Η υπερβολική δόση ισχυρών ηρεμιστικών και παυσίπονων σκευασμάτων ήταν αυτή που επέφερε τον θάνατο του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βέλιου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, που έγιναν μετά την εκταφή της σορού, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο «Ελεύθερος Τύπος».
Ουσιαστικά ο θάνατος του 63χρονου δημοσιογράφου, που είχε αποφασίσει να δώσει τέλος στη ζωή του, προήλθε από «δηλητηρίαση», καθώς ο οργανισμός του δεν μπορούσε να μεταβολίσει την μεγάλη ποσότητα των φαρμάκων που έλαβε, εξαιτίας της ανίατης ασθένειας και επίσπευσε το μοιραίο.
Ενδεχομένως τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα να αποτελούσαν μέρος της φαρμακευτικής αγωγής που λάμβανε, ωστόσο τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανέδειξαν τη λήψη υπερβολικής δόσης, το πιθανότερο ηθελημένης, που προκάλεσε τον θάνατό του.
Ο δημοσιογράφος είχε βρεθεί νεκρός στις 4 Σεπτεμβρίου μέσα στο σπίτι του. Η συνέντευξη προαναγγελίας του «προγραμματισμένου» θανάτου και το ενδεχόμενο υποβοηθούμενης ευθανασίας (συνέργεια σε αυτοκτονία) με την χορήγηση ειδικής ένεσης, είχε προκαλέσει την διαταγή προκαταρκτικής εξέτασης του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου, η οποία ανατέθηκε σε αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Ο δικαστικός λειτουργός ζητούσε τη διερεύνηση της υπόθεσης και να εξεταστεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις. Τα «αμήχανα» στελέχη του αστυνομικού τμήματος του τόπου διαμονής του, δεν είχαν σχηματίσει δικογραφία για αυτοκτονία και δεν είχε παραγγελθεί ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη πριν από την ταφή του.
Στις 16 Σεπτεμβρίου, συναποφασίστηκε από τον Εισαγγελέα και τους αρμόδιους αξιωματικούς, η εκταφή της σορού, παρουσία της συζύγου του, δικαστικού λειτουργού, αστυνομικών και ιατροδικαστή, προκειμένου ληφθούν δείγματα για την διενέργεια τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν του είχε χορηγηθεί ειδική ένεση που προκάλεσε ή επέσπευσε τον θάνατό του.
Στην πρώτη της κατάθεση η κ. Νάντια Γερολυμάτου, ερωτώμενη για τις συνθήκες θανάτου του συζύγου της και κυρίως για τις αναφορές ενδεχόμενης υποβοηθούμενης ευθανασίας και παρουσία τρίτων σε αυτή, φέρεται να είχε δήλωσε πως δεν βρισκόταν δίπλα του όταν άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ όταν βρέθηκε δεν αντελήφθη την ύπαρξη κάποιας σύριγγας ή άλλου σκευάσματος που μπορεί να έκανε χρήση ο σύζυγό της.
Οι αξιωματικοί που ασχολούνταν με την υπόθεση είχαν λάβει κατάθεση από άτομο που φαίνεται να είχε ρόλο στην εξέταση και κατάρτιση των πιστοποιητικών θανάτου για να γίνει η κηδεία του 63χρονου δημοσιογράφου.
Από την πορεία των ερευνών προέκυπταν κάποιες μικρές ενδείξεις πως κάποιος έδωσε ή έκανε στον Αλέξανδρο Βέλιο, ένεση προκειμένου να επισπεύσει το μοιραίο. Μετά το εξιτήριο ο δημοσιογράφος μιλούσε για «μη υποβοηθούμενη ευθανασία» και ότι εξασφάλισε από κάπου την επίμαχη ένεση-«δηλητήριο».
Σε κείμενο, φίλος και συνάδελφος του Αλέξανδρου Βέλιου, έγραφε πως ο 63χρονος δημοσιογράφος του είχε πει: «Αύριο παίρνω εξιτήριο. Την Κυριακή θα έρθει ο γιατρός να μου φέρει τη σύριγγα. Θα έρθεις κι εσύ. Δεν χρειάζεται να μου κάνεις ένεση, πλάκα έκανα, θα σου δείξει απλώς πώς να την κουμπώσεις στην “πεταλούδα” που έχω στο στήθος μου. Μετά θα πατήσεις την ένεση. Και φύγε αμέσως. Δικός μου άνθρωπος θα ειδοποιήσει τον γιατρό να έρθει για να πιστοποιήσει το θάνατο, και βέβαια το γραφείο τελετών».
Η εκταφή και τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, έδωσαν λύση στον «γρίφο», διαψεύδοντας από τη μία την «θανατηφόρα ένεση», επιβεβαιώνοντας όμως από την άλλη ένα «κοκτέιλ» υπερβολικής λήψης ηρεμιστικών και παυσίπονων χαπιών, που οδήγησαν στον θάνατο τον δημοσιογράφο.
Σχόλια