Η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι μια από τις πιο όμορφες και διασκεδαστικές μέρες του χρόνου για τους περισσότερους ανθρώπους, αφού φέρνει ελπίδα για το νέο έτος και τις επόμενες 365 μέρες που ακολουθούν. Με αφορμή τη φετινή Παραμονή, ας ρίξουμε μια ματιά σε fun facts από όλο τον πλανήτη που αφορούν την ημέρα αυτή.
Η Πρώτη Πρωτοχρονιά γιορτάστηκε πριν 4 χιλιάδες χρόνια από τους αρχαίους Βαβυλώνιους.
Αποτελεί καθολική παράδοση να περνάμε αυτή την ημέρα με οικογένεια, φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, αφού πιστεύεται ότι οι πρώτοι άνθρωποι που θα δούμε στην αλλαγή του χρόνου μας φέρνουν είτε καλή, είτε κακή τύχη.
Οι περισσότερες κλοπές οχημάτων γίνονται την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τα στατιστικά από τον αμερικάνικο οργανισμό National Insurance Crime Bureau.
Στις Η.Π.Α., τα 3 κορυφαία μέρη για να γιορτάσει κάποιος της Παραμονή Πρωτοχρονιάς είναι το Λας Βέγκας, η Disney World και η Νέα Υόρκη. Παγκοσμίως, ένας από τους μεγαλύτερους εορτασμούς γίνεται στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Περισσότερα από 80 χιλιάδες πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό από τη Γέφυρα του Σίδνεϊ.
Πρωτοχρονιά στην Times Square
Η πρώτη φορά που «έπεσε» η πρωτοχρονιάτικη μπάλα στην Times Square στο Μανχάταν ήταν το 1907 μετά την απαγόρευση πυροτεχνημάτων. Τότε, η μπάλα ήταν πάνω από 300 κιλά, φτιαγμένη από σίδερο και ξύλο και διέθετε λάμπες 25 watt. Σήμερα, ζυγίζει… 5.386 κιλά, έχει διάμετρο 3,5 μέτρα και στολίζεται με 2.668 κρύσταλλα Waterford. Η παράδοση συνεχίζεται στην Time Square από τότε, με εξαίρεση το 1942 και 1943 λόγω πολεμικών περιορισμών.
Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι μαζεύονται στην Times Square κάθε χρόνο στην αλλαγή του έτους, ενώ περίπου 1 δις το βλέπει από την τηλεόραση.
Στη Σκωτία κάθε Πρωτοχρονιά ρίχνουν κανονιά στο Κάστρο του Εδιμβούργου τα μεσάνυχτα και ακολουθεί πλήθος πυροτεχνημάτων.
Στην Ιταλία –και αρκετοί στην Ελλάδα- φορούν κόκκινα εσώρουχα την Πρωτοχρονιά προκειμένου να έχουν καλή τύχη όλη τη χρονιά.
Πυροτεχνήματα στη Μόσχα
Στη Ρωσία, η Πρωτοχρονιά είναι οικογενειακή υπόθεση. Οι περισσότερες οικογένειες ακούνε την ομιλία του προέδρου, η οποία ακολουθείται από τους χτύπους του ρολογιού του Κρεμλίνου τα μεσάνυχτα.
Στην Κολομβία, την Κούβα και το Πουέρτο Ρίκο υπάρχει ένα περίεργο έθιμο που τηρείται ακόμη από κάποιες οικογένειες: γεμίζουν μια μεγάλη κούκλα, την οποία ονομάζουν «Παλιό Χρόνο», με αναμνήσεις και την ντύνουν με ρούχα από τη χρονιά που πέρασε. Τα μεσάνυχτα, της βάζουν φωτιά «καίγοντας» όλες τις κακές αναμνήσεις.
Το Ντουμπάι διοργανώνει μια από τις πιο ακριβές πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις. Τα πυροτεχνήματα φεύγουν από το Burj Khalifa, το ψηλότερο κτίριο του κόσμου.
Το κινέζικο νέο έτος γιορτάζεται τη δεύτερη πανσέληνο μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Nian Gao, κινέζικο πρωτοχρονιάτικο κέικ
Σε πολλές χώρες θεωρείται καλή τύχη να τρως τροφές όπως μαυρομάτικα φασόλια, χοιρομέρι και λάχανο, αφού πιστεύεται ότι φέρνουν ευημερία. Αν θέλετε να έχετε μια πραγματικά καλή χρονιά, μη φάτε αστακό ή κοτόπουλο. Ο λόγος είναι ότι οι αστακοί κινούνται προς τα πίσω και οι κότες ξύνονται ανάποδα, οπότε πολλοί λαοί θεωρούν ότι αυτές οι τροφές την Πρωτοχρονιά αντιστρέφουν την τύχη.
Η εβραϊκή νέα χρονιά ονομάζεται Rosh Hashanah και παραδοσιακά τρώνε μήλα με μέλι.
Στην Αρχαία Ρώμη η νέα χρονιά ξεκινούσε την 1η Μαρτίου.
Στις περισσότερες δυτικές χώρες οι top 10 αποφάσεις για τη νέα χρονιά είναι η απώλεια βάρους, το υγιεινό φαγητό, η περισσότερη άσκηση, η διακοπή του τσιγάρου, η τήρηση του προϋπολογισμού, η αποταμίευση, η οργάνωση, η υπομονή, μια καλύτερη δουλειά και γενικά η αυτοβελτίωση.
Ο συμβολισμός του νέου έτους με ένα μωρό προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα του 600 π.Χ.
πηγή
Σχόλια