Αύξηση παρουσιάζουν οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, από τις αρχές του 2016 έως σήμερα, γεγονός που αποδίδεται στη μεγαλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση φορέων, γονέων, αλλά και εκπαιδευτικών που σπεύδουν στις αρμόδιες υπηρεσίες και καταγγέλλουν τα περιστατικά.
Την επισήμανση έκανε η προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Σοφία Κουσίδου, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε, στη Θεσσαλονίκη, «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
«Από τις αρχές του 2016 έως σήμερα, είχαμε 200 καταγγελίες που αφορούσαν από απλή προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, μέχρι και σεξουαλική κακοποίηση σε παιδιά από 4 έως 17 χρόνων. Έγιναν αρκετές συλλήψεις, πολλές υποθέσεις έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες και 18 άτομα προφυλακίστηκαν» σημείωσε η κ.Κουσίδου. Όπως εξήγησε, τα παιδιά μιλάνε πλέον με περισσότερη ευκολία για τέτοια περιστατικά, ενώ γονείς και εκπαιδευτικοί είναι καλύτερα ενημερωμένοι. Όσο για τους δράστες, η κ.Κουσίδου, επανέλαβε ότι είναι συνήθως άτομα «υπεράνω υποψίας, τα οποία είναι γνωστά στην οικογένεια και έχουν αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης».
«Φρίκη που συνήθως δεν καταγγέλλεται»
Για «φρίκη που συνήθως δεν καταγγέλλεται» έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, σημειώνοντας ότι από τις καταγγελίες που δέχθηκε το 2016 το «Χαμόγελο του Παιδιού», για συνολικά 1624 παιδιά, μόνο για 4 παιδιά αφορούσαν σε σεξουαλική κακοποίηση.
Ο Οργανισμός, με κεντρικό μήνυμα «Μένει Μυστικό» έχει ξεκινήσει εκστρατεία με θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση, από τις 11 Νοεμβρίου και μέσα από σειρά δράσεων, ενημερώνει, συζητά, καταγράφει απόψεις και κινητοποιεί τους πολίτες.
Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις στην Αθήνα, την Πάτρα, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, τη Χαλκίδα, το Ηράκλειο, τα Χανιά και την Τρίπολη και τελευταίος σταθμός είναι η Θεσσαλονίκη. Η εκστρατεία θα ολοκληρωθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2017 και τα συμπεράσματα θα παρoυσιαστούν σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στις προτάσεις του «Χαμόγελου του Παιδιού», για τη σύνταξη ενός πρωτοκόλλου διαδικασιών, περιλαμβάνονται η θεσμοθέτηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, η δημιουργία εξειδικευμένων Κέντρων, που θα πλαισιώνουν κάθε παιδί – θύμα, η σύσταση ενός ενιαίου φορέα για την καταγραφή των συγκεκριμένων περιστατικών, η επιτάχυνση των νομικών διαδικασιών και αυστηρότερες ποινές, σε όσους καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα σε παιδιά.
Σχόλια