Στην πλούσια γειτονιά του Mayfair στο Λονδίνο, η Gallery Fumi - ένας σύγχρονος χώρος σχεδιασμού - παρουσιάζει μια νέα συλλογή επίπλων. Αυτό δεν θα ήταν έκπληξη αν δεν υπήρχε το ασυνήθιστο υλικό από το οποίο κατασκευάζονται αυτές οι καρέκλες και τα τραπέζια: χαρτόνι.
Το "Box" έχει σχεδιαστεί από τον Βρετανό σχεδιαστή επίπλων Max Lamb και χρησιμοποιεί κουτιά από χαρτόνι που είχαν δημιουργηθεί στο στούντιο του. «Δυσκολεύομαι πολύ να πετάξω πράγματα», είπε, καθισμένος σε μια από τις δημιουργίες του. Βρίσκει ομορφιά, πρόσθεσε, «στα σκουπίδια ή σε πράγματα που ήδη υπάρχουν και έχουν ήδη απορριφθεί».
Αν και είναι ένα από τα φθηνότερα διαθέσιμα υλικά και συχνά απορρίπτεται, το χαρτόνι χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τη δημιουργία επίπλων υψηλής ποιότητας και προσιτού κόστους. Ενώ διάφοροι σχεδιαστές πειραματίζονται με το υλικό για να δημιουργήσουν προκλητικά κομμάτια, άλλοι εκμεταλλεύονται τις δυνατότητές του ως μια φαινομενικά βιώσιμη επιλογή για την επίπλωση του σπιτιού σας.
Τα έπιπλα από χαρτόνι, όπως αυτά τα κομμάτια του Max Lamb, έχουν μια «συνεχιζόμενη ιστορία». Σχεδιαστές συμπεριλαμβανομένου του Frank Gehry έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το υλικό.
Αρνί κομμένο, διπλωμένο, συναρμολογημένο και στρωμένο κουτιά από χαρτόνι, και επίσης χρησιμοποίησε το υλικό για να δημιουργήσει στρώσεις χαρτονιού. Αυτό που προέκυψε είναι μια συναρπαστική συλλογή επίπλων, που διατηρεί στοιχεία αισθητικής από χαρτόκουτο - κυβιστικές φόρμες και λογότυπα συσκευασίας - αλλά τα αναπτύσσει με απροσδόκητα γλυπτικά καλούπια, συνθέσεις και γήινα χρώματα.
Παρά την αντίληψη του υλικού ως αδύναμου, τα κομμάτια έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν στην πρακτική χρήση. Η δύναμή τους προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο το Lamb έφτιαξε στρώματα κυματοειδούς χαρτονιού - το πιο ανθεκτικό στην κρούση είδος - και χρησιμοποίησε ένα μείγμα σίτου και νερού που μοιάζει με κόλλα.
Αυτός ο σχεδιαστής μετατρέπει τα μπαλόνια σε ωραία έπιπλα
Το νέο έργο του Lamb εντάσσεται σε μια συνεχιζόμενη ιστορία επίπλων από χαρτόνι, με εμβληματικό πρώιμο παράδειγμα το «Wiggle Side Chair» του 1972 του Frank Gehry , μέρος της σειράς «Easy Edges» που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας που αγκάλιασε την απροσδόκητη δύναμη και τις γλυπτικές δυνατότητες του πολυστρωματικού κυματοειδούς χαρτονιού. . Ως μαθητής, ο Lamb εμπνεύστηκε από τα έργα του Gehry σε χαρτόνι και στη συνέχεια δημιούργησε ένα τραπέζι από χαρτόνι το 2000 που λέει ότι οι γονείς του εξακολουθούν να χρησιμοποιούν.
Πιο πρόσφατα, ένας άλλος διάσημος αρχιτέκτονας στράφηκε στο υλικό για την κατασκευή επίπλων. Έχοντας αναπτύξει χαρτόνι σε καινοτόμα αρχιτεκτονικά έργα, ο Shigeru Ban το χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει τη συλλογή του «Carta» (1998–2015). Ο Ban σχεδίασε καρέκλες, σκαμπό, σεζλόνγκ και τραπέζι με λεπτούς σωλήνες από χαρτόνι που είχαν υποστεί επεξεργασία με ρητίνη για να γίνουν αδιάβροχα, αλλά τα συνδύασε με πιο παραδοσιακά υλικά, όπως κόντρα πλακέ σημύδας και γυαλί.
Από το 2020, ο Ουκρανός καλλιτέχνης και σχεδιαστής Illya Goldman Gubin με έδρα το Βερολίνο ενισχύει τα παραμορφωμένα κουτιά από χαρτόνι χρησιμοποιώντας ρητίνη και fiberglass και τα μετατρέπει σε ασυνήθιστα καθίσματα, τραπέζια και ράφια. Η συνεχιζόμενη σειρά "Karton" ξεκίνησε στον απόηχο της πανδημίας Covid-19 όταν ο Gubin στράφηκε στον πειραματισμό με δημιουργίες που θόλωναν τις γραμμές μεταξύ τέχνης και λειτουργικών αντικειμένων. «Ήθελα να προσθέσω μια νέα διάσταση στην τέχνη μου, κάτι πιο προσιτό, που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αγγίξουν χωρίς να χρειάζονται άδεια», εξήγησε μέσω email.
Μια βάση κρεβατιού από χαρτόνι από το "Room in a box".
Μια βάση κρεβατιού από χαρτόνι από το "Room in a box".
