Σενάριο ταινίας ή το πραγματικό σχέδιο Τσίπρα; > Ισχυρός Πρόεδρος (Καραμανλής) το 2020, και αδύναμα κόμματα...
Σχεδιάζουν «επαναθεμελίωση του Πολιτεύματος», κλείνουν το μάτι σε «Καραμανλικούς»
Μια Προεδρική και όχι πλέον Προεδρευομένη Δημοκρατία, με ανίσχυρες πολυκομματικές κυβερνήσεις αλλά αυξημένες εκτελεστικές εξουσίες σ’ έναν πανίσχυρο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φαίνεται πως είναι πλέον ο νέος πολιτικός στόχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας η οποία βιάζεται να δρομολογήσει την συνταγματική αναθεώρηση.
Με πονηρούς συνταγματικούς τακτικισμούς, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κλείνουν πονηρά το μάτι στους φανατικούς «καραμανλικούς» (βουλευτές, οπαδούς και πολιτικούς του υποστηρικτές), αφήνοντας τεχνηέντως την εντύπωση πως οι αλλαγές που προωθούνται, θα επιτρέψουν τελικά στον Κώστα Καραμανλή, να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή, σε 2 χρόνια από σήμερα, αναλαμβάνοντας το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας με ενισχυμένες αρμοδιότητες που πραγματικά τον καθιστούν «ρυθμιστή» και «εγγυητή» των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.
Το τελικό σχέδιο που περιγράφουν – χαμηλόφωνα και σχεδόν συνωμοτικά- τα κυβερνητικά στελέχη στους στενούς φίλους και συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή, περιλαμβάνει τα εξής τρία στάδια:
Πολιτική δικαίωση του Κώστα Καραμανλή και της κυβερνητικής του θητείας, μετά την δικαστική δικαίωση στο θέμα του Βατοπεδίου.
Αυξημένες και ουσιαστικές αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης ώστε ο ρόλος του να πάψει να είναι διακοσμητικός αλλά να μπορεί να παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις και να διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα.
Συστηματική προετοιμασία της κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο επιστροφής στην κεντρική πολιτική σκηνή ενός προσώπου που προφανώς ανήκει στην συντηρητική παράταξη αλλά είναι εξίσου αποδεκτός και στην αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτή θα είναι μια ουσιαστική πολιτική συμφιλίωση που θα γκρεμίσει τους ψευδεπίγραφους διαχωρισμούς σε «καλούς» δεξιούς και «κακούς» αριστερούς» λένε…
Για να επιτευχθεί ο πρώτος στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πλειοψηφία έχει σκοπό να ταράξει τα νερά με μια σειρά από Εξεταστικές Επιτροπές στη Βουλή που να λειτουργήσουν εξιλεωτικά για την κυβερνητική θητεία Καραμανλή.
Ήδη σχεδιάζεται μια ακόμη Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα των Εξοπλισμών, μία Εξεταστική για την Υγεία (ήδη ανακοινώθηκε) αλλά και μία Εξεταστική για τα Μνημόνια που θα αναλύσει τα δεδομένα της δεκαετίας 2000-2010 δηλαδή θα αποδείξει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή παρέλαβε το 2004 μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που μοιραία οδήγησε στην έλευση του Γιώργου Παπανδρέου, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, στο σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» και τελικά στο Μνημόνιο Ι το 2010.
Για την υλοποίηση του δεύτερου σταδίου θα πρέπει η παρούσα Βουλή, να ψηφίσει και να εισηγηθεί στην επόμενη, μια σειρά από κρίσιμες αρμοδιότητες για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
Να έχει τη δυνατότητα σύγκλησης Υπουργικών Συμβουλίων σε έκτακτες περιπτώσεις.
Να μπορεί να διαλύει τη Βουλή
Να προχωρά σε Διαγγέλματα όταν κρίνει απαραίτητο
Να αποφασίζει για τη διενέργεια Δημοψηφίσματος.
