Έξι ακίνητα του Γιάννου στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα
Στον κλοιό της Δικαιοσύνης ο πρώην τσάρος της Οικονομίας
Από τη μία η ανακρίτρια Διαφθοράς αναμένεται να ασκήσει συμπληρωματική δίωξη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δωροδοκία σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου για την υπόθεση των φρεγατών, κι από την άλλη η Δικαιοσύνη περνάει από «κόσκινο» έξι ακίνητα του πρώην υπουργού.
Έχοντας ως οδηγό την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς διερευνά το πώς ο Γιάννος Παπαντωνίου κατάφερε μετά το 1995 και αφού έγινε ο «τσάρος» της οικονομίας με το χρίσμα του Κώστα Σημίτη, να αυξήσει θεαματικά την ακίνητη περιουσία του. Έτσι στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης έχουν μπει όλες οι αγοροπωλησίες που πραγματοποίησε μαζί με τη σύζυγο του Σταυρούλα Κουράκου, από το 998 έως σήμερα.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News, πρόκειται για έξι ακίνητα.
Η πρώτη αγορά αφορά ένα ακίνητο στην κάτω Κηφισιά. Αρχικά αγοράστηκε το οικόπεδο 447 τ.μ. έναντι 40 εκατ. δραχμών και στη συνέχεια χτίστηκε εντός αυτού μια υπερπολυτελής βίλα 544 τ.μ., η οποία αποτελεί και τη μόνιμη κατοικία του ζεύγους Παπαντωνίου.
Η επόμενη αγορά έρχεται το 2002. Ο Γιάννος Παπαντωνίου αγοράζει ένα οικόπεδο 5,5 στρεμμάτων με μία ημιτελή κατοικία στη Σύρο. Το τίμημα άγγιξε τα όρια της αντικειμενικής αξίας και έφτασε τα 100.941 ευρώ. Εν συνεχεία κατασκεύασε εκεί μία επίσης υπερπολυτελή βίλα 224 τ.μ. που η αξίας της προ κρίσης άγγιζε τα 4 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο πουλήθηκε πέρισυ σε έναν Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία.
Το 2012 βγήκε προς πώληση το οικόπεδο που γειτνιάζει με αυτό της οικογένειας Παπαντωνίου. Αγοραστές τα δύο παιδιά της κ. Κουράκου ηλικίας 22 και 24 χρονών. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου των 4,2 στρεμμάτων αγγίζει τα 75.000 ευρώ και αυτή είναι και η τιμή που ορίζεται για τη μεταβίβαση.
Εκτός από τα παραπάνω στην ακίνητη περιουσία του πρώην υπουργού περιλαμβάνονται και 3 διαμερίσματα στην οδό Αμερικής στο Κολωνάκι.
Όσα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί θα συσχετιστούν με εκείνα που αναμένονται από την Ελβετία για τους 3 λογαριασμούς που η Εισαγγελία της Βέρνης εντόπισε στο πλαίσιο της δικής της έρευνας για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα με ελεγχόμενο τον Γιάννο Παπαντωνίου.
Διαβάστε παρακάτω σχετικό ρεπορτάζ απο την εφημερίδα Δημοκρατία (Μάρτιος 2016)
Δύο βίλες στη Σύρο, ένα πωλητήριο, το δίδυμο του Γιάννου Παπαντωνίου και του Γιάννη Στουρνάρα, μια ξεχασμένη υποτίμηση, τα εξοπλιστικά και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ! Πώς συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους;
Ο πρώην υπουργός με το χαρακτηριστικό χαμόγελο, που του χάρισε κάποτε το προσωνύμιο «ο κύριος Κολυνός», είχε φροντίσει να εξαφανιστεί από το προσκήνιο ύστερα από τις δικαστικές περιπέτειές του όχι μόνο με τη «λίστα Λαγκάρντ», αλλά και με τις διώξεις για τις μίζες των οπλικών συστημάτων. Επανέρχεται όμως εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω των πληροφοριών ότι έβαλε πωλητήριο στη βίλα του στη Σύρο. Η ειρωνεία είναι ότι και ο Ακης Τσοχατζόπουλος βρέθηκε στο στόχαστρο, που τον οδήγησε τελικά στη φυλακή, όταν ανακίνησε το θέμα του νεοκλασσικού στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου...
Αυτή η βίλα έχει τη δική της ιστορία, που «χάνεται» στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όπως και του Γιάννη Στουρνάρα. Αμφότεροι έκαναν την αγορά των οικοπέδων, βέβαια, εκεί γύρω στο 2002, αλλά είχαν γίνει «Διόσκουροι» από πολύ νωρίτερα. Οταν ο κ. Σημίτης ήταν πρωθυπουργός και ο κ. Παπαντωνίου πανίσχυρος «τσάρος» της οικονομίας, ο κ. Στουρνάρας, ως πρόεδρος του ΣΟΕ, ήταν το δεξί του χέρι. Το 1998, μάλιστα, ανακοινώθηκε η υποτίμηση της δραχμής στο πλαίσιο της πορείας που είχε χαραχτεί για την είσοδο στο ευρώ, καθώς έναν χρόνο αργότερα, το 1999, εξασφαλίστηκε η συμφωνία για την ένταξη στην ΟΝΕ και ξεκίνησε η διαδικασία μετατροπής του δημόσιου χρέους σε ευρώ. Μάλιστα, προβλέφθηκε τότε με απόλυτη ακρίβεια και το Σαββατοκύριακο της υποτίμησης από γνωστή ξένη τράπεζα, αποδίδοντας τεράστια κέρδη σε όσους πήραν το σχετικό ρίσκο (;), ενώ λέγεται ότι τα νόμιμα bonus από την επιτυχή πρόβλεψη είχαν φτάσει περί τα 10.000.000 ευρώ.
