήθως κάπου μεταξύ 5-7,5%. Τα 10 εκατομμύρια ευρώ που αναφέρει ο Σίκατσεκ συν τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ, που δημοσιεύθηκε ότι ήταν η αμοιβή του αντιπροσώπου της Saic (σ.σ. εννοεί τον κ. Τρεπεκλή), μας κάνουν 16,5 εκατομμύρια ευρώ. Εάν η τελική τιμή του συμβολαίου της Saic ήταν 265 εκατομμύρια, τα 16,5 εκατομμύρια είναι περίπου 7%.
Αλλαγή στο παρά πέντε
Την απάντηση αυτή έδωσε ο κ. Πεζάς και στον κ. Αθανασίου. Από την αρχή η θέση της εταιρείας του ήταν ότι η αντίπαλη κοινοπραξία και ειδικά η Siemens παραβίαζε κάθε όρο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η εν λόγω εταιρεία είχε προσφέρει και κοστολογήσει λύση για το διακαναλικό ψηφιακό ραδιοδίκτυο (TETRA) της εταιρείας Μαρκόνι και κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης δήλωσε ότι «η λύση που τελικά επιλέγει να προσφέρει είναι της Rohde Schwarz και απλώς έχει το ίδιο κόστος με τη Μαρκόνι».
«Μετά την υποβολή των προσφορών της Saic», λέει ο κ. Πεζάς, «και της TRS (Raytheon, Thales), η πρώτη επιτροπή αξιολόγησης, που απαρτίζεται από 14 μέλη αξιολόγησε τις τεχνικές προσφορές μας. Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης η SAIC, ενώ είχε προσφέρει λύση για το ΤΕΤΡΑ με ένα σύστημα από τη Μαρκόνι, δηλώνει ότι αντικαθιστά το σύστημα με σύστημα από τη Rohde Schwarz. Στη συνέχεια η Saic άλλαξε και πάλι το σύστημα ΤΕΤΡΑ λέγοντας ότι θα είναι σύστημα της ΝΟΚΙΑ και όχι της Rohde Schwarz. Τελικά απ' ό,τι γνωρίζω το σύστημα που παραδόθηκε απαρτίζεται από κινητά της ΝΟΚΙΑ και υποσταθμούς της ΜΟΤΟΡΟΛΑ…»
Ο κ. Πεζάς αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αναφορές σε ονόματα που μπορεί να «έπαιξαν» στο σύστημα των «διακριτικών πληρωμών» για το σύστημα ασφαλείας C4I. Στον εισαγγελέα κ. Αθανασίου είπε ότι το έργο έδινε σοβαρά περιθώρια να βάλουν στην τσέπη τους ποσά ύψους 30-50% του ύψους της «μίζας» τα στελέχη που ανέλαβαν να τη διακινήσουν. Στη συνέντευξη δεν θέλει να το επιβεβαιώσει.
- Ποιο ήταν το συγκριτικό πλεονέκτημα της αντίπαλης κοινοπραξίας;
- Κατά τη γνώμη μου οι πολιτικές διασυνδέσεις του αντιπροσώπου (σ.σ. κ. Γ. Τρεπεκλή) και αυτές της Siemens και της ALTEC που ήταν στην κοινοπραξία τους.
Τεχνικά η Saic και η κοινοπραξία της αξιολογήθηκε… ως κατώτερη της TRS κατά πολλές μονάδες.
Κάποια στιγμή στις αρχές του 2003 ο τότε γ.γ. Εξοπλισμών κ. Σπ. Τραυλός καλεί τις δύο κοινοπραξίες να σταματήσουν τον «ακήρυχτο πόλεμο» και να μοιραστούν το έργο.
- Γιατί η SAIC δεν δέχθηκε το μοίρασμα της δουλειάς;
- H TRS είχε δεχθεί να μοιράσει τη δουλειά με τη Saic, αλλά η αντίπαλη κοινοπραξία δεν δέχθηκε. Επίσημα η Saic δήλωσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν υπήρχε χρόνος να μοιραστεί η δουλειά. Μου είναι δύσκολο να καταλάβω αυτή τη λογική διότι ο χρόνος μας πίεζε όλους. Η γνώμη μου είναι ότι ήταν βέβαιοι ότι θα πάρουν τη δουλειά διότι επιχειρηματικά η άρνησή τους δεν έστεκε.
Αμερικανική πρεσβεία
Ο κ. Πεζάς δεν δείχνει σκεπτικισμό μόνο όταν μιλάει για τα κίνητρα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της ηγεσίας της αμερικανικής πρεσβείας. Αν και αρνείται ότι ο ίδιος είχε ένα «βαθύ λαρύγγι» στο οικονομικό τμήμα της πρεσβείας που του έδινε πληροφορίες, επιμένει να μιλάει και σήμερα για τον ρόλο του τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ. «Επίσημα» λέει ο κ. Πεζάς «ο πρέσβης Μίλερ έλεγε ότι δεν εμπλέκεται στο έργο και ότι δεν θα υποστήριζε μία από τις δύο αμερικανικές εταιρείες. Ομως είχαμε πληροφορίες από υπαλλήλους της πρεσβείας ότι στην πραγματικότητα ίσως να μην ήταν και τόσο αμερόληπτος».

Σχόλια