Περιστατικό μηνιγγίτιδας β σε παιδάκι στην Λέσβο > Νοσηλεύεται με σηψαιμικό σοκ στο «Αγλαϊα Κυριακού»

Αποτέλεσμα εικόνας για αγλαια κυριακου



Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας τύπου Β εντοπίστηκε σε νήπιο στη Μυτιλήνη. Το παιδί υπέστη σηψαιμικό σοκ και μεταφέρθηκε εκτάκτως στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς την παραμονή των Χριστουγέννων ένα κοριτσάκι 10 μηνών διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα τύπου Β στον Πειραιά. Και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ακόμα να αποφανθούν για την αποζημίωση του υπάρχοντος εμβολίου…

Πρόκειται για ένα αγοράκι 4,5 ετών που ζει στην περιοχή Γέρα της Μυτιλήνης και ασθένησε την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, το αγοράκι ανέβασε υψηλό πυρετό κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ βρισκόταν στον παιδικό σταθμό. Το ίδιο απόγευμα επισκέφθηκε την παιδίατρο, η οποία και του χορήγησε άμεσα αντιπυρετικό.

Χωρίς να παρουσιάζει κάποιο άλλο σύμπτωμα μηνιγγίτιδας, λίγες ώρες αργότερα ο πυρετός συνέχισε να ανεβαίνει ιδιαίτερα γρήγορα, ενώ παράλληλα το νήπιο παρουσίασε εξανθήματα στο σώμα του, με αποτέλεσμα η παιδίατρος να το παραπέμψει επειγόντως στο «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου και νοσηλεύτηκε επειγόντως με ιδιαίτερα υψηλό πυρετό. Κατά την διάρκεια της νύχτας το παιδί υπέστη σηψαιμικό σοκ και νωρίς το πρωί κρίθηκε απαραίτητη η επείγουσα αεροδιακομιδή του στην Αθήνα και στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», όπου το παιδί μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου νοσηλεύεται μέχρι σήμερα. Έπειτα από σειρά εξετάσεων, διαπιστώθηκε ότι το μικρό αγοράκι είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής Γέρα στη Μυτιλήνη, καθώς ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους, παρά το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή της Γέρας, συμπεριλαμβανομένου και του εν λόγω παιδικού σταθμού, έλαβε χημειοπροφύλαξη.

Η ένταξη του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, τουλάχιστον για την ηλικιακή ομάδα υψηλού ρίσκου, δηλαδή τα βρέφη κάτω του ενός έτους ζήτησε  πρόσφατα η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ) με επιστολή της στον υπουργό Υγείας επαναδιατυπώνοντας το αίτημα που είχε θέσει προς το υπουργείο Υγείας τον Οκτώβριο του 2016, ενώ ακολούθησε και επίσημη επιστολή, στηρίζοντας την θέση της ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ από τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας.
πηγή

Σχόλια