Τώρα βγήκε στη φόρα >> Σαμποτάζ ή αποτυχία; Τον Απρίλιο, πύραυλος της Βόρειας Κορέας έπεσε σε πόλη κοντά στην πρωτεύουσα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Hwasong-12 / KN17 (IRBM



Όταν ένα βόρειο κορεατικός πυραύλος χτύπησε τυχαία μια πόλη της Βόρειας Κορέας 

Στις αρχές του περασμένου έτους, ένα βορειοκορεατικό IRBM συνετρίβη σε μια κατοικημένη περιοχή. 

Τι μας λέει αυτό;

Τι συμβαίνει όταν μια δοκιμή βαλλιστικών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας αποτυγχάνει κατά την πτήση και εκρήγνυται σε μια κατοικημένη περιοχή; Στις 28 Απριλίου 2017, η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε έναν ενιαίο βαλλιστικό βλήμα Hwasong-12 / KN17 (IRBM) από το αεροδρόμιο Pukchang στην επαρχία Νότια Pyongan (Μονάδα αεροπορικής και αντιαεροπορικής δύναμης του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού 447 στο Ryongak-dong, Sunchon Πόλη, για να είμαι πιο ακριβής). Ο πυραύλος αυτός απέτυχε λίγο μετά την εκτόξευσή του και συνετρίβη στο Chongsin-dong, στη βόρειο κορεατική πόλη Tokchon, προκαλώντας σημαντική ζημιά σε ένα συγκρότημα βιομηχανικών ή γεωργικών κτιρίων.

Σύμφωνα με μια πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης με γνώση των προγραμμάτων όπλων της Βόρειας Κορέας που μίλησαν με τον Διπλωμάτη , οι μηχανές πρώτου σταδίου του πυραύλου απέτυχαν μετά από περίπου ένα λεπτό πτήσης με κινητήρα, με αποτέλεσμα καταστροφική αποτυχία. Το βλήμα δεν πέταξε ποτέ πάνω από περίπου 70 χιλιόμετρα. Η θέση του τελικού αντίκτυπου του πυραύλου αποκαλύφθηκε αποκλειστικά στον Διπλωμάτη και τα αποδεικτικά στοιχεία του συμβάντος μπορούν να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα από τις εμπορικά διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες από τον Απρίλιο και το Μάιο του 2017.

Η αποτυχία της 28ης Απριλίου αξίζει στενή ανάλυση, ειδικά καθώς η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να διεξάγει δοκιμές πτήσης των διαφόρων πλατφορμών βαλλιστικών πυραύλων της από μια σειρά νέων θέσεων δοκιμών. Το 2017, η Βόρεια Κορέα εισήγαγε νέες τοποθεσίες για δοκιμές πυραύλων, αναμφισβήτητα για να καταδείξει την ευελιξία της Στρατηγικής της Πυραυλικής Δύναμης. Έχει πραγματοποιήσει ακόμη και εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από μια περιορισμένη περιοχή στο αεροδρόμιο Sunan της Πιονγκγιάνγκ, το οποίο χρησιμεύει επίσης ως η κύρια μονάδα πολιτικής αεροπορίας της χώρας και το σημείο εισόδου για τους περισσότερους μη Κινέζους ξένους επισκέπτες στη Βόρεια Κορέα. Η πιθανότητα παρόμοιων ατυχημάτων που συμβαίνουν στην Πιονγιάνγκ, στην πρωτεύουσα της χώρας ή σε άλλες κατοικημένες περιοχές παραμένει υψηλή, ειδικά με μη ελεγμένα συστήματα.

Απολαμβάνοντας αυτό το άρθρο; Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε για πλήρη πρόσβαση. Μόλις 5 δολάρια το μήνα.
Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να χρησιμεύσουν ακόμη και για να εξηγήσουν γιατί η Βόρεια Κορέα επέλεξε να χρησιμοποιήσει την παραθαλάσσια πόλη Sinpo ως την αρχική περιοχή δοκιμών για τις δύο πρώτες εκτυλίξεις Hwasong-12 τον Απρίλιο. Μια αποτυχία κατά τη διάρκεια της πτήσης κατά τη διάρκεια της πτήσης θα έχει λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει οποιαδήποτε ανθρώπινη υποδομή - ασφαλώς κατοικημένες αστικές περιοχές. Ωστόσο, από τον Απρίλιο, η Βόρεια Κορέα δεν πραγματοποίησε περαιτέρω δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από το Sinpo (με εξαίρεση τέσσερις δοκιμές εκτίναξης βαλλιστικών πυραύλων με υποβρύχιο πυροβολισμό).

