Εδώ και τέσσερα χρόνια από την πτώχευση της Sprider Stores κανένα από τα περιουσιακά στοιχεία της άλλοτε κραταιής εταιρείας ένδυσης και υπόδησης δεν έχει καταστεί δυνατό να προσελκύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον μέσω της διαδικασίας των πλειστηριασμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τα - περιζήτητα κάποτε - εμπορεύματα της Sprider παραμένουν στα αζήτητα. Η αξία του αποθέματος της πτωχής εταιρείας είχε εκτιμηθεί τέλη 2014 σε 975,1 χιλιάδες ευρώ. Τμήμα αυτού υπήρξε αντικείμενο λεηλασίας, ενώ η υγρασία έχει καταστρέψει την μεγαλύτερη ποσότητα ειδών ένδυσης και υπόδησης που παραμένει σε αποθήκες.
Έτσι, σε μία προσπάθεια προσέλκυσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος και κατ' επέκταση εσόδων, ο σύνδικος της εταιρείας μείωσε στο μισό την τιμή του προς εκποίηση παγίου εξοπλισμού που βρίσκεται σε αποθήκες στη Ξάνθη. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο εάν θα υπάρξουν αγοραστές για τον εξοπλισμό που βρισκόταν στα γραφεία της Sprider και τιμάται, πλέον, προς μόλις 5.000 ευρώ (από 10.000 ευρώ).
"Πρόκειται για πραγματικό "ξεπούλημα”, καθώς στόχος είναι να αντληθούν έστω κάποια έσοδα” σημειώνει στο Capital.gr ενημερωμένη πηγή.
Ανύπαρκτο είναι το ενδιαφέρον και για την ακίνητη περιουσία της Sprider Stores, η οποία βγαίνει στο σφυρί στην αντικειμενική αξία και σύμφωνα με την έκθεση περιουσιακής κατάστασης, είναι εκτιμώμενης αξίας 5 εκατ. ευρώ.
Έτσι, τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την απόκτηση του κτηρίου της Sprider στον Πειραιά που είχε βγει στο σφυρί προς 3,7 εκατ. ευρώ.
Ο...τερματισμός της Sprider
H -τέταρτη κατά σειρά- πυρκαγιά που κατέκαψε τον Φεβρουάριο του 2012 τα κεντρικά γραφεία και τις αποθήκες της Sprider στην Ανθούσα, προξενώντας ζημιές 12 εκατ. ευρώ υπήρξε η αρχή του τέλους για την εταιρεία που αποκαλούνταν ως "ελληνική Zara”.
Ως αποτέλεσμα, το 2013, οπότε αποφασίστηκε η διακοπή δραστηριότητας της εταιρείας, 890 εργαζόμενοι -από τους πάνω από 2.000 που απασχολούνταν στον όμιλο μέχρι το 2009– οδηγήθηκαν στο ταμείο ανεργίας.
Το 2013 η μαύρη τρύπα των ιδίων κεφαλαίων της Sprider διαμορφωνόταν στα 43 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία είχε καταστεί ζημιογόνος από το 2009. Αυτό μετά από μια εξαιρετικά προσοδοφόρο πενταετία (2004-2008) όταν και η Sprider Stores κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της από τα 65 εκατ. ευρώ στα 163 εκατ. ευρώ και να παραγάγει προς όφελος των μετόχων της συνολικά κέρδη 55 εκατ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση της αλματώδους επέκτασης των δραστηριοτήτων εντός και εκτός Ελλάδος, τα ανοίγματα σε προμηθευτές και το υψηλό κόστος λειτουργίας είχε ως αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις του ομίλου να εκτιναχθούν από τα 48 εκατ. ευρώ το 2007, σε περίπου 97 εκατ. ευρώ σήμερα ενώ την ίδια περίοδο η αξία των παγίων της Sprider υποχωρούσε διαρκώς για να φτάσει από τα 75 εκατ. ευρώ στα 29,3 εκατ. ευρώ καθώς η εταιρεία ρευστοποιούσε ή διέκοπτε δραστηριότητες για να επιβιώσει.
Ένα από τα "θολά” σημεία στην ιστορία της εταιρείας παραμένει η πυρκαγιά στα κτήρια της εταιρείας στην Ανθούσα τον Φεβρουάριο του 2012 που αποδίδεται, σύμφωνα με όσα είχαν δει, τότε, το φως τη δημοσιότητας, σε προσχεδιασμένο εμπρησμό. Στο πλαίσιο αυτό, τέλη του 2012 η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε δίωξη κατά της εταιρείας, εξέλιξη που είχε διαψεύσει η εταιρεία με ανακοίνωσή της την περίοδο εκείνη.
πηγή
Σχόλια