Η Μπαρούτινα ελίσσεται σαν χέλι βλέποντας ευκαιρίες και αποφεύγοντας κακοτοπιές > Η πλουσιότερη Ρωσίδα επενδύει στα Φάρσαλα

Αποτέλεσμα εικόνας για Γελένα Μπατούρινα




Σε μια επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, εντός του 2017, στα Φάρσαλα προχωρά η Γελένα Μπατούρινα, η πλουσιότερη Ρωσίδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αυστριακή εταιρεία της Μπατούρινα, Inteco Beteiligungs, επεκτείνεται στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω της απόκτησης φωτοβολταϊκού πάρκου στα Φάρσαλα, το οποίο προσδοκούν να φέρει έσοδα 500.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία φιλοδοξεί να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της μέσω της απόκτησης και άλλων μονάδων ΑΠΕ στην περιοχή της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ ήδη προηγήθηκε η εξαγορά φ/β πάρκου στην Ιταλία.

Πλέον, η προσοχή της Inteco στρέφεται τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Κύπρο, όπου διαβλέπει επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Αποτέλεσμα εικόνας για Γελένα Μπατούρινα
Όπως δήλωσε σχετικά με τα παραπάνω η ίδια η Μπατούρινα στην αυστριακή εφημερίδα Wirtschaftsblatt: 'Βλέπουμε το μέλλον του επενδυτικού μας σχεδίου όχι μόνο στην επέκταση της ισχύος. Αναπτύσσουμε πλέον υπο-σχέδιο το οποίο αφορά την αποθήκευση ενέργειας από πολλαπλές πηγές, το οποίο συνιστά ένα νέο σύστημα έξυπνης ενεργειακής κατανάλωσης'.

Παράλληλα, η Μπατούρινα δήλωσε ότι είναι ενδιαφέρουσα η κατασκευή και συντήρηση φωτοβολταϊκών σε εταιρικές στέγες.

Ποια είναι η Μπατούρινα

Με προσωπική περιουσία που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 4 δισ. δολάρια, η Μπατούρινα είναι η μόνη γυναίκα στο κλειστό κλαμπ των Ρώσων ολιγαρχών.

Τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβάνεται στις λίστες του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Η εταιρεία της Inteco συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρότερων της Ρωσίας, με δραστηριότητες στις κατασκευές, τον τουρισμό, το real estate και την ενέργεια, αλλά και ένα εργοστάσιο που παράγει ζαχαρούχο γάλα. Λέγεται πως, µεταξύ άλλων, έχει στην ιδιοκτησία της ξενοδοχεία στο Σότσι, θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, 720.000 στρέμματα αγροτικής γης στο Μπέλγκοροντ και εργοστάσια ανά τη Ρωσία. Πάντως, μεγάλο μεγάλο µέρος της περιουσίας της έχει μεταφερθεί στην Αυστρία, ενώ κάποια στιγμή πούλησε μετοχές της εταιρείας της και αγόρασε σημαντικά μερίδια σε δύο ρωσικούς ενεργειακούς γίγαντες, την Gazprom και την Sberbank, ενώ επισκέπτεται συχνά την Αυστρία, όπου εδρεύει μία θυγατρική της κατασκευαστικής της εταιρείας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Γελένα Μπατούρινα

Πώς έφθασε στην κορυφή

Γεννημένη το 1963, κόρη φτωχών βιομηχανικών εργατών, άρχισε να εργάζεται στο εργοστάσιο όπου δούλευαν οι γονείς της µόλις τελείωσε το λύκειο. Παράλληλα παρακολουθούσε µαθήµατα Οικονοµικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το 1987 πήρε το πτυχίο της και άρχισε να εργάζεται στη δηµαρχία της Μόσχας. Έζησε από κοντά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και διέβλεψε έγκαιρα τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν, εργαζόμενη στο πλευρό του τότε αντιδηµάρχου Γιούρι Λουζκώφ, τον οποίο παντρεύτηκε το 1991.

