Τα οφέλη του για την υγεία είναι εντυπωσιακά, αλλά εξακολουθεί να είναι υγρή ζάχαρη, οπότε φροντίστε να καταναλώνετε μέλι με μέτρο
Ενώ το μέλι είναι περισσότερο γνωστό ως φυσικό γλυκαντικό, έχει και μερικά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία.
Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ τι ακριβώς είναι το μέλι ;
«Το μέλι παίρνει τη γλυκύτητα του από τη χημική του σύνθεση», εξηγεί η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Beth Czerwony, RD, LD. «Αποτελείται από δύο απλά σάκχαρα που ονομάζονται γλυκόζη και φρουκτόζη, μαζί με ορισμένα μέταλλα».
Με άλλα λόγια, το μέλι είναι ουσιαστικά μια φυσική υγρή ζάχαρη. Φτιάχνεται από εργατικές μέλισσες, οι οποίες συλλέγουν νέκταρ από λουλούδια και το πηγαίνουν πίσω στην κυψέλη τους, όπου το μασούν μέχρι να γίνει μέλι. Στη συνέχεια, αποθέτουν το μέλι σε μικροσκοπικές, κηρώδεις μονάδες αποθήκευσης που ονομάζονται κηρήθρες και το αερίζουν με τα φτερά τους για να στεγνώσει, μια διαδικασία που το κάνει πιο κολλώδες.
Ωραίο, σωστά;! Αλλά μόνο και μόνο επειδή το μέλι είναι εξ ολοκλήρου φυσικό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το φάμε όσο θέλουμε.
Είναι το μέλι υγιεινό;
Μια κουταλιά της σούπας μέλι έχει:
61 θερμίδες.
17 γραμμάρια υδατάνθρακες.
Χωρίς λίπος.
Ίχνη σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.
«Το μέλι εξακολουθεί να είναι υγρή ζάχαρη και όπως όλες οι άλλες μορφές ζάχαρης, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο», λέει ο Czerwony. «Σε αντίθεση με την κανονική ζάχαρη, ωστόσο, έχει ορισμένα συγκεκριμένα και μοναδικά οφέλη για την υγεία».
Ας εξετάσουμε μερικά από τα γνωστά οφέλη του μελιού για την υγεία και μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους διαφέρει από άλλες μορφές ζάχαρης.
Υψηλή σε αντιοξειδωτικά
Το μέλι περιέχει τόσο φλαβονοειδή όσο και πολυφαινόλες , ενώσεις που βρίσκονται σε φυσικές, φυτικές τροφές. Αυτές οι ενώσεις έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (στις οποίες θα φτάσουμε σε λίγο) και δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά στο σώμα.
Τι είναι ακριβώς τα αντιοξειδωτικά ; Για να κάνουμε μια μακρά, επιστημονική ιστορία, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ασταθών μορίων στο σώμα σας που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες . Αυτό είναι σημαντικό γιατί, εάν αφεθούν ανεξέλεγκτες, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά σας και να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί, με τη σειρά του, να προκαλέσει παθήσεις υγείας όπως καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και αυτοάνοσα νοσήματα.
Με άλλα λόγια, είναι πολύ σημαντικό να τρώτε μια δίαιτα πλούσια σε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά για να βοηθήσετε το σώμα σας να διατηρείται σε φόρμα μάχης. Αλλά δεν πρέπει απαραίτητα να υπολογίζετε ότι το μέλι είναι μια στερεή πηγή αντιοξειδωτικών ή άλλων βιταμινών ή μετάλλων.
«Επειδή είναι τόσο πλούσιο σε ζάχαρη, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετό μέλι για να λάβουν σημαντική ποσότητα θρεπτικών συστατικών από αυτό», προσθέτει ο Czerwony.
Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Τόσο τα φλαβονοειδή όσο και οι πολυφαινόλες έχουν αποδειχθεί ότι είναι αντιφλεγμονώδη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση της φλεγμονής στο σώμα.
Η φλεγμονή είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας επούλωσης του σώματός σας, βοηθώντας σας να αναρρώσετε από τραυματισμούς και να καταπολεμήσετε ξένους εισβολείς όπως μικρόβια και ιούς. Αλλά μερικές φορές, η φλεγμονή συνεχίζεται για πολύ καιρό, με αποτέλεσμα χρόνια φλεγμονή που κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
«Το φαγητό που τρώτε παίζει μεγάλο ρόλο στο επίπεδο της φλεγμονής που αντιμετωπίζετε», τονίζει ο Czerwony. «Ορισμένες τροφές, όπως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα σάκχαρα , μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, ενώ τα φυσικά, αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση της φλεγμονής και να σας κάνουν να νιώθετε καλά».
