Η Τουρκία κατηγορεί τον Μακρόν ότι «προσπαθεί να διαιρέσει τη Συρία»

Εμμανουέλ Μακρόν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών s Mevlüt Çavuşoğlu κατηγόρησε τη Γαλλία ότι προσπαθεί  για να διαλυθεί η Συρία , όπως ακριβώς προσπάθησε να το κάνει και στο Ιράκ. 

"Είμαι ξεκάθαρος: Ο Μακρόν θέλει να διαλύσει τη Συρία", δήλωσε ο Τσανούσογλου στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό CNNTürk σε συνέντευξη . 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι μαζί με τη Γαλλία, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν επίσης μια διαιρεμένη Συρία χρησιμοποιώντας το YPG .

 Είπε ότι αυτός ήταν ο λόγος που αντιδρούν στην τουρκική επιχείρηση, στόχος της οποίας είναι η ενίσχυση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

panagiotopoulos0
Μια ακόμη γαλλική φρεγάτα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ στέλνει το Παρίσι όπως δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, τόνισε ότι υπάρχει και πιθανότητα να καταπλεύσει στην κυπριακή θαλάσσια περιοχή και ιταλική φρεγάτα. 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι διερεύνησε το ενδεχόμενο αυτό κατά τη συνάντησή του με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί την Πέμπτη, καθώς η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ.

«Το οικόπεδο 7 έχει παραχωρηθεί σε εταιρείες γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων, είπα ότι αυτό είναι τεστ αντοχών όχι μονό προς τη Γάλλια, αλλά και προς την ΕΕ που κάνει ο Ερντογάν έναντι των συμμάχων» υπογράμμισε. 

Αποσαφήνισε πάντως ότι οι Τούρκοι είναι σε μια γωνιά του οικοπέδου 7, ενώ οι Γάλλοι σε άλλη περιοχή, αλλά εκτίμησε ότι είναι σημαντική εκεί η παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων. 


Ο υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε πάντως ότι αν χρειαστεί να ζητηθεί επισήμως στρατιωτική παρουσία στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αυτό θα γίνει από τη Λευκωσία. Αποκάλεσε ακόμα προκλητική ενέργεια την παρουσία του γεωτρύπανου Γιαβούζ με τη συνοδεία μάλιστα τουρκικών πολεμικών πλοίων

Σχόλια