Παιδιά μόλις 8 ετών δουλεύουν σε αγροκτήματα που εφοδιάζουν το Starbucks

Η Starbucks έχει συλληφθεί σε ένα σκάνδαλο για την παιδική εργασία.
Ο γίγαντας Starbucks στον καφενείο του δρόμου βρέθηκε σε σειρά παιδικής εργασίας μετά από έρευνα που έδειξε ότι παιδιά κάτω των 13 ετών εργάζονταν σε αγροκτήματα στη Γουατεμάλα που προμηθεύουν την αλυσίδα με τα φασόλια.

Οι αποστολές του καναλιού 4 κινηματογραφούσαν τα παιδιά που εργάζονταν 40 ώρες εβδομάδες σε εξαντλητικές συνθήκες, παίρνοντας καφέ για καθημερινό μισθό λίγο περισσότερο από την τιμή ενός latte. Τα φασόλια παρέχονται επίσης στον Nespresso, που ανήκει στην Nestlé. Την περασμένη εβδομάδα, ο ηθοποιός George Clooney , το διαφημιστικό πρόσωπο του Nespresso, επαίνεσε την έρευνα και είπε ότι λυπημένος από τα ευρήματά της.

Η ομάδα Dispatches δήλωσε ότι μερικά από τα παιδιά, που εργάστηκαν περίπου οκτώ ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα, φάνηκαν νεαρά ως οκτώ. Πληρώθηκαν, ανάλογα με το βάρος των φασολιών που πήραν, με σάκους βάρους μέχρι 45 κιλά. Συνήθως, ένα παιδί θα κερδίσει λιγότερα από £ 5 την ημέρα, αν και μερικές φορές θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλό όσο 31p μια ώρα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι αποστολές επισκέφθηκαν επτά εκμεταλλεύσεις συνδεδεμένες με Nespresso και πέντε συνδεδεμένες με την Starbucks. Η παιδική εργασία βρέθηκε σε όλες τις εκμεταλλεύσεις.

Ένας δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος εξέτασε ορισμένα από τα στοιχεία του προγράμματος, πρότεινε και οι δύο εταιρείες να παραβιάζουν τους διεθνείς κανονισμούς εργασίας που ορίζονται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ.

"Οι συμβάσεις είναι πολύ σαφείς στο ότι δεν θέλουν να διακυβεύεται η παιδική εκπαίδευση", δήλωσε ο Oliver Holland από τους δικηγόρους Leigh Day. "Αν τα παιδιά εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να έχουν μια κατάλληλη εκπαίδευση.

"Αυτές είναι όλες οι επικίνδυνες συνθήκες για τα παιδιά ουσιαστικά, και υπό αυτές τις συνθήκες τα παιδιά απλά δεν πρέπει να δουλεύουν".

Οι αποστολές υπολογίζουν ότι £ 2,50 δαπανώνται σε ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ στον κεντρικό δρόμο, το κατάστημα λαμβάνει 88p. Το προσωπικό λαμβάνει 63p και 38p πηγαίνει φόρος. Ένα κέρδος 25p πηγαίνει στην εταιρεία καφέ - όπως η Starbucks , η οποία έχει ετήσια συνολικά έσοδα άνω των £ 20δις και έχει σχεδόν 1.000 καταστήματα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά την καταμέτρηση των λοιπών εξόδων, αφήνεται 10p για τους προμηθευτές καφέ, εκ των οποίων 1p πηγαίνει στον αγρότη, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα κλάσμα για να πληρώσει τους καφέδες.

