Συνήθως τα κριτήρια επιλογής της χώρας στην οποία μεταναστεύει κάποιος έχουν να κάνουν με τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, την κρατική οργάνωση, τις ευκαιρίες που δίνει στους μετανάστες και φυσικά το επίπεδο ζωή που προσφέρει. Πολύ συχνά μάλιστα, στους παράγοντες επιλογής της χώρας παραλείπονται πχ οι κλιματολογικές συνθήκες και η κουλτούρα του λαού στον οποίο ο μετανάστης θα κληθεί να ενσωματωθεί. Και δυστυχώς πολλές φορές αυτή η “θυσία”, κυρίως για έναν λαό με τα χαρακτηριστικά του Έλληνα είναι μεγάλη.
Μια από τις χώρες λοιπόν που συχνά επιλέγεται, από Έλληνες αλλά και πολλές άλλες εθνικότητες, είναι η Σουηδία. Με το ισχυρό κοινωνικό κράτος, το εξαιρετικό σύστημα πρόνοιας, τις υψηλού επιπέδου παροχές στον τομέα της υγείας και φυσικά τις δυνατότητες που έχει να προσφέρει θέσεις εργασίας. Και φυσικά σε αυτούς τους τομείς είναι πάντα μεταξύ των χωρών που έχουν τις υψηλότερες θέσεις σε μια σχετική κατάταξη.
Μόνο που η Σουηδία, με τους κατά τα άλλα συμπαθείς και πάντα ευγενείς Σουηδούς, φαίνεται πως είναι η πιο δύσκολη χώρα για να μπορέσει κανείς να κάνει φιλίες. Και ποιος δεν χρειάζεται να κάνει φίλους όταν πηγαίνει σε μια ξένη χώρα;
Για την ακρίβεια, στην ετήσια έκθεση Expat Insider 2017 (στην ερευνά μετείχαν 12.500 άτομα έχουν έχουν ζήσει στο εξωτερικό για διάφορους λόγους), η Σουηδία ήρθε τελευταία στην 65η θέση σε ό,τι αφορά τον βαθμό δυσκολίας να κάνει κανείς φίλους ενώ βρίσκεται μόλις στις 56η θέση σε ό,τι αφορά το πόσο «φιλική» είναι και στην 51η στην κατηγορία που αφορά το πόσο κάνει τους αλλοδαπούς να νοιώσουν «σαν στο σπίτι τους».
Στις τρεις αυτές κατηγορίες τις πρώτες θέσεις κατέχουν η Πορτογαλία και η Κόστα Ρίκα. Συγκεκριμένα η Πορτογαλία βρίσκεται στην Νο 1 θέση σε ό,τι αφορά το πόσο «φιλική» είναι (ακολουθούν το Μεξικό και η Ταϊβάν) και κατέχει την ίδια θέση στο κατά πόσο κάνει τους μετανάστες να «αισθάνονται σαν στο σπίτι τους» (έπονται το Μπαχρέιν και το Μεξικό). Η χώρα όμως στην οποία είναι πιο εύκολο να δημιουργήσει κανείς φιλίες, είναι η Κόστα Ρίκα και ακολουθούν το Μεξικό και η Αργεντινή.
Στις τρεις αυτές κατηγορίες η Ελλάδα έρχεται στην 25η (στις δύο πρώτες) και 24η θέση δηλαδή σχετική υψηλά δεδομένου ότι συγκεντρώθηκαν στοιχεία για 65 χώρες.
Σχόλια