Ενάμιση μήνα μετά την εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής των Μαρινόπουλος, Ξυνός, Express M και Πειραϊκόν στο άρθρο 106 β&θ του Πτωχευτικού Κώδικα, ακόμη δεν έχει χρεωθεί η υπόθεση σε εισηγητή
Σύμφωνα το Capital.gr., η ολιγωρία στην ανάθεση της υπόθεσης σε εισηγητή (όπως προβλέπεται από το νόμο) προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, δηλαδή να βγει η εισήγηση, να υπάρξει διάσκεψη της έδρας, να εκδοθεί η απόφαση και αυτή να δημοσιευθεί, έχει προκαλέσει ερωτηματικά στην αγορά. Οι πρώτοι που έχουν διατυπώσει ανησυχίες είναι οι προμηθευτές οι οποίοι είχαν την ελπίδα ότι θα υπήρχε "φως" μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, προκειμένου να ξεκινήσει η αναμόρφωση του δικτύου της Μαρινόπουλος, να ξεκινήσει κανονικά η τροφοδοσία των καταστημάτων που θα περάσουν στη Σκλαβενίτης και φυσικά οι πληρωμές.
Πλέον ουδείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτε για την πορεία του εγχειρήματος που αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχειρηματική διάσωση των τελευταίων δεκαετιών. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι η όποια επιπλέον καθυστέρηση στην ανάθεση σε εισηγητή της υπόθεσης, η οποία συνοδεύεται και από 23 κούτες εγγράφων ή κοντά στις 70.000 σελίδες, πάει πίσω την όλη υπόθεση, η οποία "μπαίνει σε επικίνδυνα νερά", όπως έλεγε στο Capital.gr κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος το οποίο ασχολήθηκε από τον Ιούλιο με το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, από την ημέρα που ο εισηγητής χρεωθεί την υπόθεση μέχρι την ημέρα της δημοσίευσης αυτής, απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας. Ένας μήνας υπολογίζεται ότι απαιτείται και για τις όποιες τριτανακοπές. Οπότε καλώς εχόντων των πραγμάτων, για να προχωρήσει χωρίς άλλα εμπόδια η υπόθεση, υπό την προϋπόθεση ότι η απόφαση θα είναι θετική και θα ανάψει το "πράσινο φως" στο deal διάσωσης της Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη, απαιτείται ένα δίμηνο!
Δηλαδή στην καλύτερη των περιπτώσεων η υπόθεση αναμένεται να "κλείσει" αρχές με μέσα Φεβρουαρίου, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι μέσα στις επόμενες ώρες - ημέρες θα ανατεθεί η υπόθεση σε εισηγητή.
Ανησυχίες
Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή νέας καθυστέρησης, υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος το συγκεκριμένο deal, να οδηγηθεί στις ελληνικές καλένδες και μαζί με αυτό οι πάνω από 12.000 εργαζόμενοι της αλυσίδας και τα λεφτά χιλιάδων προμηθευτών αυτής, που περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού να κλείσει η υπόθεση και να ξεκινήσουν οι πληρωμές. Και αυτό γιατί ο στρατηγικός επενδυτής έχει βάλει ως dead line την 14η Φεβρουαρίου. Σημειώνεται πως στο MoU που είχε υπογράψει ο στρατηγικός επενδυτής, ήτοι η αλυσίδα Σκλαβενίτης, οι Τράπεζες και η πλευρά Μαρινόπουλος, μια από τις ουσιώδεις αρνητικές μεταβολές της συμφωνίας, ήταν να μην έχει εκδοθεί απόφαση για το σύνολο των συμφωνιών εξυγίανσης, μέχρι την 14η Φεβρουαρίου του 2017.
Απαξίωση δικτύου
Πέρα από το "τυπικό” μέρος υπάρχει και το ουσιαστικό. Όσο καθυστερεί η απόφαση απαξιώνεται το δίκτυο και απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια για τη "στήριξη” του, μέχρι την έκδοση της απόφασης, ενώ συσσωρεύονται τα προβλήματα. Σημειώνεται ότι με βάση το MoU, το χρονοδιάγραμμα του Μηχανισμού Εκταμιεύσεων Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης προέβλεπε την εκταμίευση στις αρχές Σεπτεμβρίου 15 εκατ. ευρώ από τον Επενδυτή (Σκλαβενίτης) για αγορά εμπορευμάτων των εταιρειών της Μαρινόπουλος, 10 εκατ. ευρώ από τους μετόχους για πληρωμή μισθοδοσίας και λοιπών λειτουργικών εξόδων, 15 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες για την εξασφάλιση της ανανέωσης των μισθώσεων ακινήτων και επιπλέον 25 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες για κάλυψη δαπανών. Αντίστοιχα, άλλα 7,5 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκαν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου για την κάλυψη των δαπανών του Οκτωβρίου και άλλα 7,5 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του Νοεμβρίου.
Σήμερα, 44 ημέρες μετά την εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής της Μαρινόπουλος και των τριών συγγενών με αυτή εταιρειών στο άρθρο 106 β&θ, το δίκτυο της Μαρινόπουλος συνεχίζει να σέρνεται, παρ’ ότι 100 καταστήματα αυτού τροφοδοτούνται και έχουν επαρκές κωδικολόγιο. Βέβαια κανείς δεν περίμενε πως μόνο με την τροφοδοσία των καταστημάτων θα γύριζε πίσω ο κόσμος. Αυτό που θα φέρει πίσω τον κόσμο είναι η αλλαγή της ταμπέλας στο δίκτυο και αυτό δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη αλλά σε βάθος χρόνου, σημείωνε στο Capital.gr στέλεχος μεγάλης εταιρείας καταναλωτικών προϊόντων.
Σχόλια