ΕΣΗΕΑ Οι διαφωνούντες. (Όταν απεργούν οι εργοδότες). Του Ευγενιου Ανδρικοπουλου.


Τρίωρη στάση εργασίας, σε ένδειξη συμπαράστασης σε απεργία-μαϊμού των τεχνικών της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης, αποφάσισαν εννέα Σύμβουλοι από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Με τον τρόπο αυτό απεργούν οι δημοσιογράφοι για να φανεί ότι απεργούν και οι τεχνικοί επειδή ραδιόφωνα και τηλεοράσεις παίζουν κανονικά το πρόγραμμά τους εκτός από ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές. Μπας και φανεί ότι κάνουν απεργία και οι τεχνικοί.
Ζητάνε να αποσυρθεί το (αντι) Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, χωρίς ωστόσο να διαφωνούν με το Ενιαίο Ταμείο Τύπου που αρχικά είχαν προτείνει οι Σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν υιοθέτησε ο Καραμανλής.
Θέλουν έτσι, να ξελασπώσουν τον Κιμπουρόπουλο -αιχμή του δόρατος των καναλαρχών- που δεν του βγαίνει ακριβώς το παιχνίδι επειδή σκόνταψε στις δικές μας αντιδράσεις. Η πλειοψηφία των εννέα στηρίζει την τροπολογία και όλα τα άλλα που προβλέπουν:
Τζάμπα ασφάλιση για τους εργοδότες, όλων όσων δουλεύουν στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα σʼ όλη τη χώρα
Δήμευση από 10% σε κάθε δημοσιογραφικό Ταμείο (ΤΣΠΕΑΘ- ΕΔΟΕΑΠ).
Άμεση παραγραφή εκατομμυρίων ευρώ από υποχρεώσεις καταβολής αγγελιοσήμου που έχουν μαζί με τα μεγάλα κανάλια η VODAFONE, COSMOTE, OTE, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, χρηματιστηριακές εταιρίες, ΟΠΑΠ κλπ.
Την επιλογή επικούρησης σε ΕΔΟΕΑΠ ή ΤΕΑΣ της περιφέρειας όσων μπαίνουν από τα παράθυρα στα Ταμεία μας.
Την άμεση παραγραφή υποχρεώσεων από αγγελιόσημο που προκύπτουν από ισολογισμούς που έχουν δημοσιευθεί ή δημοσιεύονται σε εφημερίδες και είναι εκατομμύρια που χρωστάνε στον ΕΔΟΕΑΠ.
Την αδυναμία ελέγχου του αγγελιόσημου αφού το νομοσχέδιο δεν προβλέπει κάποιο ελεγκτικό μηχανισμό και μηχανογραφικά το σύστημα ελέγχεται (και στο ΤΣΠΕΑΘ και στον ΕΔΟΕΑΠ) από εταιρία που έχει πελάτες τους καναλάρχες τις μεγάλες εφημερίδες και την εταιρία στατιστικής καταγραφής της διαφημιστικής δαπάνης. (Πώς λένε «ο λύκος φυλάει τα πρόββατα»).
Την κατάργηση (άρθρο 42) της διαδοχικής ασφάλισης εργαζομένων (μείωση συντάξεων τουλάχιστον 40%) που έχουν κρατήσεις πχ στο ΤΣΠΕΑΘ και το ΤΑΙΣΥΤ, αφού τώρα μπαίνουν σε ενιαίο κορβανά.
Την παραγραφή των εργοδοτικών εισφορών που οφείλονται στο ΤΑΙΣΥΤ (1% επί των εισπράξεων από τις πωλήσεις περιοδικών).
Εκπρόσωποι δύο κομμάτων -πέντε συνδικαλιστές - πολιτικοί αξιωματούχοι- μαζί με την παράταξη του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, στηρίζουν τη τροπολογία που κάνει νοικοκυραίους τους τεχνικούς με τα δικά μας αποθεματικά.
Συμφωνούν δηλαδή να περάσουν την πόρτα του ΤΣΠΕΑΘ περισσότερα από έξι χιλιάδες άτομα, χωρίς εργοδοτική εισφορά, κεφάλαια και αποθεματικά. Με τον τρόπο αυτό η πλειοψηφία των εννέα της ΕΣΗΕΑ, στηρίζει το νομοσχέδιο του Καραμανλή, ζητώντας να αποσυρθεί, αλλά συμφωνεί για ένα Ενιαίο Ταμείο, που οδηγείται σε χρεωκοπία με μαθηματική ακρίβεια, όπως λένε οι καθηγητές κκ. Μανιτάκης και Ρομπόλης εγγράφως προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Και για όλα αυτά η πρώτη αντίδραση είναι μια τρίωρη στάση εργασίας που υπαγορεύτηκε από τους εργοδότες.
Σ΄ όλα αυτά απαντήσαμε:
«Απεργία διαρκείας σε όλα τα Μέσα ώσπου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα, νεκροθάφτης του κλάδου».
Και αποχωρήσαμε από τη Συνεδρίαση του ΔΣ.
ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κυριε Ανδρικοπουλε μας, και σας ειχα σε εκτιμηση αλλα δυστυχως μεταφερετε και στο μπλογκ την επαγγελματικη σας διαστροφη που σας κανει να μην αναφερεστε σε ονοματα. Αυτο ειναι ρεζιλικι. Δηλαδη ερχεστε και μας παραμυθιαζετε με χειριστο τροπο (στα παραμυθια τουλαχιστον υπαρχουν και ονοματα π.χ. Κοκκινοσκουφιτσα, Πητερ Παν κλπ.)για καποιους συνδικαλιστες καποιων παραταξεων, και που εσεις ως νεος Ντ¨ Αρτανιαν θελετε να προστατεψετε το συναφι σας απο καποιους πειναλεους τεχνικους, βδεληγματα, που θα σας ριξουν το ταμειο εξω. Οτι αυτοι οι τεχνικοι αν δεν ηταν, εσεις δε θα βγαζατε τα μουτρα σας στην οθονη δεν το σκεφτεστε!!!. Αχ κυριε Ανδρικοπουλε μας, που καποια στιγμη ησασταν και σοσιαλιστης ΠΑΣΟΚΟΣ, και τωρα εχετε γινει πιο ελιτιστας δεξιος και απο τους δεξιους. ΠΩ ΠΩ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΣΑΣ. ΣΕΡΓΙΟΣ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
φίλε Σέργιε,

