Ερχονται τα αναδιπλούμενα ή και… τυλιχτά smartphones

Αποτέλεσμα εικόνας για αναδιπλουμενα κινητα
Οι πωλήσεις «έξυπνων» κινητών υποχωρούν παγκοσμίως και κάποιες Κασσάνδρες άρχισαν ήδη να προειδοποιούν για κορεσμό της αγοράς. Η υψηλή τεχνολογία όμως προσπερνά τις μίζερες προβλέψεις και ετοιμάζει την επόμενη καινοτομία. Η οποία εν προκειμένω αφορά το smartphone με την αναδιπλούμενη οθόνη. Θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες στη Βαρκελώνη με την ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης κινητής τηλεφωνίας που διοργανώνεται στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας.

Η Samsung είναι η εταιρεία που φιλοδοξεί να κλέψει την παράσταση στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης με το νέο της δημιούργημα. Το νέο κινητό που θα παρουσιάσει η κορεατική εταιρεία διαθέτει οθόνη τόσο ελαστική που μπορεί να διπλώνει στα δύο, δίχως να φαίνεται μάλιστα κάποια άρθρωση στη συσκευή. Πρόκειται για ένα «μικρό κόσμημα της τεχνολογίας», όπως το χαρακτηρίζει η Eλσα Μπαμπαρόν του «Figaro».

Δύο αναδιπλούμενα smartphones θα παρουσιαστούν. Eνα με οθόνη 4,6 ιντσών και ένα με οθόνη 7,2 ιντσών. «Πέρα απ’ αυτό, τίποτε το σπουδαίο» γράφει φλεγματικά η συντάκτρια της γαλλικής εφημερίδας. «Το τηλέφωνο διπλώνει δίχως να διακρίνεται κάποια άρθρωση και για να επιτυγχάνεται αυτό η συσκευή είναι σχεδόν δύο φορές πιο λεπτή από αυτές που κυκλοφορούν σήμερα» προσθέτει. Κάτι που «δεν είναι και μικρό πράγμα», όπως αργότερα παραδέχεται.

«Τσιμπημένη» η τιμή

Καθώς το smartphone έχει μεγάλη οθόνη για να τροφοδοτήσει με ενέργεια, πρέπει να διαθέτει ισχυρότερη μπαταρία. «Κάτι που επιβαρύνει μηχανικά το σύνολο», όπως εκτιμά η Ελσα Μπαμπαρόν που έχει περιεργαστεί ήδη τη συσκευή σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Samsung. «Η συσκευή επιβαρύνεται όμως και με μια τσιμπημένη τιμή πώλησης, που αναμένεται να φθάσει τα 1.200 ευρώ» προσθέτει η ρεπόρτερ.

Η Samsung φιλοδοξεί να κλέψει την παράσταση στο Mobile World Congres. Αλλά η κινεζική Huawei μοιάζει διατεθειμένη να διεκδικήσει και αυτή τους κεντρικούς προβολείς του show με τη δική της συσκευή, που επίσης διπλώνει και είναι συμβατή με την τεχνολογία 5G. «Το τελευταίο αυτό χαρακτηριστικό για την ώρα δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα» εκτιμά η Μπαμπαρόν. Και αυτό επειδή τα πρώτα δίκτυα πέμπτης γενεάς προβλέπεται να αρχίσουν να λειτουργούν το έτος 2020 – στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη της εφετινής χρονιάς, υποστηρίζουν ορισμένοι.

Ερχονται και τα… τυλιχτά

«Η μεγάλη επανάσταση στις συσκευές «έξυπνων» κινητών θα είναι πάντως οι πραγματικά ελαστικές οθόνες, τόσο ελαστικές που θα είναι δυνατόν να τυλίξει κάποιος τη συσκευή» γράφει η ρεπόρτερ του «Figaro». Η LG έχει ήδη κατασκευάσει μια τηλεόραση με οθόνη που τυλίγεται γύρω από τη βάση της. Ολοι μπορούμε να φανταστούμε, ως εκ τούτου, ένα smartphone που θα τυλίγεται για να πάρει, στην ιδανική περίπτωση, τη μορφή ενός… στυλό!

«Φαίνεται πως η τεχνολογία έχει ακόμη δρόμο μπροστά της για να φθάσει στο επίτευγμα αυτό» γράφει η Μπαμπαρόν. Εν αναμονή της προόδου, οι καταναλωτές θα πρέπει να αρκεστούν στις συσκευές με μετρίως ελαστικές οθόνες. Η κορεατική LG έχει ήδη κάνει το πρώτο βήμα για την κατασκευή ενός κινητού που τυλίγεται με το G Flex, το οποίο όμως δεν γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Λέγεται ότι και η κινεζική Xiaomi εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή.

Μια μικρή επανάσταση

Το βασικό πλεονέκτημα ενός κινητού με οθόνη ελαστική τόσο ώστε να διπλώνει στα δύο είναι ότι αυτή είναι πολύ πιο ανθεκτική και ραγίζει δυσκολότερα αν πέσει κάτω ή αν κάποιος καθίσει επάνω της (αν έχει ξεχάσει το κινητό στην κωλότσεπη, φέρ’ ειπείν). «Με το σημερινό κόστος αντικατάστασης μιας σπασμένης οθόνης, δεν είναι βέβαιο ότι αξίζει κανείς να ξοδέψει τόσο περισσότερα χρήματα για να αποκτήσει ένα αναδιπλούμενο κινητό» εκτιμά η Μπαμπαρόν του «Figaro».

Ισως να έχει δίκιο στην προβληματική της η γαλλίδα ρεπόρτερ. Δεν τίθεται λόγος όμως για τη χρησιμότητα μιας συσκευής με τυλιγόμενη οθόνη. Το «τυλιχτό» κινητό θα αποτελέσει αναμφίβολα μια μικρή επανάσταση, αφού, «έξυπνο» όπως θα είναι, θα έχει εφαρμογές και με την οθόνη τυλιγμένη. Θα μπορεί, για παράδειγμα, να μετατρέπεται και σε θερμόμετρο, αφού το τοποθετήσει ο καταναλωτής στη μασχάλη του ή όπου αλλού είναι δυνατόν να γίνει θερμομέτρηση.
πηγή

Σχόλια