Ως φυσικό γλυκαντικό, το μέλι είναι μια καλύτερη και λιγότερο φλεγμονώδης επιλογή από την κανονική ζάχαρη, η οποία είναι γνωστό ότι προκαλεί φλεγμονή.
Μπορεί να καταπραΰνει τον βήχα και τον πονόλαιμο
Έχετε προσθέσει ποτέ μια στύψιμο μέλι στην κούπα του τσαγιού σας όταν αισθάνεστε άρρωστοι ; Υπάρχει ένας λόγος για αυτό, και δεν είναι μόνο επειδή έχει καλή γεύση.
«Το μέλι είναι μια φυσική σπιτική θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ερεθισμού και στη μείωση της φλεγμονής από τον πονόλαιμο», επιβεβαιώνει ο Czerwony. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής υποστηρίζουν και οι δύο το μέλι ως φυσικό φάρμακο για τον βήχα ».
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βασίζεστε μόνο στο μέλι όταν αισθάνεστε αδιαθεσία. Εάν είστε πραγματικά άρρωστος, ζητήστε βοήθεια από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης (και μην δίνετε ποτέ μέλι σε μωρό κάτω του 1 έτους, καθώς μπορεί να προκαλέσει βρεφική αλλαντίαση ). Αλλά αν απλά προσπαθείτε να απαλύνετε την ταλαιπωρία σας, επιλέξτε το αγαπημένο σας φακελάκι τσαγιού και έχετε έτοιμο το βάζο με το μέλι σας.
Βοηθά στην αντιμετώπιση πληγών και εγκαυμάτων
Ένα συγκεκριμένο είδος μελιού, το μέλι manuka , μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά (που σημαίνει ότι εφαρμόζεται στο δέρμα) για τη θεραπεία πληγών και πληγών. Οι επίδεσμοι μελιού manuka φαρμακευτικής ποιότητας έχουν χρησιμοποιηθεί σε κλινικές συνθήκες για τη θεραπεία εγκαυμάτων και ελκών πίεσης.
« Μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι manuka περιέχει αντιοξειδωτικά, μαζί με αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες», λέει ο Czerwony.
Αλλά μην περιμένετε να είναι μια απλή, φθηνή θεραπεία: το μέλι Manuka είναι ένα ακριβό συστατικό που μπορεί να σας κοστίσει από 30 έως 200 δολάρια.
Μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της ακμής
Παρόμοια με τη βοήθεια στη θεραπεία τραυμάτων, το ωμό μέλι (και ιδιαίτερα το ωμό μέλι manuka) έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απαλλαγή από τα σπυράκια. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι υπερ-ενυδατικό, μαζί με αυτές τις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
«Υπάρχει ένα ένζυμο στο μέλι που ονομάζεται καταλάση, το οποίο βοηθά στην ανακούφιση από μικρές φλεγμονές», μοιράζεται ο Czerwony. Μπορείτε να ταμπονάρετε μια μικρή ποσότητα στις βλατίδες της ακμής και στα τυφλά σπυράκια (το είδος του επώδυνου κυττάρου που σχηματίζεται κάτω από το δέρμα) για να καταπολεμήσετε τα βακτήρια και να μειώσετε το πρήξιμο.
Άλλα πιθανά οφέλη του μελιού
Υπάρχουν πολλοί άλλοι ισχυρισμοί σχετικά με τα πιθανά οφέλη του μελιού για την υγεία. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με το πώς το μέλι μπορεί να βοηθήσει:
Προστατέψτε το καρδιαγγειακό σύστημα .
Ανακουφίστε τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας .
Πρόληψη διαταραχών μνήμης .
Άλλοι ισχυρισμοί απλά δεν έχουν αρκετή έρευνα για να τους υποστηρίξουν.
«Έχουν γίνει πολλοί ισχυρισμοί σχετικά με τα οφέλη του μελιού για την υγεία, άλλοι βασίζονται σε πολύ μικρές μελέτες και άλλοι υπερεκτιμημένοι και βασισμένοι σε μικτά αποτελέσματα μελετών», προσθέτει ο Czerwony. Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να πούμε με βεβαιότητα.
Έχει σημασία τι είδους μέλι τρώτε;
Το καλύτερο μέλι δεν έρχεται σε ένα χαριτωμένο μικρό πλαστικό αρκουδάκι. Αυτό το είδος μελιού είναι επεξεργασμένο και λιγότερο ωφέλιμο από τα αντίστοιχα του.
«Όσο πιο διαυγές είναι το μέλι, τόσο πιο επεξεργασμένο είναι», λέει ο Czerwony. «Το ωμό μέλι φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή».