η παραπληροφόρηση έχει και τα όριά της.. ¨Οταν υπερβαίνονται καταντά φάρσα..

α) Δεν μου καίγεται καρφί αν τα μούτρα μου βγουν ή δεν βγουν στην τηλεόραση. Οι ιδέες μου θέλουν ν' ακουστούν. (αλήθεια πως θα φαινόταν στους μηχανικούς η εξωφρενική απαίτηση εισόδου των οικοδόμων στο ΤΣΜΕΔΕ.. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι οικοδομές θα παρέμεναν στα σχέδια. Σαν γράμμα νεκρό.)

β) Παρ' όλ' αυτά ήμουν και παραμένω σταθερά υπέρμαχος της εισόδου των τεχνικών (και για να εξηγούμαι των εικονοληπτών και ηχοληπτών αποκλειστικά) σε ένα ενιαίο ταμείο. Αλλά υπό την εξής προϋπόθεση: Ότι η είσοδός τους θα συνοδευτεί από την μεταφορά αποθεματικών, εισφορές και φυσικά την ρητή και νομικά κατοχυρωμένη διασφάλισιση ότι το αγγελιόσημο θα εισπράτεται αποτελεσματικά από όλους όσους εμπλέκονται σε αυτό.
Μα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο ούτε νύξη γίνεται γι αυτό.Αντιθέτως. Προστατεύονται οι καναλάρχες που σας και μας πετάνε στον δρόμο δίχως να τους καίγεται καρφί επειδή απαλλάσσονται των εργοδοτικών εισφορών.

γ) Δυστυχώς για σας κ. Σέργιε πράγματι αισθάνομαι ντροπή. Κι αυτό γιατί ενώ ενηλικιώθηκα παραμένω κόντρα στο δόγμα Τσόρτσιλ και Λένιν σοσιαλιστής. Και μάλλον μ' αυτό το ρούχο θα πεθάνω..

Αν κατόπιν αυτών δεν αλλάξατε γνώμη, τότε τα πράγματα είναι όπως εσείς νομίζετε...