Παραλίγο να είναι υπουργός Εξωτερικών ή επικεφαλής των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο πριν από μερικές βδομάδες και συζήτησαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του. Το καλοκαίρι ήταν και μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του αντιπροέδρου της Χίλαρι Κλίντον, ενδεικτικό του σεβασμού που χαίρει στην Ουάσιγκτον, πέρα από πρόσωπα και κόμματα.
Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξή του στην Καθημερινή για όλα τα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας...
Είναι η πιο έγκυρη άποψη για την προεδρία Τραμπ πέρα από όσα ακούγονται και λέγονται τελευταία..
Διαβάστε την...
– Τι σημαίνει η προεδρία Τραμπ για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, γεωπολιτικά, αλλά και όσον αφορά την οικονομία;
– Ως επιχειρηματίας, ο Τραμπ κατανοεί πολύ καλά τα θέματα χρέους και απομείωσής του, πτωχεύσεων, διεθνών αγορών, όπως και την ανάγκη να παρέχονται διευκολύνσεις για την έξοδο από δύσκολες καταστάσεις. Είναι από τη φύση του διαπραγματευτής και πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσει με κατανόηση την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.
– Η επιρροή του ελληνικού στοιχείου;
– Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου είναι ο Ρέινς Πρίμπους, υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του, ενεργό μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και άρχων της ελληνοορθόδοξης πίστης. Αν και φυσικά θα εστιάζει πλήρως στα συμφέροντα των ΗΠΑ, η παρουσία του θα συμβάλει ώστε να γίνονται κατανοητές οι θέσεις της Ελλάδας. Αν και τίποτε δεν θα γίνει χωρίς προσπάθεια, είμαι πεπεισμένος πως η πολυπληθής ελληνοαμερικανική κοινότητα θα μεριμνήσει ώστε να ακούγονται και τα ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα και να τυγχάνουν ανάλογης αντιμετώπισης.
– Πώς θα προσεγγίσει την Τουρκία και πόσο αξιόπιστος σύμμαχος είναι ο Ερντογάν;
– Ως εταίρος η Τουρκία θα είναι μια πρόκληση για τις ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να εδραιώνει την εξουσία του και να εκδιώχνει πολλούς φιλοδυτικούς αξιωματούχους, δικαστές και δημοσιογράφους από την εργασία τους, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Οι ΗΠΑ θα βρεθούν ενώπιον δύσκολων επιλογών.
– Απείλησε να κλείσει τη βάση του Ιντσιρλίκ...
– Εάν κλείσει τη βάση του Ιντσιρλίκ, να περιμένετε αύξηση των αιτημάτων από την Ουάσιγκτον για μεγαλύτερη πρόσβαση των αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
– Τι στάση θα τηρήσει στην εν εξελίξει προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού;
– Ο πρόεδρος δεν έχει μιλήσει για την Κύπρο, αλλά ως άνθρωπος που γνωρίζει να κλείνει συμφωνίες, θα ενδιαφερθεί να μάθει πώς οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν στον σχεδιασμό μιας συμφωνίας μεταξύ των πλευρών.
– Πώς θα προσεγγίσει τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ, και με την Αίγυπτο;
– Και οι δύο θα αντιμετωπιστούν με θετικό βλέμμα από τις ΗΠΑ, και ερμηνεύονται ως «έξυπνη διπλωματία» από την πλευρά της Ελλάδας. Είναι μεγάλη η ανάγκη να διατηρηθεί η Αίγυπτος ευθυγραμμισμένη με τη Δύση, και η Ελλάδα έχει καλές διασυνδέσεις με το Κάιρο. Παράλληλα, μια κυβέρνηση Τραμπ θα είναι λιγότερο αρνητική σε σύγκριση με την κυβέρνηση Ομπάμα στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελούσαν ένα εμπόδιο στις αμερικανοαιγυπτιακές σχέσεις.
– Ο ρόλος του αερίου και η εμπλοκή της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ; Μπορεί η Λευκωσία να εξελιχθεί σε στρατηγική βάση για τις ΗΠΑ;
– Το μέλλον είναι λαμπρό όσον αφορά την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό αποτελεί πολύ καλό νέο για την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα, και αναδεικνύει περαιτέρω τη γεωπολιτική σημασία των μεταξύ τους συνεργασιών.
