«Η φτώχεια θέλει καλοπέραση», λέει ο θυμόσοφος λαός και ίσως γι’ αυτό ο ανθυπαστυνόμος αποφάσισε να το «ρίξει έξω», όχι όμως σε ξενυχτάδικο, αλλά στο... Μεταγωγών, διοργανώνοντας πάρτι υψηλών προδιαγραφών που είχε απ’ όλα: γλέντι τρελό μέχρι πρωίας, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, λαϊκή μουσική στη διαπασών, γυναίκες, ακόλαστες πράξεις, μεθυστικό ξενύχτι μέχρι τελικής πτώσεως στην κυριολεξία αλλά και... απόδραση κρατουμένων!
Το γλέντι «βγήκε ξινό» σε όσους συμμετείχαν, όπως μεταδίδει το Εθνος, αλλά το πάρτι «σχόλασε» μόλις προχθές για τον διοργανωτή του, αφού χρειάστηκαν 19 ολόκληρα χρόνια μέχρι να γίνει αμετάκλητη η απόταξή του από το Σώμα, που είχε πάντως «τροχιοδρομηθεί» προ 10ετίας με τη δέουσα πειθαρχική διαδικασία.
Για το απίστευτο περιστατικό, που έλαβε χώρα το 1998, το Πειθαρχικό απεφάνθη τελεσίδικα ότι ο χώρος του Μεταγωγών, όπου φιλοξενήθηκε το πάρτι, είχε μεταβληθεί «σε αίθουσα κακόφημου μπαρ», χρησιμοποιώντας μάλλον κομψό χαρακτηρισμό, αφού οι ερωτικές περιπτύξεις που συνέβησαν μάλλον παραπέμπουν σε άλλη ξενική λέξη από «μπ» (ελληνιστί οίκος ανοχής).
Χρειάστηκαν συνολικά πέντε πειθαρχικές και άλλες έξι δίκες (διοικητικές και ποινικές), μέχρις ότου κλείσει οριστικά η πόρτα της επανόδου του ανθυπαστυνόμου στο Σώμα, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επικύρωσε οριστικά την απόταξη, 19 χρόνια μετά το τρικούβερτο γλέντι, καθώς κρίθηκε ότι με τη συμπεριφορά του έβλαψε την τιμή και την υπόληψή του ως αστυνομικού, ενώ εξέθεσε ανεπανόρθωτα το κύρος της υπηρεσίας στα μάτια της κοινής γνώμης, αφού η υπόθεση έλαβε τότε δημοσιότητα.
Μια βραδιά που ασκούσε καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας στο Μεταγωγών ο τέως πλέον ανθυπαστυνόμος αποφάσισε να διοργανώσει πάρτι στο ισόγειο με προσκεκλημένους τρεις συναδέλφους του, έναν ιδιώτη και έξι αλλοδαπές κρατούμενες, που με εντολή του έφερε ένας αστυνομικός από τα κρατητήρια του υπογείου, για να συμμετάσχουν στη διασκέδαση.
Σαφώς πιο μπροστά από την εποχή του, αποφεύγοντας το λάθος στο οποίο υπέπεσε πολύ αργότερα ο Τζορτζ Κλούνεϊ και «έφαγε πόρτα» («No Martini, no party»), ο ανθυπαστυνόμος «έσκασε μύτη» στο πάρτι με πέντε μπουκάλια ουίσκι, αναψυκτικά και φρούτα και όπως ήταν φυσικό, γρήγορα το γλέντι «άναψε».
Το αλκοόλ άρχισε να ρέει, στο μεθύσι που ακολούθησε κορμιά άρχισαν να λικνίζονται πάνω στα γραφεία στο άκουσμα γνωστών λαϊκών ασμάτων, ενώ δεν απεφεύχθη ούτε το... μοιραίο, σε παρακείμενο δωμάτιο, μεταξύ ενός εκ των συνδαιτυμόνων και δύο εκ των αλλοδαπών γυναικών.
Ερωτικές περιπτύξεις
Ο ανθυπαστυνόμος ως υπεύθυνος υπηρεσίας ήταν λίγο πιο... συγκρατημένος, αφού η ενεργός του συμμετοχή στη διασκέδαση περιορίστηκε στο να έχει κοντά του μια αλλοδαπή κρατούμενη, την οποία κατά διαστήματα κάθιζε στα γόνατά του.