Ανατομία μιας αποτυχημένης εκτόξευσης Hwasong-12

Τον Απρίλιο, οι περισσότερες αναφορές για τις συνθήκες αυτής της εκτόξευσης ήταν αραιές, σημειώνοντας μόνο ότι η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε ένα ενιαίο βλήμα που δεν κατάφερε να πετάξει. Η αμερικανική εντολή του Ειρηνικού δήλωσε ότι ο πυραύλος ξεκίνησε από το "κοντά" Pukchang Airfield, ένα προηγουμένως αχρησιμοποίητο σημείο εκτόξευσης για δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Όπως  δήλωσε ο Διπλωμάτης για πρώτη φορά τον Ιούνιο , αντίθετα με άλλες εκθέσεις που εκδόθηκαν την εποχή εκείνη, οι τρεις πυραύλοι που δοκιμάστηκαν τον Απρίλιο δεν ήταν βαλλιστικά βλήματα κατά του πλοίου , αλλά ένας νέος τύπος βαλλιστικού πυραύλου ενδιάμεσου βεληνεκούς.

Η δοκιμή 28 Απριλίου, στην πραγματικότητα, ήταν η τρίτη απόπειρα δοκιμής πτήσης αυτού του νέου πυραύλου. Το Hwasong-12, που θα εμφανιζόταν αργότερα, ήταν το θεμελιώδες δομικό στοιχείο του βαλλιστικού πυραύλου HWasong-14 / KN20, το οποίο αποκαλύφθηκε αργότερα μέσα στο έτος. Παρά τις τρεις αποτυχίες τον Απρίλιο, το Hwasong-12 θα δει το πρώτο επιτυχημένο τεστ πτήσης μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα στις 14 Μαΐου. (Οι οικογένειες των πυραύλων Hwasong-12 και -14 προέκυψαν από τη λεγόμενη μηχανή επανάστασης της 18ης Μαρτίου, που δοκιμάστηκε αρχικά την ίδια ημέρα το 2017. Ο κινητήρας μονού ωστικού θαλάμου χρησιμοποιείται για την τροφοδότηση του πρώτου σταδίου και των δύο πυραύλων.)

Αργότερα το έτος, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας παρείχε περισσότερες αποδείξεις σχετικά με αυτές τις εγκαινιάσεις του Απριλίου. Σε μια συναυλία που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο για τον εορτασμό της πρώτης επιτυχημένης δοκιμαστικής εκτόξευσης του Hwasong-14 ICBM, η Βόρεια Κορέα παρουσίασε εκτεταμένη παρουσίαση που περιγράφει μια ιστορία του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων της χώρας, με εικόνες που χρονολογούνται από την Kim Il-sung Ο παππούς του ανώτατου αρχηγού της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un και ο ιδρυτής της Βόρειας Κορέας - επιθεώρηση των πρώιμων βαλλιστικών βλημάτων μικρής εμβέλειας Scud (SRBMs). 

Προς το τέλος της παρουσίασης, η οποία παρουσιάστηκε κατά κύριο λόγο με χρονολογική σειρά, οι Βορείου Κορεαίοι συμπεριέλαβαν με προσοχή φωτογραφικές αποδείξεις του Kim Jong-un για τον έλεγχο των τριών αποτυχημένων εκτοξεύσεων του Απριλίου Hwasong-12, συμπεριλαμβανομένου του 28ου Απριλίου που ξεκίνησε από το Pukchang Airfield. Αυτές οι φωτογραφίες συντίθενται με τρόπο παρόμοιο με τις εικόνες που η Βόρεια Κορέα κυκλοφορεί δημόσια μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης μετά από επιτυχημένες εκκινήσεις. αν είχαν ξεκινήσει οι εκτοξεύσεις, είναι πιθανό ότι θα είχαμε δει αυτές τις εικόνες στο Rodong Sinmun αμέσως μετά.




