Αποκαλυψη βομβα του Τελλογλου αυριο στην Καθημερινη. Δωσαμε και σε ενα αλλο μικροτερο κομμα .

απο την αυριανη Καθημερινη.
5 εκατ. μάρκα για τις εκλογές του 2000
Ενδείξεις ότι χρηματοδότησε με 4 εκατ. μάρκα τα δύο μεγάλα κόμματα και με 870 χιλ. μάρκα ένα κόμμα που πλέον δεν υπάρχει
Του Τασου Τελλογλου
«Tα στοιχεία για τη χρηματοδότηση της πολιτικής είναι στη διάθεση των ελληνικών αρχών αρκεί να θέλουν να τα αξιοποιήσουν», τόνισε με έμφαση την Πέμπτη το βράδυ από το Μόναχο, ένας από τους διαχειριστές των «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσού Siemens. «Στις αρχές του 2000 δώσαμε 4 εκατομμύρια μάρκα (σ.σ. 2 εκατομμύρια ευρώ) για τα δύο μεγάλα κόμματα καθώς είχαν εκλογές σε λίγους μήνες στην Ελλάδα...», συμπλήρωσε, δίνοντας ακόμα πιο δραματικό τόνο στις έως τώρα εξελίξεις περί το ελληνικό σκέλος του σκανδάλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσε ο κ. Ράινχαρντ Σίκατσεκ στην εισαγγελία του Μονάχου αλλά και τα στοιχεία που παραδόθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Αθανασίου από την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Debevoise and Plimpto(κατάθεση του Βόλφγκανγκ Ρούντολφ στις 12 Φεβρουαρίου 2007), ο Ρούντολφ εξαργύρωσε στις 4 Ιανουαρίου του 2000 ανοιχτές επιταγές αξίας 4.012.000 γερμανικών μάρκων σε μία τράπεζα, στο κέντρο του Μονάχου. «Η εντολή είχε δοθεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2000 από τη διεύθυνση του Com», αποκάλυψε στην «Κ» πρώην υπάλληλος της Siemens, θέλοντας να μην αποκαλυφθεί το όνομά του. «Οι πληρωμές σε φορείς γίνονταν με έμβασμα εκεί που μας υποδείκνυαν, για πληρωμές σε πρόσωπα μόνο κατ' εξαίρεσιν χρησιμοποιούσαμε εμβάσματα», συμπλήρωσε ο ίδιος. Τα χρήματα κατέληξαν στον γνωστό λογαριασμό 350000148600647 της τράπεζας Raiffeisenbank και μία μέρα αργότερα χρεώθηκαν σε δύο άλλους λογαριασμούς.
Με το «παλιό σύστημα»
Στις 5 Ιανουαρίου 2000 κατατίθενται από 2 εκατομμύρια μάρκα στους λογαριασμούς των εταιρειών Sundbury Investments στην Τράπεζα Credit Foncier de Monaco Monte Carlo (αριθμός λογαριασμού 100679) και Supersatellite ltd της Τραπέζης Merrill Lynch Pierce Fenner - Uid 145473, 15Χ-03Α03. «Tόσα δίναμε περίπου, κάπου 4 εκατομμύρια μάρκα (2 εκατ. ευρώ)... Εκείνη τη χρονιά δώσαμε και σε ένα άλλο μικρότερο κόμμα, που δεν υπάρχει σήμερα, στις 18 Δεκεμβρίου 2000, περίπου 870.000 μάρκα, μετά από υπόδειξη ενός τοπικού εταίρου μας (σ.σ. ελληνικής εταιρείας που συνεργαζόταν με τη Siemens). Ηταν τα τελευταία χρήματα σε κόμματα που δόθηκαν με το «παλαιό σύστημα» μέσω Αυστρίας»... Μάλιστα, στις 29 Ιουνίου 2000 και αφού οι εκλογές έγιναν, η Siemens στέλνει άλλα 2 εκατομμύρια μάρκα (σ.σ: 1 εκατομμύριο ευρώ) στην εταιρεία Sandbury Investments. «Τα στέλναμε για ενίσχυση του κόμματος με το οποίο θα κάναμε δουλειές», λέει στην «Κ» ο άνθρωπος των «μαύρων ταμείων».
«Tου κόμματος που είχε κερδίσει τις εκλογές, του ΠΑΣΟΚ;», ρωτάμε.
«Δεν γνωρίζω ποιο κόμμα κέρδισε», απαντά με αφοπλιστικό τρόπο ο συνομιλητής μας.
