Αυτισμός: Η εξέταση που πρέπει να κάνουν τα παιδιά

 




Να εξετάζονται τα παιδιά που διαγιγνώσκονται στο φάσμα του αυτισμού για τυχόν ασυνήθιστα επίπεδα χοληστερόλης, τουλάχιστον μια φορά προτείνουν οι ειδικοί. Τι αποκαλύπτει νέα αμερικάνικη έρευνα


Στη σύσταση να υποβάλλονται τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με Διαταραχή του Φάσματος του Αυτισμού (ΔΦΑ) σε έλεγχο για ασυνήθιστα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, τουλάχιστον άπαξ, προχώρησαν γιατροί του Ινστιτούτου Kennedy Krieger, μιας και η ΔΦΑ θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και στους ενήλικες και στα παιδιά.

Η σύσταση ήρθε μετά από μία πρόσφατη έρευνα που έδειξε μειωμένα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης, συγκεκριμένα της λιποπρωτεινικής χοληστερόλης υψηλής πυκνότητας (HDL-C), σε άτομα από οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά με Διαταραχές του Φάσματος Αυτισμού. Παράλληλα, έδειξαν μειωμένα επίπεδα άλλων λιπιδίων, των απολιποπρωτεινών ApoA1 και ApoΒ. Τα άτομα με αυτά τα χαμηλά επίπεδα σύμφωνα με τους ερευνητές είχαν χαμηλότερη προσαρμοστική συμπεριφορά σε σχέση με άλλα άτομα με Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού.


Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Translational Psychiatry ενώ για τη διεξαγωγή της λήφθηκαν δείγματα πλάσματος από τους συμμετέχοντες στον Οργανισμό Autism Genetic Resource Exhange. Στην έρευνα επίσης συμμετείχαν γιατροί από το Νοσοκομείο Παίδων της Ουάσιγκτον και το Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος του αμερικανικού συστήματος υγείας.


«Η έρευνα μας έδειξε διαταραχές λιπιδίων  σε πολλά άτομα με ΔΦΑ. Τα ευρήματά μας σε συνδυασμό με τις μελέτες που δείχνουν αύξηση των καρδιακών παθήσεων σε άτομα με ΔΦΑ, μας οδηγούν στο να συνιστούμε να ελέγχονται τα παιδιά αυτά σε οτι αφορά τα επίπεδα χοληστερόλης. Ελπίζουμε πως η έρευνά μας  υπογραμμίζει τη σημασία του ελέγχου της χοληστερόλης και ευαισθητοποιεί τις οικογένειες των πασχόντων»  δήλωσε η Δρ. Elaine Tierney, παιδοψυχίατρος στο Ινστιτούτο Kennedy Krieger.





Στο παρελθόν η Δρ. Tierney και οι συνάδελφοί είχαν πραγματοποιήσει μία ακόμη έρευνα, το 2007, αποτέλεσμα της οποίας είναι η συσχέτιση του φάσματος του αυτισμού με το σύνδρομο SLOS (το σύνδρομο Smith-Lemli-Opitz είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που σχετίζεται με τη γενετικά μειωμένη βιοσύνθεση χοληστερόλης). Μετά την έρευνα αυτή, ήρθε η σύσταση όλα τα παιδιά με Διαταραχές του Φάσματος Αυτισμού να ελέγχονται για το εν λόγω σύνδρομο, αν εμφανίζουν κάποια χαρακτηριστικά του όπως η αργή ανάπτυξη, η νοητική υστέρηση και άλλες γενετικές ανωμαλίες.


Το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα είναι να μελετηθούν πληθυσμοί ατόμων που έχουν μόνο ένα άτομο στην οικογένειά τους με ΔΦΑ για να δουν αν τα μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και άλλων λιπιδίων είναι διαφορετικά από άλλες οικογένειες με τουλάχιστον δύο άτομα με Διαταραχή του Φάσματος του Αυτισμού.

πηγή

Σχόλια