Προσεκτικά βήματα
Η αλήθεια είναι ότι οι καθηγητές Χριστόφορος Βερναρδάκης, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Κώστας Ζώρας, Ηλίας Νικολόπουλος, και Κώστας Χρυσόγονος που έχουν ετοιμάσει το πρώτο σχέδιο , βάση του οποίου θα ξεκινήσει ο διάλογος με την κοινωνία και τους φορείς για τις όποιες συνταγματικές αλλαγές, έχουν υιοθετήσει μια πρόταση που είναι ηπιότερη των αρχικών γνωστοποιημένων κυβερνητικών προβληματισμών.
Είναι όμως σαφές ότι η Επιτροπή των καθηγητών εισηγείται στη Βουλή, Πρόεδρο αυξημένων εξουσιών.
Αν στις δύο πρώτες ψηφοφορίες στην Βουλή δεν εκλέγεται Πρόεδρος τότε θα τον εκλέγει ο λαός, μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους στις ψηφοφορίες της Βουλής.
Το σχέδιο των καθηγητών εισηγητών, δεν προβλέπει την αρμοδιότητα να συγκαλεί το Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλά θα μπορεί να συγκαλεί την Βουλή, το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, να διορίζει μέρος της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και των Ανεξάρτητων Αρχών, να προχωρεί σε διαγγέλματα κ.λ.π
Το σχέδιο που απηχεί τις κυβερνητικές προτάσεις, περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής, μέγιστος αριθμός θητειών για βουλευτές, καθιέρωση δημοψηφισμάτων και διακριτότητα κράτους και εκκλησίας,
Ειδικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Επιτροπή εισηγείται την «λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, με στόχο την ενίσχυση του ρυθμιστικού, σταθεροποιητικού και εγγυητικού του ρόλου».
Συγκεκριμένα, προτείνεται η δυνατότητα του Προέδρου:
να απευθύνεται στην Βουλή για σπουδαίο λόγο,
να συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών,
να παραπέμπει ψηφισμένο νόμο σε ειδικό γνωμοδοτικό όργανο, αποτελούμενο αποκλειστικά από δικαστές, για να κρίνει επί της συνταγματικότητάς του.
Επίσης προβλέπονται και νέες αρμοδιότητες του ΠτΔ όπως ο διορισμός μέρους της ηγεσίας των Ανώτατων Δικαστηρίων, των μελών του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου και των μελών των ανεξαρτήτων Αρχών, η παραπομπή προς το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο νομοσχεδίου ή πρότασης νόμου που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και η έκδοση διαγγελμάτων.
Επιπλέον, προβλέπεται και η δυνατότητα ανάκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ύστερα από ενυπόγραφες αιτήσεις τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου πολιτών και σχετική προκήρυξη δημοψηφίσματος.
Το πολιτικό σχέδιο
Με την συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής αλλά και στην υποχρέωση κάθε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, να συνοδεύεται και από πρόταση για ανάδειξη νέας κυβέρνησης, το πολιτικό σχέδιο γίνεται περισσότερο σαφές.
Η πολυκομματική Βουλή δεν θα μπορεί να αναδεικνύει αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Αντιθέτως οι υπερ-ενισχυμένες αρμοδιότητες του ΠτΔ θα ισορροπούν την αδυναμία των πολυκομματικών κυβερνήσεων και θα επιβάλλει συναινέσεις. Αυτό ακριβώς είναι και το όραμα των ανθρώπων που πιστεύουν πως ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα μπορεί να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως αναβαθμισμένος, αναβαπτισμένος και κυρίως υπερκομματικός εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας.
Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έχει αποκαλύψει ότι δεν τον ενδιαφέρει πλέον ο ρόλος του πολιτικού αρχηγού ενός κόμματος ή μίας παράταξης αλλά ένας ειδικός ρόλος για την Εθνική Ενότητα και την οριστική έξοδο από την κρίση.
Άλλωστε τον Φεβρουάριο του 2020, ο Κώστας Καραμανλής θα είναι μόνο 63 ετών…
πηγή
Σχόλια