Τι σημαίνει όμως αυτό;
Ωμό εναντίον παστεριωμένου μελιού
Όπως θα περίμενε κανείς από το όνομά του, το ωμό μέλι προέρχεται κατευθείαν από την κυψέλη και δεν του έχει γίνει τίποτα εκτός από το να το μαζέψεις και να το μοιράσεις σε δοχεία. Συχνά πωλείται στις αγορές των αγροτών και από άλλους ανεξάρτητους πωλητές.
«Το ωμό μέλι είναι το λιγότερο επεξεργασμένο και έχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά», λέει ο Czerwony.
Αν και τα ωμά τρόφιμα δεν είναι πάντα ασφαλή , το ωμό μέλι θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση (εκτός από παιδιά κάτω του 1 έτους). Αλλά μπορεί να φαίνεται διαφορετικό από το μέλι που έχετε συνηθίσει να βλέπετε στα παντοπωλεία.
«Το ωμό μέλι έχει συχνά λίγη γύρη και περισσότερα ένζυμα, επειδή δεν αντιμετωπίζεται με θερμότητα», εξηγεί ο Czerwony. «Αυτό κάνει το μέλι να φαίνεται πιο ομιχλώδες».
Το είδος του μελιού που βρίσκετε συνήθως στο παντοπωλείο είναι το παστεριωμένο μέλι, το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία για να αφαιρέσει τις ατέλειες (όπως η γύρη) και να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής του.
«Το παστεριωμένο μέλι αραιώνεται μερικές φορές με σιρόπι καλαμποκιού ή άλλα γλυκαντικά», συνεχίζει ο Czerwony. Νομικά, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) απαιτεί αυτά τα προϊόντα να επισημαίνονται ως "μείγμα μελιού", επομένως δώστε μεγάλη προσοχή στις ετικέτες και τις λίστες συστατικών.
Γιατί άλλα είναι ανοιχτόχρωμα και άλλα σκούρα;
Η απόχρωση του μελιού σας εξαρτάται από το είδος του φυτού από το νέκταρ του.
«Το σκούρο φαγόπυρο, για παράδειγμα, αποδίδει σκούρο μέλι», λέει ο Czerwony, «και διατροφικά, υπάρχουν ενδείξεις ότι το πιο σκούρο μέλι έχει λιγότερο νερό και περισσότερα αντιοξειδωτικά από το ανοιχτόχρωμο μέλι».
Αυτό σημαίνει ότι το σκούρο μέλι είναι καλύτερο για εσάς από το ανοιχτόχρωμο μέλι; Ναι και όχι. Τα περισσότερα αντιοξειδωτικά είναι πάντα καλό, αλλά μην αγχώνεστε πολύ για να προσπαθήσετε να βρείτε το λεγόμενο πιο υγιεινό μέλι.
«Επειδή το μέλι πρέπει να καταναλώνεται σε πολύ περιορισμένες ποσότητες, είναι εντάξει να συνδυάζετε όποιο είδος μελιού σας αρέσει περισσότερο, ακόμα κι αν δεν είναι το πιο σκούρο από τις επιλογές», καθησυχάζει.
Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε ποιο είδος μελιού σας αρέσει περισσότερο; Όπως όλα φαίνονται λίγο διαφορετικά, έχουν όλα και διαφορετικά προφίλ γεύσης — και η απόχρωση μπορεί να σας δώσει κάποιες ενδείξεις για τη γεύση.
«Το μέλι έχει τόσες πολλές διαφορετικές γεύσεις σε σύγκριση με την απλή ζάχαρη», λέει ο Czerwony. «Μπορεί να είναι πιο γλυκό ή πιο πικρό ανάλογα με την πηγή του λουλουδιού».
Τύποι ελαφρού μελιού
Το ανοιχτόχρωμο μέλι τείνει να έχει ήπια γεύση. Οι ποικιλίες περιλαμβάνουν:
Το μέλι ακακίας έχει λουλουδένιες μυρωδιές και γλυκύτητα, αλλά δεν αλλάζει τη γεύση των τροφών που το βάζετε, όπως το τσάι και το πλιγούρι βρώμης.
Το μέλι μηδικής είναι ένα ήπιο μέλι που είναι κοινό στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Προέρχεται από λουλούδια με μωβ άνθη.
Το μέλι από τριφύλλι είναι επίσης κοινό στις ΗΠΑ «Έχει μια λουλουδάτη, γλυκιά γεύση και λίγο ξινή επίγευση», λέει ο Czerwony. “Είναι καλό για ψήσιμο, σάλτσες και ντρέσινγκ.”
