Eξυπνα φώτα δρόμων. Ανάβουν μόλις περνά αυτοκίνητο

Along a five-mile stretch of a highway near Hole, Norway, outside of Oslo, LED lights dim to 20 percent when no cars are in area. When a car drives by, the lights turn to 100 per cent

Στην εξοικονόμηση ενέργειας στοχεύει η Νορβηγία μέσα από την εγκατάσταση στο οδικό της δίκτυο ενός "έξυπνου" συστήματος φωτισμού, χάρη στο οποίο τα φώτα δρόμου ανάβουν αυτόματα μόλις αντιληφθούν την κίνηση ενός οχήματος και σβήνουν όταν αυτό περάσει από το σημείο.

Λίγο έξω από το Οσλο σε ένα κομμάτι δρόμου συνολικού μήκους πέντε χιλιομέτρων τοποθετήθηκαν αισθητήρες κίνησης, οι οποίοι καταγράφουν την κυκλοφορία. Όταν το σύστημα διαγνώσει ότι δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, ποδήλατα ή πεζοί, η ένταση στους λαμπτήρες μειώνεται κατά 80%.

Τη στιγμή που όχημα ή πεζός, εισέρχονται στην περιοχή τα φώτα επιστρέφουν πάλι στο 100% της απόδοσής τους προκειμένου να προσφέρουν ασφάλεια.

After the car passes, the lights return to 20 per cent to save energy when they're not needed

Το σύστημα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Αν στεφθούν με επιτυχία οι δοκιμές του, η πολιτεία θα επεκτείνει το σύστημα σε άλλες περιοχές, επιτυγχάνοντας σημαντική οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος και αντίστοιχη μείωση εκπομπών ρύπων.

Σύμφωνα με υποστηρικτές του προγράμματος, το κόστος ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να αποσβεσθεί σε 4.5 χρόνια λειτουργίας, ενώ άλλα ανταγωνιστικά προγράμματα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας στο δημόσιο φωτισμό, δοκιμάζονται και σε άλλες περιοχές της Νορβηγίας







Πάντως - για να μην γκρινιάζουμε διαρκώς - οφείλουμε να πούμε ότι έξυπνα φώτα θα έχουμε και στην Ελλάδα...

Εξοικονόμηση κατά 59% στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος θα επιφέρει για τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου η εγκατάσταση 5.000 «έξυπνων» φωτιστικών τύπου LED, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφτηκε με τη Sirecled Hellas AE, στις 3 Οκτωβρίου 2017. Πρόκειται για το πρώτο έργο «έξυπνου» φωτισμού σε αυτοκινητόδρομο υψηλών ταχυτήτων.

Η επιλογή του αναδόχου του έργου, που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση LED φωτιστικών εξοπλισμένων με προηγμένο λογισμικό για τη μεταξύ τους επικοινωνία, ολοκληρώθηκε μετά από διαγωνιστική διαδικασία 24 μηνών. Τα κριτήρια βάσει των οποίων αξιολογήθηκαν οι προσφορές των 26 εταιρειών που συμμετείχαν από Ευρώπη, Αμερική και Ασία, ήταν η ανταγωνιστικότερη τιμή σε συνδυασμό με την ανώτερη ποιότητα κατασκευής και τη μείωση ενεργειακής κατανάλωσης.

Η προσφορά της Sirecled Hellas AE, που επελέγη, προβλέπει ότι ο Αυτοκινητόδρομος θα εξοικονομήσει 59% σε κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα, αυτή θα μειωθεί από 10,7 εκατ. KWH ανά έτος σε 4,4 εκατ. KWH.

Τα πρώτα «έξυπνα» φωτιστικά LED σε ελληνικό αυτοκινητόδρομο

Επιπλέον όλα τα φωτιστικά θα είναι εξοπλισμένα με κατάλληλο λογισμικό το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και με ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης. Έτσι, θα παρέχονται πληροφορίες αληθινού χρόνου σχετικά με την καλή λειτουργία τους, καθώς και δυνατότητα άμεσης αυξομείωσης της φωτεινότητάς τους όποτε αυτό απαιτείται.

Η παρουσία της SIRECLED στην ελληνική αγορά ξεκίνησε πριν 4 έτη μετά από επένδυση που οργάνωσε η Vectis Capital με την υποστήριξη Ελλήνων επιχειρηματιών, εξαγοράζοντας την Ιταλική SIRECLED Srl και μετεγκαθιστώντας την στην Ελλάδα, δημιουργώντας παραγωγική μονάδα στο Κρυονέρι Αττικής και διατηρώντας Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στη Modena της Ιταλίας.


Έκτοτε η εταιρεία έχει υλοποιήσει σημαντικά έργα φωτισμού σε βιομηχανίες, αποθήκες, αλυσίδες λιανεμπορίου, δημοτικούς δρόμους, γήπεδα, τούνελ κ.λπ. σε χώρες όπως Ελλάδα, Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία, Ρωσία, Πολωνία κ.α. Τα προϊόντα της είναι σχεδιασμένα για βαριές επαγγελματικές εφαρμογές με υψηλές απαιτήσεις, μπορούν να προσφέρουν ενεργειακή εξοικονόμηση έως 80% και είναι όλα εφοδιασμένα με το δικό τους έξυπνο λογισμικό διαχείρισης SmartLedNET.

Σχόλια