Πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν σε κώμα μετά από οξεία δηλητηρίαση





Σε κώμα με οργανική ανεπάρκεια, μετά από οξεία δηλητηρίαση από άγνωστη ουσία νοσηλεύεται πολιτικός της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Ο Βλαντιμίρ Κάρα-Μούρζα που είναι επικριτής του Κρεμλίνου νοσηλεύεται σε μηχανική νοσηλευτική υποστήριξη, ενώ υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση, μετά από την κατάρρευσή του την Πέμπτη στη Μόσχα.

Η σύζυγός του δήλωσε στο AFP πως «η κατάστασή του είναι κρίσιμη, αλλά σταθερή» και πρόσθεσε πως η επίσημη διάγνωση είναι οξεία δηλητηρίαση από άγνωστη ουσία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν επρόκειτο για εγκληματική πράξη, όμως η σύζυγός του δήλωσε ότι έχουν σταλεί δείγματα σε εργαστήρια στη Γαλλία και το Ισραήλ, για να εντοπιστεί η πηγή της δηλητηρίασης, καθώς οι έλεγχοι που έγιναν στη Ρωσία δεν αποκάλυψαν κάτι.

Σημειώνεται πως 35χρονος Κάρα-Μούρζα είχε νοσηλευθεί και το 2015, με οξεία νεφρική ανεπάρκεια που σχετιζόταν με δηλητηρίαση. Οι αναλύσεις που είχαν γίνει τότε είχαν αποκαλύψει υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων στο αίμα του. Παρά το αίτημά του να διερευνηθεί αν τον είχαν δηλητηριάσει εσκεμμένα, δεν είχε ανοίξει έρευνα για την υπόθεση.

Ο Βλαντιμίρ Κάρα-Μούρζα είναι συντονιστής του ιδρύματος Open Russia του Μιχαΐλ Κοντορκόφσκι, πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου που είχε φυλακιστεί για μία δεκαετία όταν αντιτάχθηκε ανοιχτά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει το AFP.

Σχόλια