Εικόνες από τη συναυλία εορτασμού της ICBM που δείχνει την εκκίνηση του Hwasong-12 από το αεροδρόμιο Pukchang.


Χρησιμοποιώντας τις εικόνες της δοκιμασίας της 28ης Απριλίου από τη συναυλία HWasong-14 ICBM, κατορθώσαμε να τοποθετήσουμε μια από τις σκηνές στη νοτιοανατολική είσοδο του υπόγειου υπόστεγου στο αεροδρόμιο Pukchang. Η σκηνή δείχνει ότι ο Kim Jong-un επιθεωρεί το νέο IRBM σε ένα υπόγειο hangar (1), εικόνες της εκτόξευσης και Kim Jong-un στη θέση του (2) και μια εικόνα που τραβήχτηκε ακριβώς έξω από το υπόγειο hangar (3) .


Ανάλυση γεωγραφικού εντοπισμού του Kim Jong-un στο αεροδρόμιο Pukchang πριν από την έναρξη της 28ης Απριλίου. Πηγή: KCTV, Google Earth

Στην εικόνα 3 (παραπάνω), μπορούμε να δούμε 4 από τα 5 hangars που προστέθηκαν στον ιστότοπο κάποια στιγμή μετά τον Ιούλιο του 2016, καθώς ο Kim Jong-un κάθεται μπροστά από την είσοδο στο νοτιοανατολικό υπόγειο υπόστεγο με το γήινο τοίχο και το ανάχωμα παρόν.


Απόσταση από το αεροδρόμιο Pukchang στο σημείο κρούσης στο Tokchon. Πηγή: Google Earth

Από μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Pukchang, ο πυραύλος πέταξε περίπου 39 χλμ. Στα βορειοανατολικά όπου έπληξε ένα συγκρότημα στη μικρή πόλη Tokchon που φαίνεται παρακάτω. Αν είχε ολοκληρώσει επιτυχώς την πτήση του, ο πυραύλος ίσως είχε σχεδιαστεί για να προσγειωθεί στα βόρεια τμήματα της Θάλασσας της Ιαπωνίας, κοντά στις ρωσικές ακτές. Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε μια παρόμοια θέση για την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή πτήσης Hwasong-12 τον Μάιο του 2017. (Ωστόσο, η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από το Kusong και όχι από την Pukchang.)


Λεπτομερής ανάλυση εικόνων του σημείου πρόσκρουσης στο Tokchon. Πηγή: Google Earth

Μια εικόνα από το Google Earth της σύνθετης εμφάνισης διαταραχές εδάφους σε μια περιοχή που προηγουμένως περιείχε ένα κτίριο με περίφραξη, δείχνοντας επίσης ότι ένα μέρος του εποχιακού θερμοκηπίου είχε υποστεί ζημιά κοντά στην πλευρά του συγκροτήματος όπου τα υπολείμματα έπεσαν. Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες υψηλής συχνότητας του Planet Labs αυτού του ιστότοπου, μπορούμε να περιορίσουμε την ημερομηνία που συνέβη αυτή η αλλαγή, η οποία ήταν κάποια στιγμή μεταξύ του 26ου και του 29ου ή του παράθυρου δύο ημερών κατά το οποίο είναι γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε η δοκιμή.


