Αγρια μάχη επι ελληνικού εδάφους. Οι Αμερικανοί προσπαθούν να αρπάξουν τον Mr Bitcoin, οι Ρώσοι προσπαθούν να τον γλιτώσουν
Ο «Mr Bitcoin» μιλάει στην «Κ»: «Φοβάμαι ότι θα χάσω τα παιδιά μου»
Τον επιτηρούσαν δύο αστυνομικοί, χειροπέδες συγκρατούσαν το δεξί του χέρι με κρατούμενο που είχε μεταχθεί για άλλη υπόθεση και στον αριστερό καρπό του φορούσε κομποσκοίνι στα χρώματα της ρωσικής σημαίας. Στα πίσω καθίσματα στην αίθουσα του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, όμως, ο άνθρωπος που έγινε γνωστός ως «Mr Bitcoin» και για την τύχη του ερίζουν δύο χώρες έδειχνε ψύχραιμος.
Αφού αποδέχθηκε το αίτημα των συνηγόρων του Αλεξάντερ Βίνικ, το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλει τη συζήτηση της υπόθεσης για τις 6 Δεκεμβρίου. Οι ΗΠΑ τον κατηγορούν για ξέπλυμα χρήματος μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων και ζητούν την έκδοσή του. Προτού μεταφερθεί πάλι στις φυλακές Κορυδαλλού, σε πτέρυγα όπου οι μόνοι ρωσόφωνοι είναι Ουκρανοί ναυτικοί υπόδικοι για υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων, ο 38χρονος Ρώσος μίλησε στην «Κ».
«Φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να γυρίσω ποτέ από τις ΗΠΑ εάν εκδοθώ. Θα με χάσουν τα παιδιά μου και η γυναίκα μου», λέει μιλώντας με τη βοήθεια διερμηνέα για πρώτη φορά σε ελληνικό έντυπο. «Θέλουν να μου επιβάλουν ποινή 55 ετών. Ουσιαστικά πρόκειται για ισόβια στέρηση της ελευθερίας μου. Γιατί στις ΗΠΑ μιλάμε για πραγματικά έτη, όχι όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, όπου μπορείς να εκτίσεις 8 χρόνια φυλάκισης αντί για 100».
Οι ΗΠΑ, όμως, δεν είναι η μόνη χώρα που διεκδικεί τον Βίνικ. Στις 11 Οκτωβρίου το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό αντίστοιχο αίτημα της Ρωσίας. Ο 38χρονος κατηγορείται στην πατρίδα του για απάτη αγοραπωλησίας εμπορευμάτων ύψους περίπου 10.000 ευρώ. Ο ίδιος συναινεί να σταλεί στην πατρίδα του. «Εκεί θα βρω άκρη. Δεν φοβάμαι να παραστώ στο δικαστήριο. Εκεί θα είναι αντικειμενικοί απέναντί μου. Είναι τίμια τα δικαστήριά μας», λέει.
«Παράλογη η δίωξή μου»
Σύμφωνα με το αμερικανικό κατηγορητήριο, ο Βίνικ διαχειριζόταν την πλατφόρμα ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, η οποία φέρεται να λειτουργούσε χωρίς αδειοδότηση στις ΗΠΑ. Ενας τύπος ψηφιακού νομίσματος που χρησιμοποιούσε η πλατφόρμα είναι το bitcoin. Ακόμη, οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας έμποροι ναρκωτικών, κυβερνοεκβιαστές, χάκερ και διεφθαρμένοι ομοσπονδιακοί πράκτορες «ξέπλεναν» τα έσοδά τους.