Ο ίδιος, υπολογίζει ότι το 2000 αυξήθηκε το ποσό που διανεμόταν προεκλογικά στα «κόμματα που ήταν δυνατόν να κερδίσουν τις εκλογές καθώς είχαμε κερδίσει ένα μεγάλο συμβόλαιο στον ΟΤΕ και στα τρένα και από το οποίο ένα ποσοστό 2% μπορούσε να διατεθεί για τη «φροντίδα του τοπίου». Αντίθετα, ο Μπέρνσαου μου έλεγε ότι το 1996 που δεν είχαμε δουλειές στον ΟΤΕ είχαν δοθεί πολύ λιγότερα χρήματα, με τον ίδιο τρόπο και στα δύο κόμματα».
Το ίδιο πρόσωπο, είπε στην «Καθημερινή» ότι ανά χρόνο δόθηκαν στο κυβερνητικό κόμμα 1 εκατ. μάρκα το 1998 και 1999. Ο συνομιλητής μας επιβεβαιώνει: «Το παλαιό σύστημα καταργήθηκε το 2001, η Ελλάδα ήταν από τις... πιο γρήγορες χώρες προσαρμογής στη φάση μετάβασης από το σύστημα λογαριασμών της Αυστρίας στη δημιουργία υπεράκτιων εταιρειών από τη μητρική και τις θυγατρικές εταιρείες».
Το νέο σύστημα πληρωμών
Τα πρώτα χρήματα που διατέθηκαν με το «νέο σύστημα πληρωμών» στην εταιρεία Placid Blue Corporatioτον Ιούλιο 2001, ήταν 2,634 εκατομμύρια μάρκα. Ο διαχειριστής της εταιρείας, Γιώργος Καλδής, σημειώνει στο υπόμνημα που κατέθεσε, ότι ο κ. Μιχ. Χριστοφοράκος του είχε ζητήσει να έχει η εταιρεία λογαριασμούς στο Μονακό, κάτι που ο ίδιος γνώριζε καλά εξαιτίας της διαχείρισης προσωπικών και επιχειρηματικών του λογαριασμών στο κρατίδιο. Υπάρχει όμως ένα περίεργο κενό στα στοιχεία που παρέδωσαν οι αρχές του Μονακό στις ελληνικές αρχές: Ενώ στην απάντησή τους εμφανίζεται κίνηση του λογαριασμού της εταιρείας από το 2003, η εταιρεία κινείται ουσιαστικά από το 2001.
«Στην εταιρεία αυτή δώσαμε το 2001 και το 2002 γύρω στα 5 εκατομμύρια μάρκα (2,5 εκατομμύρια ευρώ)», είπε χαρακτηριστικά πρώην στέλεχος της Siemens που μίλησε στην «Κ», υπό τον όρο να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.
Το ερώτημα είναι, πού έδωσε ο κ. Χριστοφοράκος αυτά τα χρήματα. «Στα δύο πολιτικά κόμματα...», απαντά ο Ράινχαρντ Σίκατσεκ.
Ο εισαγγελέας κ Αθανασίου παρέλαβε από τις αρχές του Μονακό ένα πρακτικό ανάλυσης κίνησης του λογαριασμού 1124854 της τράπεζας ABAMRO, που ήταν στην ουσία αντίγραφο μίας απάντησης που έδωσαν οι αρχές αυτής της χώρας σε παλαιότερο ελβετικό αίτημα. Οι Ελβετοί είχαν συνδέσει το αίτημά τους με την έρευνα που έκαναν στη χώρα τους για το σύστημα ασφαλείας C4I. Η απάντηση του Μονακό αφορούσε την κίνηση των λογαριασμών που αποτύπωνε κινήσεις σε σχέση με τις υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες είχαν δραστηριοποιηθεί για το σύστημα Ολυμπιακής Ασφάλειας. Η υπεράκτια εταιρεία Placid Blue δραστηριοποιήθηκε όμως και τα χρόνια 2001-2002. Τις πιστώσεις σε αυτήν και τις πληρωμές από αυτήν γι' αυτή τη διετία θα πρέπει να ζητήσει με νέο αίτημά του προς τις αρχές του Μονακό ο κ. Αθανασίου.
«Από το 2002 αρχίσαμε να αφήνουμε τη διαχείριση του 2% που προοριζόταν για τα κόμματα, στην ελληνική θυγατρική εταιρεία», λέει στην «Κ» στέλεχος του τομέα των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρείας.