Οι παραπάνω εικόνες δείχνουν το σύμπλεγμα πριν και μετά τη δοκιμή πυραύλων, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές ότι τα συντρίμμια από την αποτυχημένη δοκιμή πυραύλων έπληξαν μέρος αυτού του συμπλέγματος. Πηγή: Labs Planet

Οι πυραύλοι υγρού καυσίμου όπως το Hwasong-12, που χρησιμοποιούν έναν εξαιρετικά πτητικό συνδυασμό υπεργολικού προωθητικού και οξειδωτικού (που σημαίνει ότι οι δύο παράγοντες ανάβουν αυθόρμητα στην επαφή), μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες εκρήξεις ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο αποτυγχάνουν. Σε αυτή την περίπτωση, με τον πυραύλο που έχει επιβιώσει από την κάθοδο του μετά από βλάβη του κινητήρα, είναι πιθανό ότι αυτή η εγκατάσταση στο Tokchon παρουσίασε μεγάλη έκρηξη κατά την πρόσκρουση. Είναι αδύνατο να εξακριβωθεί αν το περιστατικό προκάλεσε οποιαδήποτε απώλεια ζωής και, δεδομένης της ώρας της ημέρας που έγινε η δοκιμασία και της θέσης του αντίκτυπου, είναι πιθανό ότι από το περιστατικό θα προκληθούν λίγα, ενδεχομένως, θύματα.

Ωστόσο, όπως δείχνει η απεικόνιση του συμβάντος του Google Earth, η εγκατάσταση Tokchon βρίσκεται δίπλα σε ό, τι φαίνεται να είναι οικιστικά και εμπορικά κτίρια. Μια μικρή διαφορά στην τροχιά μπορεί να είχε οδηγήσει σε ακόμα πιο καταστροφικό ατύχημα σε μια κατοικημένη περιοχή.

Είναι βέβαιο ότι αυτό το βόρειο κορεατικό συμβάν απέχει πολύ από την πρώτη τραγωδία που αφορά πυραύλους κοντά σε μια μη στρατιωτική περιοχή. Τον Φεβρουάριο του 1996, ένα όχημα εκτόξευσης κινέζικου Long March CZ-3B απέτυχε λίγο μετά την εκτόξευσή του από το Xichang Satellite Launch Center στο Sichuan. Το ακατέργαστο βίντεο του συμβάντος μεταφέρει την τεράστια ζημιά που προκλήθηκε από την έκρηξη, η  οποία έλαβε χώρα κοντά σε μια κατοικημένη περιοχή . Η κινεζική κυβέρνηση δεν απελευθέρωσε ποτέ πλήρως την καταγραφή της απώλειας ζωής που προκλήθηκε από το ατύχημα και οι δημόσιες εκτιμήσεις ποικίλλουν .

Ακόμα και πέρα ​​από τις ανθρώπινες και οικονομικές ζημίες που ενδεχομένως προκλήθηκαν από μια τέτοια αποτυχημένη εκτόξευση, η Β. Το έκανε αυτό δύο φορές με το Hwasong-12, επιτυχώντας και τις δύο φορές, με τα οχήματα επανεισαγωγής να εκτοξεύονται στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, χωρίς ιαπωνικό έδαφος. Όμως, οι μελλοντικές επιτυχίες δεν είναι εγγυημένες και εάν ένα μελλοντικό βόρειο κορεατικό πύραυλο που πετάξει αποτύχει σε λάθος στιγμή κατά τη διάρκεια των φάσεων τροφοδοσίας του, η τροχιά του μπορεί να έρθει να μοιάζει με επίθεση στην Ιαπωνία. Ακόμα και με ένα ανόητο ωφέλιμο φορτίο, ένα τέτοιο περιστατικό θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή κρίση στη βορειοανατολική Ασία. Οι δοκιμές βλήματος της Βόρειας Κορέας, οι οποίες παραβιάζουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεν συνοδεύονται από επίσημες προειδοποιήσεις ή ειδοποιήσεις προς τους αερομεταφορείς,

Συνέπειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Συμμάχους

Εκτός από τις συνέπειες των πρακτικών εκτόξευσης της Βόρειας Κορέας για την ασφάλεια, οι λίγες εικόνες που συνδέονται με αυτή τη δοκιμασία προσφέρουν πληροφορίες για τις πρακτικές αποθήκευσης πριν την εκτόξευση της χώρας, με συνέπειες για τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων για πιθανή προαγωγή και πρόληψη. Όπως φαίνεται στην εικόνα 1, η εκτόξευση ήταν επιτυχής, ο Rodong Sinmun πιθανότατα θα είχε εκτυπώσει μια εικόνα του Kim Jong-un που στέκεται μπροστά από το IRBM τοποθετημένο σε μεταφορέα-μεταφορέα σε σκληρή σήραγγα.

