Με το αριστερό μπήκε το 2017 για τις τράπεζες στο ζήτημα της ρευστότητας. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος «πάγωσε» τους αποταμιευτές, ανακόπτοντας την τάση ενίσχυσης της καταθετικής βάσης που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται μετά το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο Ιανουάριος μέχρι στιγμής είναι «δύο φορές χειρότερος από τον περυσινό», θέτοντας από νωρίς εν αμφιβόλω τον στόχο αύξησης κατά 10 δισ. ευρώ των υπολοίπων νοικοκυριών και επιχειρήσεων εφέτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρώτες τρεις εβδομάδες της νέας χρονιάς έχει καταγραφεί αύξηση των αγορών αμοιβαίων κεφαλαίων εξωτερικού, κυρίως διαχείρισης διαθεσίμων, από νοικοκυριά που τους προηγούμενους μήνες τα είχαν ρευστοποιήσει. Η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται από τα capital controls.
Οπως επισημαίνει τραπεζικό στέλεχος που παρακολουθεί τη συγκεκριμένη αγορά, η καθαρή εισροή από τα συγκεκριμένα επενδυτικά προϊόντα έχει υποχωρήσει στο 1/10 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016, καταδεικνύοντας την επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο εγχώριο σύστημα.
Εκτιμάται ότι εάν δεν αλλάξει κάτι το επόμενο δεκαήμερο, ο πρώτος μήνας της νέας χρονιάς θα κλείσει με μείωση των καταθετικών υπολοίπων μεγαλύτερη των 1,5 δισ. ευρώ.
«Η αντιστροφή του θετικού κλίματος ξεκίνησε μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την παροχή του έκτακτου βοηθήματος προς τους συνταξιούχους. Η άμεση αντίδραση των πιστωτών στη συγκεκριμένη παροχή και το σκηνικό ρήξης που διαμορφώθηκε ανέκοψαν την αύξηση των καταθέσεων, η οποία μέσα σε ενάμιση μήνα από τις αρχές Νοεμβρίου είχε φθάσει τα 3 δισ. ευρώ» τονίζει άλλη τραπεζική πηγή.
«Εκτοτε η επαφή με τους καταθέτες ξαναχάθηκε» προσθέτει σχετικά ο ίδιος.
Σχόλια