Το μυστικοπαθές ιερατείο των Βρυξελλών, οι πραγματικοί επαγγελματίες της φοροαποφυγής > Αποκάλυψη: Ο Γιούνκερ μπλόκαρε την καταπολέμηση της φοροαποφυγής

Αποτέλεσμα εικόνας για γιουνκερ πινει




Την περίοδο που ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, κατάφερε να μπλοκάρει ευρωπαϊκές προτάσεις για την πάταξη της φοροαποφυγής των πολυεθνικών, παρότι είχαν ευρεία στήριξη στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, για χρόνια μπλόκαρε κρυφά τις προσπάθειες της ΕΕ να αναχαιτίσει τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιριών όσο ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, όπως δείχνουν ντοκουμέντα που διέρρευσαν και είδαν το φως της δημοσιότητας.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, εμπιστευτικά γερμανικά μηνύματα ετών προσφέρουν μια εικόνα των παρακωλυτικών ελιγμών του Λουξεμβούργου, μέσα από μία από τις πιο μυστικοπαθείς επιτροπές των Βρυξελλών.

Ο κώδικας δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων θεσπίστηκε σχεδόν 19 χρόνια πριν, προκειμένου να εμποδίσει τα κράτη μέλη να ανταγωνίζονται το ένα το άλλο, μέσω των όλο και πιο ισχυρών πολυεθνικών εταιριών που ανυπομονούν να μεταφέρουν τα κέρδη τους εκτός συνόρων για να αποφύγουν τη φορολόγηση.

Η εφημερίδα αναφέρει πως, μέχρι πρότινος, λίγα ήταν γνωστά σχετικά με τις δραστηριότητες της επιτροπής, η οποία συνεδριάζει ήδη από το 1998, αφότου τα μέλη συμφώνησαν σε αυτό τον κώδικα και δεσμεύθηκαν να μην εμπλακούν σε «επιζήμιο ανταγωνισμό» μεταξύ τους.

Ωστόσο, τα ντοκουμέντα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν πως κάποιες ελάχιστες χώρες χρησιμοποίησαν τις έδρες τους στην επιτροπή για να «αχρηστεύσουν» τη συντονισμένη δράση των μελών της ΕΕ και να προστατεύσουν τα δικά τους φορολογικά καθεστώτα.

Συγκεκριμένα, οι προσπάθειες από την πλειοψηφία των κρατών μελών να αναχαιτίσουν τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό και να χαλιναγωγήσουν τις επιθετικές φορολογικές πολιτικές, διαρκώς καθυστερούσαν, εξασθένιζαν ή εκτροχιάζονταν από τις ενέργειες κάποιων από τα μικρότερα μέλη, με επικεφαλής το Λουξεμβούργο.

Τα έγγραφα, τα οποία εξέτασε ο Guardian, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων και ο γερμανικός ραδιοφωνικός όμιλος NDR, είναι εξαιρετικά επιζήμια για τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ που διετέλεσε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου την περίοδο 1995-2013. Στη διάρκεια της περιόδου αυτής, διετέλεσε και υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, παρακολουθώντας στενά τη φορολογική πολιτική.

Παρότι έχει πληθυσμό μόνο 560.000, το Λουξεμβούργο κατάφερε να μπλοκάρει φορολογικές μεταρρυθμίσεις που είχαν ευρεία στήριξη στην Ευρώπη, ενώ οι διαφωνίες του συχνά στηρίζονταν μόνο από την Ολλανδία.

Μεταξύ των προτάσεων στις οποίες αντιτάχθηκε η χώρα ήταν σχέδια για κοινή ευρωπαϊκή αξιολόγηση των συναλλαγών μιας εθνικής φορολογικής αρχής με τις εταιρίες, μια έρευνα στις στρατηγικές διασυνοριακής φοροαποφυγής που συχνά χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές για να εμφανίζουν ψευδείς δηλώσεις, αλλά και ο βελτιωμένος διαμοιρασμός πληροφοριών μεταξύ των μελών, επάνω σε φορολογικές συμφωνίες και παραχωρήσεις στις εταιρίες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να τοποθετηθεί επάνω σε θέσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, σε συζητήσεις με άλλα ευρωπαϊκά μέλη, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει γνώση προηγούμενων επικοινωνιών.

«Τα τελευταία χρόνια, το Λουξεμβούργο έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας τάσης προς μεγαλύτερη διαφάνεια σε φορολογικά θέματα και στον αγώνα ενάντια στον επιβλαβή φορολογικό ανταγωνισμό», πρόσθεσε.

Πάντως, πηγή του Guardian από τους κόλπους της εν λόγω επιτροπής, επιβεβαίωσε το γεγονός πως το Λουξεμβούργο ήταν μόνιμα μεταξύ εκείνων που προσπαθούσαν να «αχρηστεύσουν» της ευρωπαϊκές προσπάθειες αναχαίτισης της φοροαποφυγής.

Σχόλια