Η Τουρκία δεν διαθέτει στρατιωτική δύναμη για να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους του Ερντογάν στη Συρία


Η Τουρκική προώθηση στη βορειοανατολική Συρία ξεκίνησε με στόχο την κατάκτηση τριών συνοριακών πόλεων, του Ras al-Ayn, του Tel Abyad και του Ain al Issa, που ελεγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων.

Μέχρι το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, ημέρα 4, αυτό το τριπλό αντικείμενο του πόθου αποδείχτηκε πέρα ​​από την δύναμη του τουρκικού στρατού χωρίς να φέρει σημαντικές ενισχύσεις στρατιωτών και θωρακισμένων πού αν το κανει η Τουρκία θα  προκαλέσει πολλά θύματα, λένε οι στρατιωτικές πηγές του DEBKAfile. 

Ως εκ τούτου, η Τουρκία αποφάσισε να ξεκινήσει με δύο στόχους, αρπάζοντας τα περίχωρα του Ras al-Ayn και τμήματα της βασικής εθνικής οδού Μ4 κοντά στο Ain al Issa. (Το Σάββατο το απόγευμα, οι τουρκικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι η πόλη είχε πέσει.) Αν ο Ras al-Ayn ήταν πραγματικά στα χέρια τους, που άλλες πηγές αρνούνται, τα τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να περιπλανηθούν και να συντρίψουν τη δύναμη της SDF για την υπεράσπιση της πόλης Kobani.

Για να αποφευχθεί αυτό, οι ΗΠΑ έστειλαν την περασμένη εβδομάδα μια μικρή  δύναμη για να καταλάβουν τη θέση τους στη βορειοανατολική πόλη Kobani και στο λόφο με θέα το M4. Την Παρασκευή, αυτή η δύναμη βρέθηκε υπό τα πυρά τουρκικού πυροβολικού, τα οποία δεν προξένησε θύματα. 

Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι ήταν "ένα λάθος", το οποίο είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς, αφού οι Τούρκοι αξιωματικοί έχουν λεπτομερείς χάρτες των τοποθεσιών των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το Σάββατο, ο Μ4 δεν είχε καταληφθεί από τους Τούρκους.


SYRIA


Η τακτική που χρησιμοποίησε η τουρκική ανώτατη διοίκηση, δεδομένου του μικρού αριθμού στρατευμάτων που παρείχε η επιχείρηση ειρηνευτικής ειρήνης του Recep Edrogan, είναι να επιδιώξει μια σημαντική νίκη σε έναν τομέα, προτού προχωρήσει. Το SDF έχει, αντιθέτως, ανοίξει πέντε ξεχωριστά μέτωπα στα συριακο-τουρκικά σύνορα και κατέστρεψε τα τουρκικά συνοριακά χωριά και πόλεις. Έχουν σημειωθεί εκατοντάδες απώλειες και από τις δύο πλευρές και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φεύγουν από πληγείσες περιοχές, αλλά κανένας από τους διάφορους αριθμούς που δημοσιεύονται δεν είναι αξιόπιστος.
Ο πόλεμος Τουρκίας-Κουρδίας απέφυγε μέχρι στιγμής περισσότερο από διερευνητικές αψιμαχίες, λένε οι στρατιωτικές και άλλες πηγές πληροφοριών του DEBKAfile. Τις επόμενες ημέρες θα αποκαλυφθεί αν είναι πιθανό να εξελιχθεί σε μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση. Περίπου 140.000 καλά οπλισμένοι μαχητές του Kurdish SDF σκάβουν κατά μήκος 300 χιλιομέτρων ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Έχουν δημιουργήσει μια αμυντική γραμμή η οποία είναι ισχυρά οχυρωμένη και φορτωμένη, γεμάτη με παγίδες αντι-τεθωρακισμένων και εφοδιασμένη με άφθονα  πυρομαχικά.

Η τουρκική δύναμη στη Συρία είναι πολύ μικρή για να αντιμετωπίσει αυτήν την κουρδική δύναμη. Για να ανεβάσει έναν στρατό που θα ισοδυναμεί με το χτύπημα των Κούρδων, η Τουρκία θα χρειαζόταν μια μεγάλη στρατιωτική πρόσκληση και, ακόμη και τότε, θα μπορούσε να μην διαθέτει αρκετό δυναμικό για το έργο. Οι Τούρκοι περιορίζονται περαιτέρω από την άρνηση τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας να επιτρέψουν στην αεροπορική τους δύναμη να λειτουργήσει στο βόρειο Συριακό εναέριο χώρο, περιορίζοντας έτσι την ικανότητά τους να προχωρούν πολύ πέρα ​​από τον Ευφράτη.

Η λειτουργία του Ερντογάν περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα για την εγκαθίδρυση ασφαλούς ζώνης μήκους 200 χιλιομέτρων, μήκους 30 χιλιομέτρων, κατά μήκος ενός τμήματος των συριακορκικών συνόρων, από το οποίο οι περισσότερες δυνάμεις της SDF αποσύρθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτό συμφωνήθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία που ο Πρόεδρος Donald Trump πραγματοποίησε με τον Ερντογάν το περασμένο Σάββατο, 5 Οκτωβρίου.

Αλλά ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο. Θέλει να καταστήσει αδύνατο για τους Κούρδους της Συρίας να δημιουργήσουν αυτόνομο κράτος. Ο στόχος αυτός εξακολουθεί να είναι πολύ μακριά από την εμβέλεια της Άγκυρας. Ακόμα και η αρχική εισπνοή του αντισταθμίζεται από περιορισμούς και προθεσμίες. Οι στρατηγοί της Τουρκίας δεν έχουν πάνω από τέσσερις ή πέντε ημέρες για να επιτύχουν τον πρώτο τους στόχο, πριν οι νομοθέτες των ΗΠΑ εγκρίνουν κυρώσεις εναντίον του Ερντογάν, των στρατηγών του και της τουρκικής οικονομίας. Η πίεση αυξάνεται στον Πρόεδρο Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του δικού του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, για να σταματήσει η τουρκική επιχείρηση στη Συρία.
Μια άλλη ημερομηνία είναι η 13η Νοεμβρίου, όταν ο Trump και ο Ερντογάν έχουν προγραμματίσει μια συνάντηση.

Στις επόμενες εβδομάδες, η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει για τον πρόεδρο της Συρίας Μπάσαρ Άσαντ και τους ηγέτες της SDF για τη σύναψη στρατιωτικού συμφώνου που ανοίγει την πόρτα για να εισέλθουν στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας στην κουρδική επικράτεια. Αρχίζουν οι επαφές για την προετοιμασία αυτών των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει όλα τα μέτρα που αποκαθιστούν την εξουσία του καθεστώτος Assad σε όλα τα μέρη της χώρας.




Ως προς τα σημερινά θέματα, δεν υπάρχουν ενδείξεις επικείμενης Κούρδης κατάρρευσης στα πρώτα στάδια της Τουρκικής προώθησης στη βορειοανατολική Συρία. Είναι καλά προετοιμασμένοι για πόλεμο με τον τουρκικό στρατό και, εξοπλισμένοι με καλά αποθέματα όπλων που προμηθεύονται από την Αμερική, και έχουν τη σωστή τακτική για την αντιμετώπιση της τρέχουσας απειλής.
πηγή

Σχόλια