O κουμπάρος
Εκτοτε, πάντως, οι δυο τους έγιναν αχώριστοι αλλά και κουμπάροι. Κι αργότερα ο Γιάννος Παπαντωνίου βρέθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας διαδεχόμενος τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας τοποθετήθηκε από τον Κ. Σημίτη διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία, ενώ ήταν η δεύτερη σε μέγεθος ελληνική τράπεζα, βρέθηκε στα πρόθυρα της καταστροφής και πουλήθηκε στη γαλλική Credit Agricole.
Το 2002 ο Γιάννος Παπαντωνίου και ο Γιάννης Στουρνάρας, αξιοποιώντας τις γνωριμίες τους, με παράγοντες του Χρηματιστηρίου, όπως έλεγαν οι κακές γλώσσες, αγόρασαν από τον ίδιο άνθρωπο οικόπεδα-φιλέτα στην περιοχή Τρία Λαγγόνια της Σύρου, που είχε πρόσφατα αποχαρακτηριστεί από δασική, σε πολύ συμφέρουσα τιμή. Πέντε στρέμματα και ένα ημιτελές κτίσμα ήταν η αγορά που έκανε ο κ. Παπαντωνίου στο όνομα της συζύγου του Ρούλας Κουράκου και εκεί έχτισαν το 2006 μια διώροφη βίλα 224 τ.μ.
Δίπλα στις βίλες των κ. Παπαντωνίου και Στουρνάρα βρίσκεται και η βίλα της Κλοντίν Ριπέρ, πρώην συζύγου του γάλλου πρεσβευτή στην Αθήνα Ζαν Μορίς Ριπέρ. Στη Σύρο, βοηθούντος και του γεγονότος αυτού, έκανε τις καλοκαιρινές διακοπές του και ο Φρ. Ολάντ προτού εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας. Το 2010, μάλιστα, λέγεται ότι ο Φρανσουά Ολάντ και η Βαλερί Τριερβελέρ είχαν φιλοξενηθεί και στη βίλα του Γιάννου Παπαντωνίου, χωρίς να λείπει φυσικά από την παρέα και το ζεύγος Στουρνάρα.
Οι στενές φιλικές σχέσεις με τον κ. Ολάντ φαίνεται ότι αποδείχθηκαν μια χρήσιμη «επένδυση» για τον πρώην υπουργό, διότι μπορεί τώρα να πουλά τη βίλα στη Σύρο αλλά οι δικαστικές εκκρεμότητες παραμένουν - και μάλιστα απειλητικές.
Για 1.800.000 ευρώ
Η πώληση της βίλας, όπως έχει γραφτεί, μαζί με το οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 9.575 τ.μ. γίνεται αντί 1.800.000 ευρώ. Οι γνωρίζοντες τα δεδομένα της αγοράς σημειώνουν ότι, λόγω της κρίσης, η τιμή θεωρείται μικρή, αφού το Η Σταυρούλα Κουράκου2010 η εμπορική τιμή μόνο της διώροφης κατοικίας υπολογιζόταν περίπου στα 2.000.000 ευρώ. Η βίλα έχει τεράστια πισίνα, καταπληκτική θέα, τζάκι, τραπεζαρία, ένα master υπνοδωμάτιο, δύο πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες, τέσσερα υπνοδωμάτια-ξενώνες με τρία μπάνια, έναν ανεξάρτητο οικίσκο-ξενώνα με ακόμη δύο υπνοδωμάτια, σαλόνι, μια μικρή κουζίνα, αλλά και δύο ξεχωριστά υπνοδωμάτια για το προσωπικό με δύο μπάνια, σαλόνι και κουζίνα. Επίσης διαθέτει κλιματισμό παντού, κεντρική θέρμανση, δρύινα πατώματα και σύστημα μουσικής, που επιτρέπει να ακούγεται και στους εξωτερικούς χώρους.