Κάποια στιγμή παρασύρθηκε κι αυτός και με τη μουσική να παίζει δυνατά ανέβηκε μαζί της πάνω στο γραφείο και χορεύοντας επιδόθηκε σε άσεμνες πράξεις, όπως αναφέρεται στην απόφαση. Με την κατάσταση να έχει ξεφύγει ανέχθηκε παρόμοιες πράξεις και από τους υπόλοιπους που είχαν μεταβάλει τον χώρο σε κακόφημο μπαρ «πριβέ», ενώ οι «καλεσμένες» στο πάρτι κρατούμενες περιφέρονταν ανεξέλεγκτα σε όλους τους χώρους του ισογείου χωρίς περιορισμό.
Στις 4 τα ξημερώματα, ενώ όλοι ήταν μεθυσμένοι, ο ανθυπαστυνόμος είπε να τελειώνουν με το πάρτι και διέταξε έναν αρχιφύλακα να οδηγήσει δύο από τις κρατούμενες στα λουτρά του 5ου ορόφου για να κάνουν μπάνιο.
Ετσι, όμως, έδωσε στις κρατούμενες τη δυνατότητα να επιχειρήσουν να αποδράσουν στις 5 το πρωί, αφού μετά τη σαρκική επαφή που είχαν με τον συνοδό τους αστυνομικό, χωρίς εκείνος να πάρει χαμπάρι τι γίνεται, ακολούθησε πήδημα στην ταράτσα διπλανού κτιρίου, με σκοπό να γίνουν άφαντες.
Ωστόσο η προσπάθεια απέτυχε, γιατί με το πήδημα στη διπλανή ταράτσα τραυματίστηκαν και έμειναν εκεί εγκλωβισμένες, μέχρι που με το ξημέρωμα τις είδε μία πολίτης από γειτονικό κτίριο και ενημερώνοντας την Αστυνομία για την απόδραση συνελήφθησαν.
Εγιναν «καπνός»
Πάνω στο γλέντι, στο μεθύσι και στην αναστάτωση ο αξιωματικός υπηρεσίας ξέχασε ότι έπρεπε να επανεγκλειστούν στα κρατητήρια οι άλλες τέσσερις αλλοδαπές, που κατέβηκαν μόνες τους στο υπόγειο, μεθυσμένες, μπήκαν στο κρατητήριο έχοντας όμως την πόρτα ανασφάλιστη και ανοιχτή (αφού δεν επιλήφθηκε κανείς αρμόδιος), με αποτέλεσμα οι δύο από αυτές να «γίνουν καπνός» λίγο αργότερα.
Στην πειθαρχική διαδικασία που κινήθηκε άμεσα, συνάδελφοί του κατέθεσαν ότι πρόκειται για εξαίρετο αστυνομικό, που δεν αδιαφορούσε για τα καθήκοντά του και ότι λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησης, αλλά και για ανθρωπιστικούς λόγους, συνέδραμε τους κρατούμενους, επιτρέποντάς τους να κάνουν τηλεφωνήματα και μπάνιο στον 5ο όροφο.
Η πειθαρχική ποινή απόταξης (επιβλήθηκε ενάμιση χρόνο μετά το συμβάν) ακυρώθηκε δύο φορές σε Δ. Εφετείο για τυπικούς λόγους, γιατί δεν του χορηγήθηκαν αντίγραφα της ΕΔΕ και δεν αναγράφηκε ποιος μειοψήφησε στο Πειθαρχικό!
Η ποινική του καταδίκη (6μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή) για την απόδραση «έπεσε» με τον Ν. 3346/05, που προέβλεψε παραγραφή τέτοιων ποινών, κάτι που του επέτρεψε να επαναφέρει την υπόθεση στο Πειθαρχικό, που «έκλεισε» τελικά το 2007 και ακολούθησαν νέες προσφυγές στα δικαστήρια.
Το Δ. Εφετείο το 2011 και τώρα το ΣτΕ απέκρουσαν τους ισχυρισμούς του ότι στο πρόσωπό του το Πειθαρχικό υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας, τις αρχές της αναλογικότητας και της επιείκειας κ.λπ., καταλογίζοντάς του βαρύτατη αμέλεια, συμπεριφορά ασυμβίβαστη με την ιδιότητά του, καταφανή παραμέληση και παράβαση των υπηρεσιακών του καθηκόντων για ασφαλή κράτηση των προς απέλαση αλλοδαπών γυναικών και άλλων 26 ανδρών αλλά και την Ασφάλεια της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών.
Αρνήθηκε την... επαφή
Ο ανθυπαστυνόμος απολογούμενος αποδέχθηκε την ευθύνη του, αλλά όχι στον υπέρτατο βαθμό που του αποδόθηκε, αποκρούοντας την κατηγορία για διαφθορά χαρακτήρα, αφού δεν αποδείχθηκε ότι είχε και εκείνος σαρκική επαφή με τις κρατούμενες.
Σχόλια