Δεν χρειάζεται να συμβουλευτείτε ένα ημερολόγιο, μπορείτε να το νιώσετε στον αέρα – Ο χειμώνας είναι εδώ. Η αλλαγή της εποχής επιφέρει αναπόφευκτα αύξηση των κρυολογημάτων και της γρίπης και ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε να κολλήσουμε αυτά τα μολυσματικά διασκεδαστικά σπόιλερ είναι η ενίσχυση της φυσικής μας ανοσίας. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσω της άσκησης και διασφαλίζοντας ότι συμπληρώνουμε τα αποθέματά μας με βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό μέσω καλής τροφής ή/και συμπληρωμάτων υψηλής ποιότητας. Και με τον Covid-19 να είναι ακόμα πολύ στην κοινότητα, η σημασία της διατήρησης ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς οδεύουμε προς τους ψυχρότερους μήνες, δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική.
Βασιστήκαμε στις πολλές δεκαετίες που εργαζόμαστε στον τομέα της φαρμακευτικής υγειονομικής περίθαλψης για να συντάξουμε τη λίστα με τις κορυφαίες 5 βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεστε για να νικήσετε τη φούρια αυτή την εποχή της γρίπης:
Βιταμίνη D
Το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε όταν αισθάνεστε ότι έρχεται ένα κρυολόγημα ή γρίπη είναι να βγείτε έξω και να αφήσετε το δέρμα σας να απορροφήσει τον υπέροχο ήλιο. Δοκιμάστε το – όχι μόνο θα σας ζεστάνει, αλλά θα αρχίσετε να νιώθετε και λίγο πιο φωτεινό. Ο λόγος; Η έκθεση στον ήλιο είναι ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο το σώμα μας παράγει τη βιταμίνη D που αποκαθιστά την υγεία.
Η βιταμίνη D είναι στην πραγματικότητα ένας τύπος ορμόνης που βοηθά στην προώθηση του ανοσοποιητικού και του νευρομυϊκού συστήματος του σώματος. Παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των κυττάρων του ανοσοποιητικού και επίσης δρα στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.
Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale διαπίστωσε ότι τα άτομα με υγιή επίπεδα βιταμίνης D (συγκεντρώσεις 38 ng/ml ή περισσότερο) απολάμβαναν διπλάσια μείωση του κινδύνου εμφάνισης οξέων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος καθώς και σημαντική μείωση στα ποσοστά των ημερών που ήταν άρρωστα με κρυολόγημα και γρίπη.
Πλούσιες πηγές βιταμίνης D: Ασφαλής έκθεση στον ήλιο σε γυμνό δέρμα (τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα), μουρουνέλαιο, κρόκοι αυγών από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής επιτρέπεται άφθονη έκθεση στον ήλιο, συμπληρώματα βιταμίνης D.
Βιταμίνη Ε
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, οδηγεί σε μείωση της ανοσολογικής απόκρισης. Και αντίστροφα, όταν τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε λαμβάνονται από άτομα με γνωστή ανεπάρκεια, η φυσική ανοσολογική απόκριση του σώματος αυξάνεται.
Μια κλινική ανασκόπηση που διεξήχθη το 2018 βρήκε αρκετές μελέτες που υποστήριξαν τα ευεργετικά αποτελέσματα της βιταμίνης Ε. Σε μια μελέτη οι άνδρες καπνιστές που έπαιρναν τακτικά συμπληρώματα βιταμίνης Ε υψηλής δόσης είχαν 69% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πνευμονία μετά από κρυολόγημα ή γρίπη. Μια άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στην ανασκόπηση, διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι κάτοικοι οίκων ευγηρίας εμφάνισαν λιγότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και χαμηλότερη συχνότητα κρυολογήματος μετά από τακτική λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε.
Η βιταμίνη Ε παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση των ανώριμων Τ κυττάρων. Τα Τ κύτταρα είναι σημαντικά για την ανοσία καθώς προστατεύουν το σώμα από παθογόνα και ενεργοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού για να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις όταν εισέρχονται στο σώμα.
Πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε : ηλιόσποροι, αμύγδαλα, έλαιο φύτρων σιταριού, αβοκάντο, πέστροφα και σολομός, κουκουνάρι, συμπληρώματα βιταμίνης Ε.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι ένα ορυκτό που συχνά παραβλέπεται και αξίζει περισσότερο χρόνο στο προσκήνιο που καταστρέφει το κρύο και τη γρίπη. Ο ψευδάργυρος διασφαλίζει ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος επικοινωνούν μεταξύ τους και επίσης ενισχύει τη δραστηριότητα των μακροφάγων και των φυσικών φονικών κυττάρων. Τα φυσικά κύτταρα δολοφόνοι είναι υπεύθυνα για τη σύνδεση με κύτταρα μολυσμένα από ιούς, καθώς και με κύτταρα όγκου, και ουσιαστικά να τα σκοτώνουν. Ένα εύχρηστο πράγμα που πρέπει να έχετε στο βιολογικό σας οπλοστάσιο που οδηγεί στην εποχή της γρίπης.