Ο αποστολέας δημοσιογράφος Antony Barnett μοιράστηκε μερικά στοιχεία με τον Clooney. Την περασμένη εβδομάδα, το αστέρι του Χόλιγουντ, που κάθεται στο συμβουλευτικό συμβούλιο της Nespresso σχετικά με τη βιωσιμότητα, δήλωσε: «Ήμουν έκπληκτος και λυπημένος που είδε αυτή την ιστορία. Σαφώς αυτό το συμβούλιο και αυτή η εταιρεία έχουν ακόμα δουλειά. Και αυτό το έργο θα γίνει. Ελπίζω ότι αυτός ο δημοσιογράφος θα συνεχίσει να διερευνά αυτούς τους όρους και θα αναφέρει με ακρίβεια αν δεν βελτιωθεί.

"Ο έλεγχος και η ισορροπία της καλής εταιρικής ευθύνης δεν έγκειται μόνο στην ίδια την εταιρεία, αλλά και σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους όπως ο κ. Barnett για να τηρήσει την υπόσχεση του καθενός να λογοδοτήσει".

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nespresso, Guillaume Le Cunff, δήλωσε: "Ο Nespresso έχει μηδενική ανοχή στην παιδική εργασία. Είναι απαράδεκτο. Όπου υπάρχουν ισχυρισμοί ότι τα υψηλά μας πρότυπα δεν πληρούνται, ενεργούμε άμεσα. Σε αυτή την περίπτωση, ξεκινήσαμε διεξοδική έρευνα για να μάθουμε ποια αγροκτήματα γυρίστηκαν και αν παρέχουν Nespresso. Δεν θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε καφέ από αγροκτήματα στην περιοχή αυτή μέχρι να κλείσει η έρευνα. Οποιαδήποτε ζητήματα θα αποκαλύψουμε θα αντιμετωπιστούν με επιμέλεια και θα αναληφθεί αποφασιστική δράση. "

Η Starbucks είπε επίσης ότι είχε "μηδενική ανοχή για την παιδική εργασία οπουδήποτε στην αλυσίδα εφοδιασμού μας". Είπε στους αποστολείς : "Έχουμε ξεκινήσει μια πλήρη διερεύνηση των ισχυρισμών που έφερε το Channel 4, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με έναν κορυφαίο ελεγκτή τρίτων".

Η Starbucks δήλωσε από τότε ότι η έρευνά της επιβεβαίωσε ότι "δεν έχουμε αγοράσει καφέ από τις εν λόγω εκμεταλλεύσεις κατά την τελευταία συγκομιδή".

"Εξακολουθούμε να ανησυχούμε και να αναλαμβάνουμε δράση λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι εκμεταλλεύσεις επαληθεύτηκαν το 2019 με βάση τα πρότυπα ηθικής προμήθειας, τα οποία είναι τα πιο ολοκληρωμένα στον κλάδο του καφέ", δήλωσε η Michelle Burns, παγκόσμια επικεφαλής καφέ της Starbucks.

Ο κ. Barnett είπε: "Είναι υπέροχο ότι ο George Clooney υποστηρίζει την έρευνά μας, αλλά αν θέλει να λύσει αυτό το ζήτημα, πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο Nespresso βάζει τα λεφτά του στο στόμα του. Είναι πολύ εύκολο να ανακοινώσουμε μια έρευνα και να σταματήσουμε τις προμήθειες από αυτές τις περιοχές, αλλά αυτό θα τιμωρήσει περαιτέρω τους αγρότες και τις άσχημα φτωχές οικογένειες που στηρίζονται σε αυτές. Ο λόγος που δουλεύουν αυτά τα παιδιά είναι ότι οι γονείς τους - και οι εκμεταλλεύσεις στις οποίες εργάζονται - δεν πληρώνονται αρκετά ".

Οι αποστολές θα εκτελούνται τη Δευτέρα στις 8μμ.

• Το άρθρο αυτό ενημερώθηκε την 1η Μαρτίου 2020 για να συμπεριλάβει μια δήλωση από την Starbucks που παραλήφθηκε από τον Guardian μετά τη δημοσίευσή του. Ο τίτλος τροποποιήθηκε επίσης υπό το πρίσμα της δήλωσης.

guardian

Σχόλια