Την ίδια χρονιά ίδρυσε την επιχείρησή της, την Ιnteko, η οποία αρχικά δραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή πλαστικών καθισμάτων. Στην εταιρεία της, μάλιστα, ανατέθηκε να κατασκευάσει 82.000 πλαστικά καθίσματα για την ανακαίνιση του ιστορικού Luzhniki Stadium της Μόσχας! Ακολούθως η εταιρεία επεκτάθηκε και συμπεριέλαβε στο ενεργητικό της μία θυγατρική που κατασκεύαζε προκατασκευασμένα κτίρια.

Η Μπατουρίνα κατά την ανοικοδόμηση της Μόσχας, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, πήρε τη μερίδα του λέοντος, υπογράφοντας το 20% των συμβάσεων κατασκευής της πόλης. Ολα αυτά ενώ ο σύζυγός της ήταν δήμαρχος της πόλης από το 1992 έως το 2010 και όταν με αποφάσεις του κατεδαφίζονταν ιστορικά κτίρια και αντικαθιστούνταν με άλλα, πιο μοντέρνα ή ρέπλικες!

Και κάπως έτσι ξεκίνησαν οι κατηγορίες περί προνομιακών σχέσεων της Μπατουρίνα. Ακολούθησε η καθαίρεση του Λουζκόφ από το δημαρχιακό αξίωμα και η εισαγγελική έρευνα για διαφθορά. Το ζευγάρι στη συνέχεια επέλεξε να εγκαταλείψει τη Μόσχα για το Λονδίνο, όπου ζει σήμερα.


«Σκληρή», αλλά «όχι αδίστακτη». Eτσι περιγράφει τον εαυτό της η πλουσιότερη γυναίκα επιχειρηματίας της Ρωσίας, η Γελένα Μπατούρινα, το προφίλ της οποίας παρουσίασε η Στέφανι Μαρς στους «Τάιμς» του Λονδίνου. Αφορμή, η απόφαση της Μπατούρινα να μεταφέρει το κέντρο διοίκησης των επιχειρήσεών της - που αποτελείται από αλυσίδες ξενοδοχείων τα οποία κατασκευάζει και διαχειρίζεται κυρίως στη Βαλτική - από τη Βιέννη στο Λονδίνο.

Το γραφείο της στη διάσημη Μποντ Στριτ θυμίζει περισσότερο πολυτελή κατοικία. Για εκείνη το πιο σημαντικό είναι να βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα ώστε να μπορεί να βλέπει περισσότερο τις δύο κόρες της, οι οποίες είναι 20 και 18 χρόνων και σπουδάζουν πολιτική και οικονομία σε βρετανικά πανεπιστήμια. Επιπλέον, ατού για τη Γελένα Μπατούρινα, όπως παραδέχεται και η ίδια, είναι ότι τα γραφεία της βρίσκονται πολύ κοντά στις υπερπολυτελείς μπουτίκ του Λονδίνου. Ωστόσο δεν πιστεύουν όλοι ότι η απόφασή της να μεταφέρει την έδρα των επιχειρήσεών της στο Λονδίνο σχετίζεται μόνο με τις κόρες της.

