Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση ο Νικολάς Μαδούρο και οι «φίλοι» του να μπορέσουν να πάρουν ξανά στα χέρια τους την εξουσία στη Βενεζουέλα. Αυτό είναι το σαφές μήνυμα που έστειλε χθες ανώτατος σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ στη Λατινική Αμερική, ενώ το Καράκας εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα αναταραχών και ο Μαδούρο παραμένει αμετακίνητος στη θέση του παρά την πρωτοφανή πρόκληση του πολιτικού του αντιπάλου και αναγνωρισμένου από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και χώρες της Λατινικής Αμερικής μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό.
Η ανησυχία αυξάνεται και τα ερωτηματικά πληθαίνουν καθώς ο χρόνος κυλάει και τίποτα δεν φαίνεται να κινείται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση: η ανθρωπιστική βοήθεια δεν περνάει τα σύνορα της Βενεζουέλας, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA (βασικός στόχος των νέων αμερικανικών κυρώσεων) έχει βρει νέους τρόπους να επιβιώσει (με ρωσική βοήθεια, σύμφωνα με τους «New York Times») και οι προσπάθειες του Γκουαϊδό να εξασφαλίσει τη στήριξη του στρατού - την κληρονομιά που άφησε ο Ούγκο Τσάβες στον εκλεκτό του Μαδούρο - προσφέροντας απλόχερα αμνηστία, έχουν αποβεί για την ώρα άκαρπες.
Πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι εάν οι αμερικανικές κυρώσεις δεν εξαναγκάσουν σε υποχώρηση του καθεστώς του Μαδούρο, τότε οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για τον λαό της Βενεζουέλας. Οι ίδιοι οι πολίτες πιστεύουν ότι εάν ο Μαδούρο επιβιώσει και αυτή τη φορά, οι ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.
Ο ανώτατος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου στη Λατινική Αμερική ωστόσο επιμένει ότι η πτώση του Μαδούρο είναι τελειωμένη υπόθεση. «Ο δρόμος που έχουμε πάρει δεν έχει επιστροφή. Το ερώτημα πλέον δεν είναι εάν ο Μαδούρο το δέχεται ή όχι, αλλά πόσο χρόνο θα του πάρει για να το δεχτεί», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Κλαβέρ-Καρόν σε συνέντευξή του σε Λατινοαμερικανούς δημοσιογράφους στη Ουάσιγκτον.
Την ίδια άποψη έχει η συντριπτική πλειονότητα των εχθρών του Μαδούρο εντός και εκτός Βενεζουέλας. Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές όμως εκτιμούν ότι είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς τη μοίρα του Βενεζουελάνου ηγέτη.
«Ζούμε στην απόλυτη αβεβαιότητα. Μπορεί να φύγει αύριο ή να παραμείνει για τους επόμενους μήνες», επισημαίνει στην «Guardian» ο Μοϊζέ Ναΐμ, ειδικός σε θέματα που αφορούν τη χώρα. Ο ίδιος μάλιστα υπογραμμίζει πως ό,τι και να συμβεί στον κληρονόμο του Τσάβες, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το καθεστώς θα πέσει μαζί του, χωρίς να αποκλείεται να αναδυθεί ακόμη και ένας νέος Τσαβίστα. «Για τους σοσιαλιστές δισεκατομμυριούχους – σχολιάζει ο Ναΐμ - είναι μία μάχη επιβίωσης».
Σχόλια