Ο Βίνικ αρνείται αυτόν τον ρόλο. Οπως είχε δηλώσει και ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, επαναλαμβάνει ότι είναι τεχνικός Διαδικτύου. Πιο συγκεκριμένα, εξηγεί στην «Κ» ότι λειτουργούσε ως εμπειρογνώμονας, δεν ήταν μόνιμος υπάλληλος στην BTC-e και γνωμοδοτούσε σε θέματα κρυπτονομισμάτων διάφορες εταιρείες όποτε εκείνες το ζητούσαν. Χαρακτηρίζει «παραλογισμό» τη δίωξή του από τις αμερικανικές αρχές. «Ενας άνθρωπος δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να διαπράξει όσα μου καταλογίζονται», λέει και συμπληρώνει ότι το κατηγορητήριο «δεν συντάχθηκε με επιδεξιότητα».
Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, εκ της ομάδας των συνηγόρων του Βίνικ, ζήτησε από τον Αρειο Πάγο την αναβολή λόγω μη προσέλευσης δύο βασικών μαρτύρων. Πρόκειται, όπως είπε, για τον Ιβάν Τατάρνικοφ, συνεργάτη της BTC-e και παράλληλα υπάλληλο της κρατικής υπηρεσίας σιδηροδρόμων στη Ρωσία, και τον Σεργκέι Μάιζους. Ο συνήγορος του Βίνικ, Ηλίας Σπυρλιάδης, εξηγεί ότι ο Μάιζους κατέθεσε στις 26 Οκτωβρίου στην Κύπρο αγωγή κατά του εντολέα του για διαφυγόντα κέρδη. Η μαρτυρία του όμως κρίνεται κρίσιμη από την υπεράσπιση, γιατί μπορεί να δείξει μη εμπλοκή του 38χρονου με την ιδιοκτησία μιας εκ των εταιρειών που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.
Η πίστη
Στα τέλη Σεπτεμβρίου ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης το στοιχείο της θρησκευτικής πίστης τονίστηκε από την πλευρά του εκζητουμένου. «Είμαι χριστιανός ορθόδοξος και θα μιλήσω μπροστά σε μια θρησκευτική εικόνα», είπε τότε ο Βίνικ στους δικαστές, ενώ στο ακροατήριο η σύζυγός του προσευχόταν σιωπηλά κρατώντας την Αγία Γραφή.
Χθες η σύζυγός του απουσίαζε, στο ακροατήριο, όμως, βρισκόταν ο πατήρ Γρηγόριος, Ελληνας ρωσόφωνος ιερέας που πρόκειται να επισκεφθεί τον Βίνικ στον Κορυδαλλό για εξομολόγηση. Στο ζήτημα της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης εστιάζει και ο Τιμοφέι Μουσάτοφ, δικηγόρος του Βίνικ, μιλώντας στην «Κ» μέσω διερμηνέα. Λέει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να «προδώσει έναν ομόθρησκο αδερφό της» υπό την πίεση των Αμερικανών. Παράλληλα, θίγει και την πολιτική διάσταση της υπόθεσης υπενθυμίζοντας ότι, ακόμη κι αν δεχθεί ο Αρειος Πάγος το αμερικανικό αίτημα, ο τελικός λόγος ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.
Ο Μουσάτοφ αποκαλεί τον Βίνικ «τεχνικό ανωτάτου επιπέδου» που «ζούσε στον υπολογιστή του και το μόνο πράγμα που πουλούσε ήταν το μυαλό του». Λέει ότι ο 38χρονος δεν υπήρξε ποτέ χάκερ, ούτε έχει διαπράξει κλοπή ή απάτη. Ο ίδιος αποδίδει τη δίωξη σε προσπάθεια των Αμερικανών για επικράτηση στο Διαδίκτυο λέγοντας ότι η Ρωσία είναι ιδιαίτερα δυνατή στους τομείς της ασφάλειας δικτύων και της κρυπτογράφησης.
Μάλιστα, υποστηρίζει ότι θα επιδιώξει να φέρει στην Αθήνα ειδικό στην κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών για να συναντήσει τον Βίνικ στον Κορυδαλλό εφόσον του επιτραπεί. Οπως εξηγεί, ο σκοπός θα είναι να κατοχυρώσει την τεχνογνωσία του εγκαίρως, σε περίπτωση που εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ, «για να γίνουν οι γνώσεις του παγκόσμιες».
πηγή
Σχόλια