Στη «Μεγάλη Βρεταννία»
Το πρώτο διμηνο του 2004 οι αναλυτές επιδόσεων των σταθερών δικτύων της Siemens, συγκεντρώνονται στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Ο κ. Mιχ. Χριστοφοράκος παίρνει τότε «στην άκρη» τον κ. Κουτσενρόιτερ του τομέα τηλεπικοινωνιών και του ζητάει χρήματα για την «καλλιέργεια του τοπίου» με χορηγίες και στα δύο μεγάλα κόμματα ώστε η Siemens να εξασφαλίσει την ανάλογη αντιμετώπιση μετά τις εκλογές εκείνης της χρονιάς. Ο κ. Κουτσενρόιτερ δίνει το «πράσινο φως» για τις τελευταίες παρόμοιες πληρωμές. Ο χρηματιστής, τώρα, κ. Ν. Ράμμος κατέβαλε έως τις παραμονές των εκλογών του 2004 στο «δίκτυο» του κ. Χριστοφοράκου στην Αθήνα, 900.000 ευρώ, με 600.000 ευρώ να «κινούνται» ταυτόχρονα σχεδόν με τη συνάντηση Κουτσενρόιτερ-Χριστοφοράκου στην Αθήνα. Αλλες 350.000 δίνονται στον κ. Χριστοφοράκο από τον χρηματιστή Δεβλέτογλου «που δεν θυμάται πού τα έδωσε». Το τελευταίο έμβασμα Ράμμου έχει μόλις εννέα μέρες διαφορά από εκείνο του Δεβλέτογλου (και οι δύο τα κατέβαλαν στον κ. Χριστοφοράκο στην Αθήνα) και, προφανώς, το «σπάσιμο» του ποσού έγινε την τελευταία στιγμή για να καταστεί δυσχερής η «ανιχνευσιμότητα» των κεφαλαίων.
Γνωρίζει πολλά
Ο κ. Ράμμος, που θα είχε ίσως πολλούς λόγους να συνεργαστεί με τον εισαγγελέα, γνωρίζει ασφαλώς πολλά περισσότερα από εκείνα που θα διαβάσει ο κ. Αθανασίου στο υπόμνημά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα των δικηγόρων που «όπλισε» τους χρηματιστές με επιχειρήματα πρότεινε να χρησιμοποιηθεί και το όνομα του νεκρού χρηματιστή Κ. (το ονομά του βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας), έτσι ώστε να «προστατευτεί» το σύστημα από περαιτέρω πιέσεις καθώς οι... νεκροί δεν πιέζονται. Η «Κ» έχει συγκεντρώσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αρκετοί από τους χρηματιστές που συμμετείχαν στη διακίνηση του πολιτικού χρήματος γνωρίζονταν μεταξύ τους. «Δεν γνώριζαν πάντα τους τελικούς αποδέκτες, αλλά γνώριζαν παραπάνω από αυτά που τώρα λένε ότι γνώριζαν»...
Από τις 14/6 έως τις 2/11/2004, ο κ. Μιχ. Χριστοφοράκος λαμβάνει μέσω του δικτύου πληρωμών στη ναυτιλιακή Pimpernel 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια περίοδο εκταμιεύονται τα πρώτα χρήματα από το δημόσιο για το σύστημα ασφαλείας C4I και γίνεται η επέκταση του συστήματος. Μάλιστα, οι εταιρείες του Σίκατσεκ που στέλνουν στον κ. Χριστοφοράκο τα χρήματα, τα εμβάζουν στο «όνομα» του C4I.
Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων από τη Siemens και ενώ ο κ. Αθανασίου βρίσκεται καθ' οδόν προς το Μόναχο, τον Φεβρουάριο του 2008, ο δικηγόρος του κ. Κουτσενρόιτερ ζητεί από τον υπογράφοντα τον νόμο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, λέγοντας ότι εάν ο πελάτης του συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές θα πρέπει να ανησυχεί μόνο για την παραβίαση αυτού του νόμου...
-------------------------------------------------
Οσοι μας διαβαζουν ηξεραν οτι θα βγει κατι και για αλλο κομμα.
Ηξεραν και ποτε.
Θα γινει κατι?
Μπαααααααα

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ποιό είναι το κόμμα ρε παιδιά? Ο Αβραμόπουλος το ΚΕΠ το έφτιαξε το 2001, η Πολ.Αν. διαλύθηκε πριν το 2000, τι μένει?

ΔΗΚΚΙ?
Ο χρήστης wolf είπε…
η πολαν δεν διαλυθηκε πριν το 2000. το σημειωνω επειδη λες οτι διαλυθηκε πριν το 2000.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γι' αυτό το λες, ή ξέρεις κάτι περισσότερο?

Πάντως η Πολ.Αν. δεν κατέβηκε στις εκλογές του 2000.
Ο χρήστης wolf είπε…
πολυ μεγαλυτερο ενδιαφερον εχουν παντως γεγονοτα που εγιναν πριν το 2000. ακουγονται διαφορα και για αυτα.