Ενόσω αναζητεί αγοραστή για τη βίλα, ο κ. Παπαντωνίου συνεχίζει να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα για τις μίζες των εξοπλιστικών. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας υποστηρίζουν ότι η έρευνα έχει μπλοκάρει και ότι ο κ. Παπαντωνίου με παρέμβαση του Γάλλου προέδρου γλίτωσε την προφυλάκιση για την εμπλοκή του στο γιγάντιο σκάνδαλο της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι όμως αυτό ή μόνον αυτό;
Η σύμβαση εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών τύπου Standard αξίας 381.000.000 ευρώ, η οποία είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ το 2002 και είχε υπογραφεί επί των ημερών του κ. Παπαντωνίου το 2003, είχε ανατεθεί στη γαλλική πολεμική βιομηχανία. Αργότερα, ένα στέλεχός της, μιλώντας στην εφημερίδα «Le Monde», είχε υποστηρίξει ότι η εταιρία του είχε δώσει χρήματα σε μέλος ελληνικής κυβέρνησης για να προωθήσει το συμβόλαιο των φρεγατών, ενώ λίγο μετά η «Liberation» είχε δημοσιεύσει μέρος της κατάθεσής του, σύμφωνα με την οποία, όπως του είχαν υποδείξει κάποιοι, ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών έγινε ύστερα από μεσολάβηση του υπουργού Αμυνας. Τότε ο κ. Παπαντωνίου είχε προσφύγει στη γαλλική Δικαιοσύνη και είχε δικαιωθεί. Σύμφωνα, πάντως, με το πόρισμα-καταπέλτη των οικονομικών εισαγγελέων, ήταν τεράστια (εκατοντάδων εκατομμυρίων) η οικονομική ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο και οφειλόταν σε συγκεκριμένες σκόπιμες παραλείψεις σε τουλάχιστον έξι κρίσιμα σημεία της σύμβασης. Η φημολογούμενη παρέμβαση του κ. Ολάντ, εφόσον είναι πραγματική, δεν οφείλεται επομένως σε κοινωνικά κριτήρια της παλαιάς γνωριμίας με τον κ. Παπαντωνίου, αλλά σε λόγους προστασίας των συμφερόντων της πολεμικής βιομηχανίας της Γαλλίας που διαπλέκεται με το πολιτικό σύστημά της.
Ποινικές διώξεις από εισσαγγελείς
Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ήδη οκτώ πρώην στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας βαρύνονται με κακουργηματικές πράξεις. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και του Παπαντωνίου. ο οποίος ελπίζει σε παραγραφή των αδικημάτων που τον αφορούν λόγω των ευεργετικών διατάξεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ομως ,όπως έχει ήδη αποφανθεί η Δικαιοσύνη, το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος είναι αδίκημα διαρκές και δεν υπόκειται σε παραγραφή. Κατά συνέπεια, ένα κρίσιμο σημείο της έρευνας είναι αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία για τον κ. Παπαντωνίου. Πάντως το τεράστιο ποσό που βρέθηκε στο λογαριασμό της συζύγου του, όταν άνοιξε η «λίστα Λαγκάρντ», δεν μπόρεσε να αιτιολογηθεί επαρκώς από τον πρώην υπουργό...
Γιατί «πάγωσε» η έρευνα (από τους Ελβετούς) για τον λογαριασμό στην HSBC
Στην άρνηση των ελβετικών Αρχών να απαντήσουν στο αίτημα δικαστικής συνδρομής, που απέστειλε τον Μάρτιο του 2014 ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής, ζητώντας να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου, και των Γεωργίου και Ιουλίας Κανδαλέπα, κουμπάρων του ζεύγους, έχει κολλήσει η δικαστική έρευνα για τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας. Στο αίτημα του, ο ανακριτής ζητούσε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, αναφέροντας ότι υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για τον πρώην υπουργό ότι έχει δωροδοκηθεί από τη γερμανική εταιρία HDW/Ferrostal, προκειμένου αυτή να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου ΠΟΣΕΙΔΩΝ 209.
Πρόκειται για τη σύμβαση που υπογράφτηκε από τον Σπύρο Τραυλό, υπό την ιδιότητα του γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, έπειτα από εξουσιοδότηση του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου. Μάλιστα, ο ανακριτής είχε επισημάνει ότι για το 1.311.000 ευρώ που βρέθηκε στον λογαριασμό της συζύγου του, στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, οι εξηγήσεις ήταν «μη πειστικές». Σημείωνε δε ότι «οι αντιφατικές και μη λογικές εξηγήσεις των εμπλεκομένων μερών ενισχύουν ακόμη περισσότερο τις ενδείξεις περί διακίνησης στους άνω λογαριασμούς παράνομης περιουσίας δωροδοκίας του πρώην υπουργού».
Πρόσφατα, πάντως, οι Αρχές της Ελβετίας εμφανίστηκαν πρόθυμες να απαντήσουν και σε αυτό το αίτημα δικαστικής συνδρομής, όπως και για άλλες σοβαρές υποθέσεις. Συνολικά οι ελληνικές Αρχές τους έχουν αποστείλει 48 αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Παράλληλα, αναμένεται και η δίκη του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», σε βαθμό κακουργήματος, για το οικονομικό έτος 2010. Το ζεύγος Παπαντωνίου κατηγορείται ότι απέκρυψε στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του την επίμαχη κατάθεση, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της «λίστας Λαγκάρντ». Ηδη ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του έχουν εισπράξει καταδίκες για το ίδιο αδίκημα, σε βαθμό πλημμελήματος, για το οικονομικό έτος 2009. Εκαστος έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.
Σχόλια