Ο Γκούμπιν έχει «ωραίες αναμνήσεις» από το να παίζει με χαρτόκουτα ως παιδί, να φτιάχνει φανταστικά σπίτια και αυτοκίνητα. «Το χαρτόνι φαίνεται απλό, αλλά ξεχωριστό», είπε. «Όλοι είχαν ένα χαρτόκουτο στα χέρια τους. Τώρα, ήθελα αυτό το ίδιο κουτί να έχει έναν νέο σκοπό - να μας υποστηρίξει». Ο Gubin αρέσκεται να περιγράφει την ιδέα πίσω από το έργο ως εξής: «αυτό που κουβαλούσαμε κάποτε, μπορεί τώρα να μας μεταφέρει».
Κάθε ένα από τα κομμάτια είναι μοναδικό. χρησιμοποιεί το βάρος του σώματός του για να πλάθει κουτιά σε διάφορα τσαλακωμένα σχήματα. Αν και μοιάζουν με γυαλιστερά γλυπτά, τα κουτιά είναι τέλεια λειτουργικά ως καθίσματα ή τραπέζια. «Αν και (τα κομμάτια) φαίνονται ευαίσθητα, είναι δυνατά», εξήγησε ο Gubin. «Ήθελα να φτιάξω κάτι που να εκπλήσσει τον παρατηρητή».
Περνώντας από το προκλητικό στο πρακτικό, η επωνυμία Room in a Box — που ιδρύθηκε το 2013 — προσφέρει απλά και αρθρωτά έπιπλα από χαρτόνι για αγορά, που διαφημίζονται ως οικονομικά και καλά για τον πλανήτη. Χρησιμοποιώντας υψηλής ποιότητας κυματοειδές χαρτόνι, η γερμανική μάρκα υπόσχεται τα κομμάτια της — από βάσεις κρεβατιού μέχρι καρέκλες και τραπέζια — να διαρκέσουν έως και 10 χρόνια.
Περισσότερα είναι περισσότερα: Ο Μαξιμαλισμός κάνει και πάλι διασκεδαστικό τον εσωτερικό σχεδιασμό
Το Room in a Box κέντρισε την προσοχή μέσω αναρτήσεων στο TikTok πέρυσι, όπου βίντεο που σχετίζονται με έπιπλα από χαρτόνι έχουν πλέον πάνω από 2,4 εκατομμύρια προβολές . Η μάρκα απευθύνεται σε νέους δημογραφικούς που κυκλοφορούν και χρειάζονται ελαφριές, εύκολα μεταφερόμενες επιλογές, αλλά δεν τους αρέσουν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των «γρήγορων επίπλων» .
Ο συνιδρυτής Gerald Dissen είπε στο CNN μέσω email ότι τα κομμάτια του Room in a Box είναι πολύ πιο βιώσιμα από τα έπιπλα από παραδοσιακά υλικά, αναφέροντας χαμηλότερα αποτυπώματα άνθρακα και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας λόγω της ανακυκλώσιμης και ανακυκλώσιμης φύσης του υλικού, της ελαφριάς κατασκευής και της αρθρωτής μορφής. .
Το Illya Goldman Gubin ενισχύει τα παραμορφωμένα κουτιά από χαρτόνι χρησιμοποιώντας ρητίνη και υαλοβάμβακα.
Αλλά τέτοιες ιδιότητες έχουν επίσης κάνει το χαρτόνι μια δημοφιλή επιλογή όταν πρόκειται για την επείγουσα τοποθέτηση επίπλων, ιδιαίτερα για τους πρόσφυγες. Το 2011, οι Γάλλοι σχεδιαστές NOCC, με τον επιχειρηματία Julien Sylvain, δημιούργησαν το Leaf Bed , ένα κρεβάτι από χαρτόνι που σχεδιάστηκε για χρήση από άτομα σε καταυλισμούς προσφύγων. Με έναν απλό σχεδιασμό προ-κομμένων πάνελ που αποστέλλονται με όλα τα εργαλεία και τα εξαρτήματα που χρειάζονται για τη συναρμολόγηση, το κρεβάτι κατασκήνωσης έχει αναπτυχθεί από την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ.
Ένας κατασκευαστής χαρτονιού που ασχολείται με την παραγωγή του Leaf Bed, ο Smurfit Kappa, συνεργάστηκε επίσης με το Edinburgh Direct Aid (EDA) το 2017 για να στείλει βοήθεια σε καταυλισμούς προσφύγων στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας σε χαρτόκουτα που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε έπιπλα έκτακτης ανάγκης.
Σε καθημερινή βάση, το χαρτόνι χρησιμοποιείται ως καταφύγιο έκτακτης ανάγκης όπου κι αν κοιτάξουμε. «Βλέπουμε χαρτόνι στους δρόμους. βλέπουμε τους ανθρώπους να το χρησιμοποιούν ως μονωτικό, προστατευτικό υλικό», είπε ο Λαμπ, αναγνωρίζοντας πώς μια τέτοια χρήση βρίσκεται σε αντίθεση με τη δουλειά του. «Εδώ απλά φτιάχνω κομμάτια από έπιπλα σε μια γκαλερί».
Αν και τα έργα του μπορεί να είναι συλλεκτικά κομμάτια σχεδιασμού (οι τιμές είναι διαθέσιμες μόνο κατόπιν αιτήματος), λέει ότι το έργο είναι μια κριτική σκέψη για το ότι είναι «παραγωγός αντικειμένων» και ελπίζει ότι θα καταδείξει «την ομορφιά και τη μονιμότητα» του χαρτονιού ως υλικό. «Μπορεί να είναι ένα μόνιμο μέρος της ζωής μας», είπε. «Δεν χρειάζεται να απορρίπτουμε πράγματα που είναι δευτερεύοντα σε σχέση με αυτό που αγοράζουμε ή εκτιμούμε περισσότερο».
Σχόλια