Το γεγονός πως όλο και πιο συχνά γίνονται τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη αναλύσει η Washington Post με αφορμή το αιματοκύλισμα της περασμένης Δευτέρας στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, όπου τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ειδικοί αναλυτές μιλώντας στην εφημερίδα εξήγησαν ότι οι νέες απόπειρες του Ισλαμικού Κράτους να σπείρει τον τρόμο στην Ευρώπη έχουν φέρει τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες στα όριά τους και έχουν εξαναγκάσει τους πολίτες αλλά και τους ηγέτες της Ευρώπης να αποδεχτούν το γεγονός ότι πλησιάζει μία εποχή όπου η τρομοκρατία θα είναι κομμάτι της ζωής μας, και όχι η εξαίρεση στον κανόνα.
«Οι ηγέτες της ΕΕ δηλώνουν ότι έχουν απομακρύνει τα εμπόδια στην επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και ότι έχουν ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους, μετά από έναν χρόνο τρομοκρατικών επιθέσεων με αποκορύφωμα την πιο πρόσφατη στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου» επισημαίνει.
Όμως, το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά τα προειδοποιητικά σημάδια αγνοήθηκαν, εγείρει ερωτήματα για το εάν οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί είναι αρκετές για να αποτραπεί η επανάληψη ενός μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως εκείνο που σημάδεψε το 2016.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, η δολοφονική πορεία του φορτηγού στη Νίκαια και τα τραγικά περιστατικά στη Γαλλία και το Μόναχο.
«Το κάλεσμα των ηγετών του ISIS προς τους υποστηρικτές της οργάνωσης, να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν τα δικά τους ανεξάρτητα χτυπήματα εναντίον της Ευρώπης, δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τις προσπάθειες αναχαίτισης της βίας», επισημαίνουν αξιωματούχοι και αναλυτές, με δεδομένα τα πρακτικά εμπόδια που υπάρχουν στη διαρκή παρακολούθηση πιθανών τρομοκρατών.
Η αλλαγή τακτικής των τρομοκρατών υποδεικνύει ότι οι αρμόδιες αρχές μπορεί να τα καταφέρνουν στην αποτροπή μεγαλύτερων επιθέσεων, όμως όλα δείχνουν ότι οι μικρότερης κλίμακας επιθέσεις είναι αναπόφευκτες.
«Βλέπουμε πώς τα τρομοκρατικά δίκτυα δυσκολεύονται πλέον πολύ περισσότερο να σχεδιάσουν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο Μοχάμαντ Μαχμούντ Ουλντ Μοχαμεντού, υποδιευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης.
Η επίθεση στο Βερολίνο «δεν είναι απαραίτητα το αποτέλεσμα αποτυχίας των υπηρεσιών πληροφοριών, αφού ανάλογα χτυπήματα μπορούν να συμβούν παντού, εκτός αν αρχίσεις να παρακολουθείς τους πάντες», συμπλήρωσε.
Επιθέσεις όπως αυτή του Βερολίνου απαιτούν ελάχιστη προετοιμασία ή υποστήριξη, κάτι που σημαίνει ότι οι αρχές έχουν ελάχιστες πιθανότητες να «μυριστούν» τους δράστες έγκαιρα, ακόμη κι αν είναι ύποπτοι για τρομοκρατική δράση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ανίς Αμρί, του Τυνήσιου δράστη που παρακολουθούνταν από τις γερμανικές αρχές πριν από το χτύπημα του Βερολίνου.
Όπως επισημαίνει η Washington Post, τα ανοιχτά σύνορα της Ευρώπης διευκολύνουν τις μετακινήσεις των εν δυνάμει τρομοκρατών. Αυτό επιβεβαιώνεται εξάλλου από την επιτυχημένη διαφυγή του Αμρί με τρένο από τη Γερμανία και το γεγονός ότι διένυσε εκατοντάδες χιλιόμετρα προτού τελικά πέσει νεκρός εχθές στο Μιλάνο, από πυρά αστυνομικών.
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ο κίνδυνος υπάρχει. Ποτέ δεν θα εκμηδενιστεί ο κίνδυνος», δήλωσε ο Τζούλιαν Κινγκ, επικεφαλής αξιωματούχος της ΕΕ για ζητήματα ασφαλείας, ανακοινώνοντας μέτρα για τον περιορισμό της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. «Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να μειώνουμε τον κίνδυνο των επιθέσεων όσο το δυνατόν περισσότερο», τόνισε.
Η οδυνηρή συχνότητα των επιθέσεων έχει ενισχύσει την υποστήριξη των ακροδεξιών πολιτικών, που ζητούν την επαναφορά των εθνικών συνόρων και τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, βήματα που υπονομεύουν το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές υποδεικνύουν ίσως τη μεγαλύτερη αδυναμία του αντιτρομοκρατικού μετώπου της Ευρώπης, η οποία δεν είναι άλλη από τα «κενά» στην επικοινωνία των μυστικών υπηρεσιών των κρατών-μελών. Χωρίς αυτά τα κενά θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί αρκετές επιθέσεις.
Σχόλια