– Θα υπάρξει επανεκκίνηση των αμερικανορωσικών σχέσεων;
– Οφείλουμε να είμαστε απέναντι στη Ρωσία εκεί όπου επιβάλλεται να το κάνουμε, για την προσάρτηση της Κριμαίας και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον σύμμαχό τους Ασαντ στη Συρία. Αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να αναζητήσουμε τομείς που προσφέρονται για συνεργασία όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και των ναρκωτικών, η αντιμετώπιση της πειρατείας, οι εξελίξεις στην Αρκτική, ο έλεγχος των εξοπλισμών. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα θελήσει να δοκιμάσει να βελτιώσει τη σχέση με τη Ρωσία. Το αν αυτή η πολιτική θα περιλαμβάνει και τον περιορισμό των κυρώσεων –κίνηση που αποτελεί τον βασικό στόχο του προέδρου Πούτιν– ή όχι, θα είναι καθοριστικής σημασίας.
– Η προσέγγισή του στην Κίνα;
– Eχει δείξει μια επιθετική στάση έναντι της Κίνας σε σειρά ζητημάτων: πρώτον, στον κυβερνοχώρο, όπου είναι πολύ επικριτικός κατά των κινεζικών ηλεκτρονικών παρεισφρήσεων (hacking) που γι’ αυτόν είναι περισσότερο σημαντικές από τους ρωσικές· δεύτερον, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας όπου οι Κινέζοι συχνά παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με τη δημιουργία τεχνητών νησιών· και τρίτον, και πάνω από όλα, στο εμπόριο, όπου υποστηρίζει πως οι Κινέζοι εξαπατούν τους Αμερικανούς καταναλωτές μέσω νομισματικής χειραγώγησης και κρατικών επιδοτήσεων για την κατασκευή αγαθών. Να αναμένετε μια πολύ τεταμένη σχέση ΗΠΑ - Κίνας.
ISIS και τρομοκρατία
– Πώς θα αντιμετωπίσει το ISIS και την τρομοκρατία γενικότερα;
– Με μία λέξη, ανελέητα. Διεκδίκησε την προεδρία προβάλλοντας τα χαρακτηριστικά της ισχύος. Θα είναι επιθετικός στην αξιοποίηση του αμερικανικού στρατού κατά της τρομοκρατίας. Θα υπάρξει σημαντική αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και μάλλον στη Συρία, που θα επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του ISIS και της Αλ Κάιντα.
– Τι συζητήσατε στη συνάντησή σας με τον πρόεδρο Τραμπ;
– Είχαμε μια καλή συζήτηση που διήρκεσε μία ώρα και κάλυψε την πιθανότητα να υπηρετήσω είτε ως υπουργός Εξωτερικών είτε ως επικεφαλής των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών. Ηταν μια καλή, φιλική, ευρεία συζήτηση. Εθετε πολύ καλές και λογικές ερωτήσεις για την παγκόσμια σκηνή. Αλλά, τελικά, νομίζω ότι μπορώ να υπηρετήσω καλύτερα εκτός κυβερνητικού πόστου, συνεχίζοντας το γράψιμο και τον σχολιασμό των εξελίξεων και, φυσικά, συμβάλλοντας στην προετοιμασία μελλοντικών ηγετών από τον ρόλο μου στη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Φλέτσερ.
– Μια σύντομη αποτίμηση της προεδρίας Ομπάμα;
– Στην εξωτερική πολιτική, το άνοιγμα προς την Κούβα και η διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις επιτυχίες. Η καταστροφή στη Συρία και η αποσύνθεση της σχέσης με τη Ρωσία εντάσσονται στις αποτυχίες. Αρα, η αποτίμηση έχει και θετικά και αρνητικά. Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική, είναι θετικό το γεγονός ότι η οικονομία ανέκαμψε από την παγκόσμια κρίση του 2008, παρότι δεν τα απολαμβάνουν ισότιμα όλοι τα οφέλη. Στα αρνητικά, το γεγονός ότι οι φυλετικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο. Κι εδώ οι επιδόσεις είναι ανάμεικτες. Αλλά θα θυμόμαστε τον πρόεδρο Ομπάμα ως έναν άνθρωπο με μεγάλη αξιοπρέπεια, εξαιρετική ευφυΐα, που ασπάζεται ειλικρινά τις οικογενειακές αξίες, και αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι λίγα για την υστεροφημία κάποιου.
πηγή
Σχόλια