Το μέλι Tupelo είναι ένα σπάνιο, κεχριμπαρένιο μέλι που προέρχεται από τη Φλόριντα και τη Γεωργία, όπου φυτρώνουν λευκά δέντρα τουπέλο Ogeechee. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη και φυσικές νότες κανέλας.
Τύποι σκούρου μελιού
Οι σκούρες ποικιλίες μελιού είναι γνωστές για τις πιο δυνατές γεύσεις τους, οι ποικιλίες σκούρου μελιού περιλαμβάνουν:
Το μέλι από φαγόπυρο δεν έχει τόσο γλυκιά γεύση όσο άλλα είδη μελιού. «Αυτό το γεμάτο γεύση μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαρινάδες», λέει ο Czerwony. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά .
Το μέλι Manuka προέρχεται από το νέκταρ και τη γύρη του θάμνου Manuka στη Νέα Ζηλανδία.
Το μέλι αγριολούλουδας είναι μέλι με πολυάνθη, που σημαίνει ότι προέρχεται από το νέκταρ διαφορετικών τύπων λουλουδιών. Είναι δυνατό, γήινο και μερικές φορές λίγο φρουτώδες.
Είναι καλύτερο το βιολογικό μέλι;
Μια ετικέτα "βιολογικό" δεν σημαίνει αυτόματα ότι το μέλι είναι πιο υγιεινό ή καλύτερης ποιότητας.
«Οι μέλισσες μερικές φορές πετούν λίγα μίλια πέρα από την ιδιότητά τους που δεν περιέχει φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα σε εκείνες με λουλούδια που δεν είναι», διευκρινίζει ο Czerwony, «και ακόμη και το βιολογικό μέλι μπορεί να είναι υπερπαστεριωμένο».
Εάν αγοράζετε μέλι από τοπική πηγή, συνιστά επίσης να ρωτήσετε:
Από πού προήλθε το μέλι;
Το παρήγαγε ο πωλητής;
Τι άλλο μπορούν να σας πουν για αυτό;
Πώς να προσθέσετε το μέλι στη διατροφή σας
Καταναλώστε μέλι με μέτρο. Ενώ έχει ιδιότητες υγείας που άλλα σάκχαρα ονειρεύονται μόνο, το Czerwony επισημαίνει ότι εξακολουθεί να είναι πρόσθετο σάκχαρο - και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να καταστρέψει την υγεία σας.
«Αντί να τρώτε γιαούρτι με γεύση, το οποίο έρχεται με πολλή πρόσθετη ζάχαρη, δοκιμάστε να γλυκάνετε απλό ελληνικό γιαούρτι με λίγο μέλι και προσθέστε τα δικά σας φρούτα», προτείνει.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το μέλι σε σάλτσες και μαρινάδες. Ακολουθούν μερικές ιδέες που αγαπάμε, καθώς και συνταγές για να τις χρησιμοποιήσουμε:
Κρεμώδες γλυκόξινο ντρέσινγκ .
Ντιπ γιαουρτιού με μέλι .
Ντρέσινγκ με μέλι-λεμόνι .
Σάλτσα τσίλι με μέλι-πορτοκάλι Chipotle .
Μαρινάδα Τζαμάικας Τζαμάικας .
Ιαπωνική σάλτσα Stir-Fry .
Πικάντικη σάλτσα μπάρμπεκιου .
Πικάντικη σάλτσα φυστικιού .
Είναι ασφαλές να τρώμε κρυσταλλωμένο μέλι;
Είναι καλύτερο να αποθηκεύετε το μέλι σε δροσερό μέρος μακριά από το φως του ήλιου. Αλλά ακόμα κι αν διατηρηθεί στο τέλειο σημείο, το μέλι μπορεί μερικές φορές να κρυσταλλωθεί και να στερεοποιηθεί, καθιστώντας αδύνατο να το στύψετε από ένα δοχείο ή να στάξετε από ένα βάζο.
«Το μέλι με υψηλότερη αναλογία γλυκόζης έναντι φρουκτόζης κρυσταλλώνεται νωρίτερα», εξηγεί ο Czerwony. «Η γλυκόζη μπορεί επίσης να προσκολληθεί στα μικρά σωματίδια της κηρήθρας και στη γύρη στο ωμό μέλι και είναι πιο πιθανό να κρυσταλλωθεί ως αποτέλεσμα».
Αλλά το κρυσταλλωμένο μέλι εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση. Το Czerwony συνιστά τη χρήση του ως άλειμμα, όπως το βούτυρο, ή μπορείτε να το υγροποιήσετε ξανά βάζοντας το δοχείο σε ένα λουτρό ζεστού νερού.
Σχόλια