Οι Τούρκοι απομόνωσαν αμερικανικά στρατεύματα στο Κομπάνι. Αποσύρονται οι αμερικανοί...



Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο της βασικής γραμμής εφοδιασμού στη βόρεια Συρία, καθώς η επίθεση της Άγκυρας εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών συνεχίζεται. 

Η κατάληψη αυτή απομονώνει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή, εν μέσω μιας βιαστικής αμερικανικής απόσυρσης.

Ο αυτοκινητόδρομος Μ4 είναι παράλληλος με τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και αποτελεί βασική διαδρομή ανεφοδιασμού για τις κουρδικές ομάδες πολιτοφυλακής στην περιοχή. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κατέλαβε τον έλεγχο της διαδρομής και προωθήθηκε 30-35 χιλιόμετρα μέσα σε κουρδικό έδαφος, αρκετά χιλιόμετρα πέρα ​​από την προτεινόμενη 30 χιλιόμετρα «ασφαλή ζώνη».

Σε προηγούμενη έκθεσή του, το CNN δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι του έγιναν μάρτυρες των συριακών ανταρτών - συμμάχων της Τουρκίας - που ανέλαβαν τον έλεγχο της διαδρομής, καθώς τα τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν αδιακρίτως .


Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική εισβολή απομονώνει αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο   Kobani από αυτά που βρίσκονται στα ανατολικά της κουρδικής επικράτειας. Αν και η επίθεση ξεκίνησε μετά την απόσυρση ενός μικρού αριθμού αμερικανικών στρατευμάτων κοντά στα τουρκικά σύνορα στη βόρεια Συρία, η ταχύτητα και το βάθος της ώθησαν την Ουάσινγκτον να τραβήξει ακόμη 1.000 Αμερικανούς από την περιοχή.

Ο υπουργός Άμυνας Mark Esper δήλωσε στην εφημερίδα CBS News την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ "προετοιμάζονται να εκκενώσουν" τα στρατεύματα "με όσο το δυνατόν ασφαλέστερη και ταχύτερη δυνατή προσπάθεια", για να αποφευχθεί η παγίδευση μεταξύ της Τουρκικής επίθεσης και της κουρδικής άμυνας και επίσης να επιτρέψουν στους Κούρδους να πετύχουν " μια συμφωνία " με τη συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία για " αντεπίθεση ενάντια στους Τούρκους ".
Δεν είναι σαφές εάν τα στρατεύματα θα επιστρέψουν στην Αμερική, παρά την υπόσχεση του Προέδρου Donald Trump να σταματήσουν τους "ατελείωτους πολέμους" των ΗΠΑ . 

Ο στρατηγός Mark Milley, πρόεδρος των Γενικών Επιτελείων, είπε την Παρασκευή ότι θα παραμείνουν αμερικανικά στρατεύματα "Συνυπάρχουμε" με τις κουρδικές δυνάμεις, αλλά αυτό πιθανότατα θα εξαρτηθεί από το βάθος της τουρκικής επίθεσης.


Με τις τουρκικές δυνάμεις να πιέζουν νότια, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επικριθεί παγκοσμίως για την έναρξη της επιχείρησης, εξαιτίας της ανησυχίας για θύματα των πολιτών και του φόβου ότι οι φυλακισμένοι του Ισλαμικού Κράτους (IS, πρώην ISIS) μπορεί να ξεφύγουν . Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν ήδη υποστηρίξει ότι αρκετές εκατοντάδες αιχμάλωτοι από το ΙΣ έχουν φύγει από ένα στρατόπεδο που περιβάλλεται από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο Ερντογάν απέρριψε τους ισχυρισμούς, μιλώντας για  "παραπληροφόρηση".


Σχόλια