Τι είδαν οι βατραχάνθρωποι στο τουρκικό πλοίο > Ζητούσαν αντλίες για να βγάλουν το νερό...

Στελέχη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης παρακολουθούν από την ακτή Λάμπη το τουρκικό καταδυτικό πλοίο «Αλκατράζ», το οποίο προσάραξε στα αβαθή

Στελέχη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης παρακολουθούν από την ακτή Λάμπη το τουρκικό καταδυτικό πλοίο «Αλκατράζ», το οποίο προσάραξε στα αβαθή

Το τουρκικό καταδυτικό πλοίο, το οποίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Τούζλα της Τουρκίας και είχε προορισμό την Αττάλεια, προσάραξε στα αβαθή μόλις 100 μέτρα από την ακτή Λάμπης, βόρεια της Κω και πολύ κοντά στην πόλη, τα ξημερώματα της Δευτέρας, αλλά έπειτα από έρευνα των δύο λιμενικών διαπιστώθηκε ότι δεν μετέφερε όπλα ή άλλο πολεμικό υλικό, ούτε υπήρχε άρνηση συνεργασίας από τον καπετάνιο και το πλήρωμα. Την επιχείρηση που έγινε χθες στις 13:00 συντόνιζε ο λιμενάρχης Κω, Κώστας Γιαλέλης, από το ειδικά εξοπλισμένο σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

«Αφήσαμε τους δύο λιμενικούς σε απόσταση 10 μέτρων από το σκάφος. Εκείνοι βούτηξαν στη θάλασσα με πλήρη εξοπλισμό, έκαναν τον έλεγχο και όταν επέστρεψαν μας είπαν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το πλήρωμα», αναφέρει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Δωδεκανήσων, Αντώνης Τρουμούλης, χειριστής του σκάφους που μαζί με ένα άλλο μέλος της ΕΟΔ μετέφεραν το κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος. Είχε προηγηθεί προσπάθεια προσέγγισης του «Αλκατράζ» από το σκάφος του Λιμενικού Σώματος και το ρυμουλκό «Παναγία Φανερωμένη», όμως λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατό να φτάσουν στο τουρκικό πλοίο, καθώς λόγω του κυματισμού που δημιουργούσε υπήρχε κίνδυνος να ανατραπούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος έλεγξαν τα χαρτιά του πλοίου και του πληρώματος και τα βρήκαν «εντάξει», ενώ αναφορικά με το φορτίο -είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι μετέφερε ύποπτο υλικό και όπλα- διαπιστώθηκε ότι μεταφέρει μηχανολογικό εξοπλισμό και γεννήτριες.
Πρόσδεση σε κάβο
Από το Λιμενικό Σώμα διαβεβαιώνεται ότι τα ναυτιλιακά έγγραφα του πλοίου δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, ενώ χθες το μεσημέρι έγινε πρόσδεσή του σε κάβο στην ακτή έτσι ώστε, εφόσον χρειαστεί, να βγει το πενταμελές πλήρωμα -όλοι Τούρκοι υπήκοοι- με ασφάλεια. Ολα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους και δεν συντρέχει λόγος να εγκαταλείψουν -προς το παρόν- το σκάφος.
«Σε μία πρώτη προσέγγιση που κάναμε το πρωί μας ζητούσαν αντλίες για να βγάλουν το νερό, ενώ μας φώναζαν ότι είναι καλά στην υγεία τους και έχουν επάρκεια σε νερό και τρόφιμα. Δεν μας είπαν αν χρειάζονται οτιδήποτε, παρότι πολλές φορές φωνάξαμε αν θέλουν κάτι», δηλώνει ο κ. Τρουμούλης. Σε κάποια σημεία της πρύμνης το «Αλκατράζ» έχει πάρει νερά σε ύψος 50 εκατοστών, ενώ έχει και ρήγματα στα πλαϊνά μέρη του, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος είτε να πάρει κλίση είτε -πολύ περισσότερο- να βυθιστεί. Επειδή όμως υπάρχει πρόγνωση για επιδείνωση του καιρού και δυνατούς βοριάδες από σήμερα, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την ασφάλειά του το πλήρωμα θα απομακρυνθεί άμεσα.
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει έρθει σε συνεννόηση με ελληνική εταιρεία ρυμουλκών και καταδυτικό συνεργείο -είχε επαφές με εταιρεία στην Κάλυμνο- για την απάντληση των υδάτων, τη στεγανοποίηση και την αποκόλλησή του. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος έλεγαν στο «Εθνος» ότι δεν τίθεται θέμα θαλάσσιας ρύπανσης, καθώς δεν υπάρχει διαρροή καυσίμων.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προσάραξε το «Αλκατράζ» στην Αμμόγλωσσα της ακτής Λάμπης στις 4:45 τα ξημερώματα της Δευτέρας δεν έχουν γίνει γνωστές, ο καιρός όμως είναι άστατος και παρότι το πλοίο απέχει μόλις 100 μέτρα από την ακτή δεν είναι εύκολο να το προσεγγίσει κανείς. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η προσάραξη σημειώθηκε έπειτα από βλάβη στο πηδάλιο, δεν αποκλείεται ωστόσο το σκάφος να κινούνταν με τον αυτόματο πιλότο. Οπως είπε ο κ. Τρουμούλης, στην αρχή ο καπετάνιος είχε ζητήσει βοήθεια από την Τουρκία, αλλά ενημερώθηκε ότι είχε προσαράξει σε ελληνικά χωρικά ύδατα και θα επιλαμβάνονταν οι ελληνικές Αρχές, με τις οποίες συνεργάστηκε άψογα θέτοντας στη διάθεσή τους όλα τα έγγραφα, όμως ο ίδιος και το πλήρωμα αρνήθηκαν να το εγκαταλείψουν.
Το «Αλκατράζ» είναι καταδυτικό σκάφος, διαθέτει ένα κοντέινερ πλήρως εξοπλισμένο και χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς.
πηγή

Σχόλια