Αυτό θα είχε (και τώρα) να στείλει ένα τρομερό μήνυμα στους αμερικανικούς και συμμαχικούς στρατιωτικούς σχεδιαστές: οι βλήτοι της Βόρειας Κορέας δεν πρόκειται να κάθονται πάπιες σε γνωστά "μαξιλάρια εκτόξευσης", σε αντίθεση με την πολύ συνηθισμένη ανάλυση. Επιπλέον, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο πολλαπλασιασμός νεοσύστατων κρεμάστρων, σηράγγων και χώρων αποθήκευσης σταματά στο αεροδρόμιο Pukchang. Παρόμοιες εγκαταστάσεις πιθανόν να υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα. Το 2017, η Βόρεια Κορέα όχι μόνο έχει δοκιμάσει μια τεράστια ποικιλία στρατηγικών όπλων, αλλά έχει κάνει κάτι τέτοιο από μια πιο ποικιλόμορφη λίστα θέσεων εκτόξευσης - αυτό που η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ ονομάζει "ζώνες βαλλιστικών πυραύλων" - από ποτέ άλλοτε. Πηγαίνουν τις ημέρες του Kim Jong-un που επιβλέπουν και παρατηρούν εκτοξεύσεις σε έναν περιορισμένο κατάλογο ιστοτόπων που θα συμπεριλάμβαναν Sinpo, Sohae, Wonsan και Kittaeryong.

Είναι αλήθεια ότι τα πυραύλια όπως το Hwasong-12, το Hwasong-14, ακόμα και το νέο behemoth, το Hwasong-15, χρησιμοποιούν όλα τα υγρά καύσιμα και πρέπει να τροφοδοτούνται πριν από την εκτόξευση. (Ο βαλλιστικός πυραύλος μεσαίας κατηγορίας Pukguksong-2 της Βόρειας Κορέας χρησιμοποιεί στερεά προωστικά και δεν έχει αυτόν τον περιορισμό.) Ακόμη και με αυτή την απαίτηση τροφοδοσίας, οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές νοημοσύνη θα είχαν στην καλύτερη περίπτωση δύο ώρες για να εντοπίσουν τις προετοιμασίες εκτόξευσης. Τέλος, αν και πιο επικίνδυνη, η Βόρειος Κορέα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τους πυραύλους αυτούς σε οριζόντια διαμόρφωση στους σκληρούς αποθηκευτικούς χώρους τους και να χρησιμοποιήσει τους οδικούς κινητούς μεταφορείς-εκτοξευτήρες-εκτοξευτήρες για να τους εκτοξεύσουν με λιγότερες υπογραφές πριν την εκτόξευση.

Καθώς η παραγωγή της Βόρειας Κορέας από τα πλέον αποδεδειγμένα IRBMs και ICBMs συνεχίζει, θα έχει μια μεγάλη και διαφοροποιημένη πυρηνική δύναμη που θα εξαπλωθεί σε πολλαπλές σκληρές περιοχές, αφήνοντας το έργο του προληπτικού warfighter κοντά στο αδύνατο, εάν ο στόχος είναι μια ολοκληρωμένη, αφοπλιστική πρώτη απεργία που αφήνει την Pyongyang χωρίς αντίποινα επιλογές. Ο χρόνος έχει περάσει πολύ καιρό για να γυρίσετε το ρολόι πίσω στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας και τις επιλογές βάσης προ της εκτόξευσης.


Ο Ankit Panda ( @ nktpnd ) είναι ανώτερος συντάκτης στο The Diplomat. Ο Dave Schmerler ( @DaveSchmerler ) είναι ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο James Martin για τη μη διάδοση των όπλων στο Middlebury Institute of International Studies στο Monterey. Οι συγγραφείς είναι ευγνώμονες στον Jeffrey Lewis για τη βοήθεια των εικόνων και στον Curtis Melvin για γεωγραφική βοήθεια και ταυτοποίηση εγκαταστάσεων.
πηγή

Σχόλια