Stratfor > Ασχέτως του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους πιστωτές, οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι ζοφερές.
Ο πολιτικός κίνδυνος της λιτότητας
Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα έχει μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι που σημαίνει πως ακόμα και μια μικρή ανταρσία βουλευτών μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιθανότατα θα προσπαθήσουν να καθυστερήσουν τις εκλογές για όσο το δυνατόν περισσότερο, ιδιαίτερα δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και οι εκλογές θα μπορούσαν να εκδιώξουν το κυβερνών κόμμα από την εξουσία. Αν όμως ενταθούν οι κοινωνικές αναταραχές λόγω της λιτότητας, τότε η κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί να παραιτηθεί.
Ασχέτως του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους πιστωτές, οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι ζοφερές. Ο συνδυασμός του τεράστιου χρέους, του μη ευνοϊκού δημογραφικού προφίλ της χώρας (η Ελλάδα έχει από τα μικρότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο) και της χαμηλής παραγωγικότητας, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε έτη χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας θα συνεχίσει να εξαρτάται από την εξωτερική βοήθεια για να λειτουργήσει. Η υποτονική ανάπτυξη, η υψηλή ανεργία και οι εξωτερικές πιέσεις θα συνεχίσουν να δημιουργούν πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα για την Ελλάδα.
Το πολιτικό σύστημα της χώρας θα μπορούσε να υποστεί σοβαρές πιέσεις από τις συνεχιζόμενες κοινωνικές αναταραχές. Το αντισυστημικό κλίμα που θα οδηγούσε σε προοδευτικό κατακερματισμό του κομματικού συστήματος θα είχε ως αποτέλεσμα κυβερνήσεις συνεργασίας και συχνές εκλογές, περιπλέκοντας την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάδυση νέων αντισυστημικών κομμάτων ή ακραίες αλλαγές θέσεων στα υφιστάμενα κόμματα.
Στις αρχές του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε έντονα τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Όταν κέρδισε τις εκλογές, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε συστημικό κόμμα, φέρνοντας μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα ένα πρόγραμμα διάσωσης που κράτησε την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Τότε, υπήρχαν αρκετοί Έλληνες που ήθελαν να παραμείνουν στη νομισματική ένωση, ώστε η λιτότητα να είναι ανεκτή. Όμως, η συνέχιση της λαϊκής στήριξης προς την ευρωζώνη δεν είναι δεδομένη, ιδιαίτερα αφού τρία συνεχόμενα προγράμματα διάσωσης δεν κατάφεραν να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο στη χώρα.
Σχόλια