Τι απέμεινε από το πέρασμα Τσίπρα στην καγκελαρία; Ο γερμανικός Τύπος επιχειρεί να αξιολογήσει τη συνάντηση με τα γνωστά ανακλαστικά καχυποψίας στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού.
Από τα δημοσιεύματα που διαβάσαμε γίνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο σαφές ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία κυρίως σε ότι αφορά τις ειλικρινείς προθέσεις του να συμβάλει στο ξεπέρασμα της ελληνική δημοσιονομικής κρίσης.
Ο μαθητής και η δασκάλα
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επιχειρεί αποτύπωση του κλίματος ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό και την καγκελάριο την ώρα των δηλώσεων.
«Επικρατούσε εκείνη η τεταμένη ατμόσφαιρα που συνήθως υπάρχει όταν ένας μαθητής προσπαθεί να πείσει τη δασκάλα του ότι έκανε τα μαθήματά του», περιγράφει χαρακτηριστικά τη σκηνή.
«Και μάλιστα μπροστά σε μια δασκάλα που δεν θέλει να δείξει τη μεγαλοθυμία της (…). Όποιος ήλπιζε, όπως οι βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης, ότι θα τα ψάλει στον Τσίπρα για τις παροχές του στους συνταξιούχους απατήθηκε (…) Τη στιγμή που ο έλληνας πρωθυπουργός μιλούσε για τις τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής σταθερότητας, η καγκελάριος είχε το βλέμμα κολλημένο στο έδαφος.
Μόνο όταν ο Τσίπρας ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα, γύρισε και κοίταξε τον μαθητή της φιλικά σαν να πέρασε το τεστ».
Η Wirstchaftswoche στη διαδικτυακή της έκδοση είναι πιο κατηγορηματική για το ρόλο του Αλέξη Τσίπρα. «Ο Τσίπρας βλάπτει την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου. Και ο αρθρογράφος συνεχίζει:
«Ο έλληνας πρωθυπουργός παρακαλεί το Βερολίνο για ελάφρυνση του χρέους. Το ότι δεν βρίσκει ανταπόκριση από την ΄Αγκελα Μέρκελ οφείλεται σε δύο λάθη του». Ο σχολιαστής αναφέρει τα δύο σοβαρά λάθη που διέπραξε με τις παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και την αρνητική του στάση προς το ΔΝΤ και διερωτάται:
«Ήθελε πράγματι να κάνει κάτι καλό στους συνταξιούχους που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές ή ήθελε να βελτιώσει τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του;».
Σχόλια