Γνωρίζεις ότι αν πληκτρολογήσεις *#06# στο κινητό σου μπορείς να δεις το IMEI (αριθμό σειράς) της συσκευής σου;
Μερικές απο τις συμβουλές για την ασφάλεια από κλοπή, ληστεία, απώλεια κινητών τηλεφώνων
Κατάγραψε και διατήρησε σε ασφαλές μέρος τον αριθμό ΙΜΕΙ της συσκευής σου. Κάθε κινητό τηλέφωνο έχει έναν 15ψήφιο ΙΜΕΙ αριθμό, ο οποίος είναι μοναδικός και προσδιορίζει την ταυτότητα της συσκευής. Μπορείς να δεις αυτόν τον αριθμό στην οθόνη του κινητού σου τηλεφώνου πληκτρολογώντας *#06# (Αστέρι-Δίεση-Μηδέν-Έξι-Δίεση) .
Κατέγραψε τον αριθμό σειράς της συσκευής σου, ο οποίος συνήθως αναγράφεται στο σημείο όπου αναγράφεται και ο αριθμός ΙΜΕΙ.
Ενημέρωσε εγγράφως τον πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας για την κλοπή, προκειμένου να απαγορεύσει τη λήψη ή/και παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας ηλεκτρονικών επικοινωνιών απο τη συσκευή σου.
Δημιούργησε ένα σταθερό δικό σου σημάδι στη συσκευή, ώστε να είναι πιο εύκολη η αναγνώριση σε περίπτωση κλοπής. Ακόμα και μία φωτογραφία του κινητού μπορεί να φανεί χρήσιμη σε περίπτωση εντοπισμού του. (Μαρκάρισμα του κινητού μπορεί να γίνει με ένα μαρκαδόρο ή με ένα αιχμηρό αντικείμενο. Υπάρχουν και ειδικά στυλό, με ακτίνες UV, οι οποίες είναι αόρατες με γυμνό μάτι και μόνο όταν φωτιστεί εμφανίζεται η εγγραφή).
Πάντως για το θέμα του ΙΜΕΙ να συμπληρώσουμε τα πιο πάνω και με τα εξής.
Μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο θα σας αποκαλύψει ότι ήδη, υπάρχουν “εταιρίες” και λογισμικό που μπορεί να αλλάξουν το ΙΜΕΙ ενός κινητού. Δεν είναι απαραίτητα εύκολο ή φθηνό, αλλά είναι εφικτό και καθώς τα έξυπνα κινητά μας έχουν αξίες που ξεκινούν από 500 και φτάνουν μέχρι και τα 900 ευρώ, σίγουρα υπάρχει αρκετό περιθώριο κέρδους τόσο για τον κλέφτη, όσο και για τον ενδιάμεσο που θα αλλάξει το ΙΜΕΙ ώστε το τελικό κλεμμένο προϊόν να είναι και πάλι φθηνό για τον αγοραστή...
Οι κλοπές κινητών δεν μπορούν και δεν θα σταματήσουν. Μπορεί το νέο μέτρο να δρα αποτρεπτικά για τον αδαή κλέφτη, αλλά για τα πιο οργανωμένα κυκλώματα δεν αποτελεί πρόβλημα.
Η λύση για την καταπολέμηση του προβλήματος είναι να μην αγοράζουμε κινητά αμφιβόλου προελεύσεως...
Αν παρόλα αυτά βρούμε μία ευκαιρία, μπορούμε να ανακαλύψουμε αν κάτι τρέχει με τη συγκεκριμένη συσκευή, πληκτρολογώντας το ΙΜΕΙ της στο site www.imei.info.
Αν υπάρχει καταγγελία για το κινητό ή αν έχει μπλοκαριστεί από την εταιρία πάροχο θα φανεί εκεί.
Δεν είναι όμως 100% σίγουρο γιατί η διαδικασία μπλοκαρίσματος ακόμα και μετά την καταγγελία δεν γίνεται αμέσως.
Αν αγοράσετε κλεμμένο κινητό με κλωνοποιημένο ΙΜΕΙ, δηλαδή με ΙΜΕΙ που έχει “αντιγραφεί” από άλλη νόμιμη συσκευή, το σύστημα των παρόχων κινητής τηλεφωνίας δεν θα το ανακαλύψει αμέσως και έτσι, ακόμα και αν έχετε κάνει την έρευνά σας και θεωρείτε ότι αγοράσατε απλά ένα μεταχειρισμένο τηλέφωνο, μπορεί να εκπλαγείτε δυσάρεστα ακόμα και ύστερα από μήνες, ανακαλύπτοντας ότι το κινητό σας είναι μπλοκαρισμένο...
Σχόλια