Μια πρόσφατη ανασκόπηση μελέτης του 2021 , που διεξήχθη από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, διαπίστωσε ότι, « …σε σχετικές μελέτες όπου χρησιμοποιήθηκαν υψηλές δόσεις ιοντικού ψευδαργύρου, υπολογίστηκε μια σαφής μείωση στη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 42%.
Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, «…η θεραπεία με ψευδάργυρο που εφαρμόζεται σε θεραπευτική δόση και στη σωστή μορφή έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει δραστικά την κάθαρση τόσο των χρόνιων όσο και των οξέων ιογενών λοιμώξεων, καθώς και των συνοδών παθολογιών και συμπτωμάτων τους».
Πλούσιες πηγές ψευδαργύρου: κόκκινο κρέας, στρείδια και άλλα οστρακοειδή, πουλερικά, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι, γαλακτοκομικά, αυγά, δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπληρώματα ψευδαργύρου.
Βιταμίνη C
Ενώ είναι γνωστό ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης C οδηγεί σε εξασθενημένη ανοσία και μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις , μέχρι σήμερα, η μη τυπική κλινική μελέτη έχει καταφέρει να δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C μειώνουν τη συχνότητα κρυολογήματος. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η Βιταμίνη μειώνει σημαντικά τη σοβαρότητα και τη διάρκεια ενός κρυολογήματος ή γρίπης, αφού προσβληθεί.
Μια ανασκόπηση των στοιχείων που διεξήχθη από το Scandinavian Journal of Infectious Disease μελέτησε 21 κλινικές δοκιμές και σε καθεμία από τις 21 μελέτες, η βιταμίνη C μείωσε τη διάρκεια των επεισοδίων και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος κατά μέσο όρο 23%.
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης. Λειτουργεί για να σκοτώνει επιβλαβή μικρόβια και παθογόνα ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τον ιστό του ξενιστή από υπερβολική βλάβη.
Πλούσιες πηγές βιταμίνης C: δαμάσκηνο kakadu, τσίλι και πιπεριά, φραγκοστάφυλο, τριαντάφυλλο, γκουάβα, ακτινίδιο, μπρόκολο, κεράσια, λεμόνια, λίτσι, θυμάρι, συμπληρώματα βιταμίνης C.
Σελήνιο
Ένα από τα συμπτώματα του χαμηλού σεληνίου είναι η κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού, και όταν λαμβάνεται από άτομα με χαμηλά επίπεδα, το συμπλήρωμα σεληνίου έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιικά αποτελέσματα.
Το σελήνιο βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και είναι απαραίτητο για το αντιοξειδωτικό αμυντικό μας σύστημα καθώς και για την υγεία και την ευρωστία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Η ποσότητα σεληνίου που λαμβάνουμε από την τροφή μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πού ζούμε και από το πού καλλιεργήθηκε ή βοσκήθηκε η τροφή μας. Για παράδειγμα, τα εδάφη στις ΗΠΑ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο ενώ τα εδάφη στη Νέα Ζηλανδία είναι σχετικά χαμηλά. Στην Αυστραλία, εδάφη με έλλειψη σεληνίου έχουν εντοπιστεί στη νοτιοδυτική Δυτική Αυστραλία και στο παράκτιο Κουίνσλαντ, καθώς και σε τμήματα της ΝΝΟ, της Βικτώριας, της Νότιας Αυστραλίας και της Τασμανίας. Τα αμμώδη, όξινα εδάφη από βασάλτη ή γρανίτη είναι συνήθως χαμηλά σε ιχνοστοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του σεληνίου. Για το λόγο αυτό, τα άτομα που ζουν σε περιοχές με εδάφη με έλλειψη σεληνίου μπορεί να χρειαστεί να λάβουν συμπληρώματα σεληνίου για να εξασφαλίσουν ότι οι αποθήκες σεληνίου τους είναι επαρκείς για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης.
Πλούσιες πηγές σεληνίου: ξηροί καρποί Βραζιλίας, ψάρι, κόκκινο κρέας, πουλερικά, αυγά, ηλιόσποροι, καστανό ρύζι, μανιτάρια, συμπληρώματα σεληνίου
Σχόλια