Μετανάστες. Εκτος των άλλων μια μπίζνα εκατομμυρίων >> Πληρώνουν με τα όργανά τους το ταξίδι της φυγής
Το εμπόριο οργάνων έχει εξελιχθεί σε «επιχείρηση εκατομμυρίων» καθώς όργανα όπως νεφρά, μέρη του συκωτιού, καρδιές και κερατοειδείς χιτώνες πωλούνται στην Αίγυπτο για περισσότερα από 20 χιλιάδες δολάρια και οι έμποροι βάζουν στο στόχαστρό τους Αφρικανούς μετανάστες που αναζητούν απεγνωσμένα χρήματα για να πληρώσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη.
Ομως, όσοι πουλούν ένα όργανό τους παίρνουν ένα ποσό που κυμαίνεται από 2.000 ως 12.000 ευρώ, ανάλογα με το αν ο «δότης» γνωρίζει την αξία στην αγορά του οργάνου που θα δώσει.
Στο μεταξύ, 18.000 Σύροι έχουν πουλήσει ένα όργανό τους στην προσπάθειά τους είτε να επιβιώσουν είτε να φύγουν από τη ρημαγμένη χώρα τους.
Στον Λίβανο, όπου βρίσκονται 1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, ανθεί το εμπόριο οργάνων, όπου ένας νεφρός στοιχίζει γύρω στα 7.000 δολάρια, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να πουληθεί και ως 15.000 δολάρια
Η φρίκη με το εμπόριο οργάνων άρχισε να αναδύεται τον περασμένο Απρίλιο, όταν βρέθηκαν στις ακτές της Αιγύπτου, τα πτώματα εννέα Σομαλών μεταναστών με τα σώματά τους γεμάτα χαρακιές και οπές. Το σύνηθες, βέβαια, όπως παραδέχονται με κυνισμό Βεδουίνοι -που έχουν κατηγορηθεί εδώ και καιρό ότι μετέχουν ενεργά σε αυτή την αλυσίδα θανάτου-, είναι να πετιούνται τα άψυχα σώματα των μεταναστών σε πηγάδια «σαν άχρηστα κομμάτια αυτοκινήτων».
Και οι αποκαλύψεις της απάνθρωπης δράσης των διακινητών συνεχίστηκαν όταν ένας δουλέμπορος από την Ερυθραία, ο Νουρεντίν Ατα, που έγινε πληροφοριοδότης, αποκάλυψε κι άλλες φρικιαστικές λεπτομέρειες για το εμπόριο οργάνων. Είπε πως Αφρικανοί μετανάστες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους δουλεμπόρους για να τους περάσουν στην Ευρώπη αναγκάζονται να γίνουν... εμπόρευμα στα χέρια Αιγυπτίων έναντι ευτελούς ποσού -περίπου 13.000 ευρώ- που πουλούν τα όργανά τους. Συχνά όμως δεν φτάνουν στην Ευρώπη και είτε παραμένουν στην Αίγυπτο στην... καλύτερη των περιπτώσεων, είτε δολοφονούνται προκειμένου να μην αποκαλύψουν τη δράση των κυκλωμάτων.
Σχόλια