WSJ > Διχασμένη η ελληνική κυβέρνηση - Πιέσεις για σκληρή στάση δέχεται ο Τσίπρας - Ο φόβος του Τσακαλώτου
WSJ: Διχασμένη η ελληνική κυβέρνηση - Πιέσεις για σκληρή στάση δέχεται ο Τσίπρας - Ο φόβος του Τσακαλώτου
Η ελληνική κυβέρνηση είναι διχασμένη για το πως μπορεί να ξεπεράσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που έχει προκαλέσει πανικό στην αγορά ομολόγων ενώ έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για το Grexit.
Ειδικότερα, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal «κάποιοι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα τον πιέζουν ώστε να προχωρήσει άμεσα σε υποχωρήσεις στο δημοσιονομικό πεδίο, ενώ κάποιοι άλλοι για να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των πιστωτών της κυβέρνησης και του ΔΝΤ».
Η συζήτηση εντός της ελληνικής κυβέρνησης ξεκίνησε καθώς το ΔΝΤ κάνει παρασκηνιακές συζητήσεις με την ευρωζώνη σχετικά με τη διάρκεια της ελληνικής λιτότητας και το κόστος της ελάφρυνσης του χρέους.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ΔΝΤ με την υποστήριξη της Γερμανίας πιέζει για μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων για την επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει αντισταθεί στο αίτημα του ΔΝΤ για άμεση νομοθέτηση μέτρων, αντί να περιμένει να διαπιστώσει εάν τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα» τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ωστόσο, βασικοί οικονομικοί σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα φοβούνται ότι μια μακρά αντιπαράθεση με τους πιστωτές θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην προσδοκώμενη ανάκαμψη της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, αυτοί οι σύμβουλοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει μόνο λίγες εβδομάδες για να πετύχει κάποια συμφωνία πριν η προσοχή της Ευρώπης μετατοπιστεί προς το πολιτικό πεδίο λόγω των εκλογών στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Στον αντίποδα, άλλοι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα φοβούνται για τις συνέπειες που θα προκύψουν από τη νομοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας και θέλουν να αντισταθούν στις απαιτήσεις των δανειστών, ελπίζοντας για ένα συμβιβασμό που θα στηρίζεται από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, που έχουν που φιλική στάση απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.
O φόβος του Τσακαλώτου
Παράλληλα, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται και στην τεταμένη ατμόσφαιρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας και στους διαπληκτισμούς που είχε ο κ. Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal, «ο κ. Τσακαλώτος φοβάται ότι κάποιοι συνάδελφοι του επιθυμούν να ρίξουν το φταίξιμο σε αυτόν για τις επερχόμενες παραχωρήσεις προς το ΔΝΤ».
Οι παρασκηνιακές επαφές μεταξύ των δανειστών
Αν και επισήμως ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές φαίνεται να διαφωνούν (σσ. ενδεικτική ήταν η αντίδραση της Ευρώπης στην έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος), η εφημερίδα επισημαίνει ότι «οι πραγματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτών συμβαίνουν αλλού» και κάνει ειδική αναφορά στις συνομιλίες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Poul Thomsen.
Στο επίκεντρο αυτής της συνάντησης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, βρέθηκαν τα επόμενα βήμα όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Δεν έχει αποφασίσει ακόμα ο Τσίπρας
Πάντως, ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλήξει σε κάποια απόφαση σχετικά με το πόσο μακριά θα φτάσει όσον αφορά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «τις τελευταίες εβδομάδες έχει επίσης σκεφτεί το ενδεχόμενο να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, εάν οι πιστωτές δεν δείξουν κάποια ευελιξία».
Πάνω απ' όλα, ο κ. Τσίπρας θέλει μια ξεκάθαρη υπόσχεση από την Ευρώπη για την ελάφρυνση του χρέους σε αντάλλαγμα της λήψης πρόσθετων μέτρων.
«Το πρόβλημα του: ο Schaeuble επιμένει σε μια αλληλουχία δύο σταδίων, στα οποία η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε περισσότερη λιτότητα πριν το Βερολίνο συζητήσει με το ΔΝΤ πόση μείωση του ελληνικού χρέους χρειάζεται» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Πάντως, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ορισμένοι αξιωματούχοι -από την πλευρά των πιστωτών- προειδοποιούν ότι ο κ. Τσίπρας μόνο θερμά λόγια μπορεί να περιμένει από την Ευρώπη όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους μέχρι να ολοκληρώσει τα φορολογικά μέτρα.
Σχόλια