Το περιοδικό «Φορμπς» εκτίμησε πέρυσι την περιουσία της σε 1,1 δισ. δολάρια ενώ το 2008, προτού ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, υπολογιζόταν σε 4,2 δισ. δολάρια. Η ίδια δεν διστάζει να προσδιορίσει την περιουσία της ανάμεσα σε 1,1 και 1,2 δισ. δολάρια. Αλλωστε οι Ρώσοι δεν φοβούνται να μιλήσουν ανοικτά για τα χρήματά τους, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Τα κρύβουν. Η Γελένα Μπατούρινα δεν μασάει τα λόγια της. Αμφιβάλλει ότι είναι η πλουσιότερη γυναίκα στη Ρωσία. «Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πολλές σύζυγοι υψηλόβαθμων αξιωματούχων που έχουν περισσότερα χρήματα από εμένα, αλλά δεν μπορούν να τα επιδείξουν επειδή δεν τα κέρδισαν με τίμιο τρόπο», λέει στους «Τάιμς», επιβεβαιώνοντας τις κόντρες που υπάρχουν ανάμεσα στους ρώσους ολιγάρχες, καθώς και την πολιτική εχθρότητα που αντιμετώπισαν η ίδια και ο σύζυγός της στη Ρωσία. Ισως αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που η Μπατούρινα εγκατέλειψε τη χώρα της.

Θύμα του παρασκηνίου. Ηταν 24 ετών όταν γνώρισε τον Γιούρι Λουζκόφ, ο οποίος τότε είχε τη φήμη του σκληρού «παίκτη» στην πολιτική. Δεν ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, όπως λέει η ίδια στους «Τάιμς». Δύο χρόνια αργότερα, όμως, η σχέση τους προχώρησε. Ο Λουζκόφ έγινε πατέρας των δύο παιδιών της και το 1992 ανέλαβε τα καθήκοντα του δημάρχου της Μόσχας - θέση την οποία κράτησε επί 18 χρόνια. Φήμες τον ήθελαν ακόμη και διάδοχο του Πούτιν, όμως το 2010 τον εκδίωξε από τη δημαρχία ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εξέλιξη που η Μπατούρινα αποδίδει σε παρασκηνιακούς πολιτικούς λόγους.

Υποπτα συμβόλαια. Πολλά διεθνή μέσα είχαν γράψει ότι η Μπατούρινα κέρδισε πολλά κρατικά συμβόλαια λόγω της θέσης του συζύγου της, και μετά την αποχώρηση του Λουζκόφ από τη δημαρχία το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε τη Γελένα για ατασθαλίες σε συμφωνίες αξιοποίησης γης. Η ίδια αρνείται σήμερα, όπως και τότε, όλες τις κατηγορίες. Τόσο ο Λουζκόφ όσο και η Μπατούρινα έχουν χαρακτηρίσει εντελώς ανυπόστατες τις κατηγορίες για εμπλοκή τους σε υποθέσεις διαφθοράς.
Η Μπατούρινα δεν νοιάζεται ιδιαίτερα για τη γνώμη που έχουν οι άλλοι για εκείνην, αλλά σίγουρα δεν συγχωρεί την προδοσία, γράφουν οι «Τάιμς». Σήμερα ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με φιλανθρωπίες ενώ ο σύζυγός της βρίσκεται στο Καλίνινγκραντ όπου δραστηριοποιείται στην αξιοποίηση αγροτικών πρότζεκτ, όπως λέει η ίδια.

Χώρα της παρανομίας. Οπως αναφέρει στους «Τάιμς», είναι δύσκολο κάποιος που βρίσκεται έξω από τη χώρα να φανταστεί τις παράνομες δραστηριότητες στη Ρωσία. «Δεν αποκαλύπτονται πάντα... Αφελώς πίστευα ότι, αν στις επιχειρήσεις ακολουθεί κανείς το γράμμα του νόμου και πληρώνει τους φόρους του, κανένας δεν μπορεί να τον αγγίξει. Δεν απειλήθηκα ούτε δέχτηκα επίθεση από την Αστυνομία ή τις συμμορίες όσο κάποιοι άλλοι χάρη στην υποστήριξη του συζύγου μου. Για τις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησα το Δημοτικό Συμβούλιο της Μόσχας για να αναπτύξω τις επιχειρήσεις μας μπορώ να πω το εξής: ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε τον προϋπολογισμό της Μόσχας για να αναπτύξουμε τις επιχειρήσεις μας», καταλήγει η Μπατούρινα μιλώντας στους «Τάιμς».

Σχόλια