Σύστημα εκτελεστών για «συμβόλαια θανάτου»

Σύστημα εκτελεστών για «συμβόλαια θανάτου»

Η σκηνή της δολοφονίας της 29χρονης μέσα σε ζαχαροπλαστείο στα Καμίνια τον Μάιο του 2009, όπως έχει καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος


Από την εντολή για εν ψυχρώ δολοφονία 29χρονης λόγω ερωτικής αντιζηλίας στα Καμίνια ως τις νέες έρευνες για τους δράστες δεκάδων αιματηρών επιθέσεων

Η εν ψυχρώ δολοφονία μιας 29χρονης γυναίκας σε ζαχαροπλαστείο στα Καμίνια τον Μάιο του 2009 «οδηγεί» την ΕΛ.ΑΣ. στην εξιχνίαση τουλάχιστον 10 «συμβολαίων θανάτου» και άλλων επιθέσεων εναντίον ιδιωτών τα τελευταία χρόνια. Στελέχη των διωκτικών αρχών εκτιμούν μάλιστα ότι η ίδια εκτελεστική ομάδα κρύβεται πιθανόν τελικώς και πίσω από τις επιθέσεις εναντίον του δικηγόρου κ. Αργύρη Λίβα αλλά και του διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νικαίας κ. Χρήστου Ιατρού τον τελευταίο χρόνο, οι οποίοι πυροβολήθηκαν στα πόδια σε «ενέδρες» στον Αλιμο και στον Κηφισό.

Εντυπωσιακό είναι ότι η δολοφονία της 29χρονης - η αρχή για να ξετυλιχθεί το νήμα των πληρωμένων δολοφονιών - αποδίδεται τώρα σε «συμβόλαιο θανάτου». Είχε «εντολέα» μια άλλη γυναίκα και εκτελέστηκε για λόγους «ερωτικής αντιζηλίας»! Η ηθική αυτουργός που είχε κατηγορηθεί παλαιότερα, χωρίς συνέχεια, για συμμετοχή σε ληστείες αρνείται σε πρόσφατη απολογία της την κατηγορία. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν όμως για «πρωτοφανή εγκλήματα» και μια αλληλουχία εγκληματικών ενεργειών με διαφορετικά κίνητρα και εντολείς αλλά το ίδιο «σύστημα» εκτελεστών!

Εν αρχή... το σκοτάδι
«Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει τον άγνωστο φάκελο της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών αρχών για σειρά πληρωμένων δολοφονιών, οι οποίες ως τώρα είχαν μείνει στο σκοτάδι.

Η δολοφονία που αποτελεί το έναυσμα των τωρινών ερευνών των Αρχών σημειώθηκε στις 19.00 της 5ης Μαΐου 2009 σε ζαχαροπλαστείο στην οδό Παλαμηδίου στα Καμίνια με θύμα τη Μαρία Καφιέρη. Υπήρξε σύζυγος κατηγορουμένου για εκβιάσεις και τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών ο οποίος είχε δολοφονηθεί τον Ιούνιο του 2007 έξω από καφετέρια στην Καλλίπολη του Πειραιά. Η 29χρονη, που ήταν μητέρα ενός παιδιού, επέστρεφε από επίσκεψη σε ποινικό στις φυλακές Αυλώνα (σ.σ. είχε φυλακισθεί για ληστείες) και έφτασε στο ζαχαροπλαστείο για να αγοράσει γλυκά.




Οπως κατέθεσε η υπάλληλος του ζαχαροπλαστείου, «καθώς έσκυβα στο ψυγείο με τις πάστες, είδα έναν άνδρα να μπαίνει στο μαγαζί και με βιαστικές κινήσεις έκανε τον γύρο από τον μεσαίο πάγκο με τα γλυκά και στάθηκε πίσω από την κοπέλα. Τότε έβγαλε ένα όπλο κάτω από τα ρούχα του και πυροβόλησε μία φορά την κοπέλα πίσω στο κεφάλι. Αμέσως μετά ξανάβαλε το όπλο κάτω από τα ρούχα του, βγήκε από το μαγαζί και έφυγε τρέχοντας». Η εν ψυχρώ δολοφονία αποτυπώθηκε σε δύο βίντεο από ισάριθμες κάμερες στο εσωτερικό του καταστήματος.

Τις πρώτες ημέρες των ερευνών δεν υπήρχε καμιά ένδειξη για τον λόγο που «στοχεύθηκε» για πρώτη φορά από, προφανώς, πληρωμένο δολοφόνο μια γυναίκα η οποία ως εκείνη τη στιγμή εξαιρούνταν από τον πόλεμο των συμμοριών. Το «φως» στην υπόθεση φέρεται όμως να έπεσε από άλλη έρευνα της Ασφάλειας Αττικής. Αφορούσε την επίθεση με καυστικό υγρό εναντίον του δικηγόρου κ. Παύλου Σαράκη που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 στη συμβολή των οδών Θαρύπου και Λυσιμαχίας στον Νέο Κόσμο. Ο δικηγόρος υπέστη σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και υποβλήθηκε σε σειρά επεμβάσεων.

Η κατάθεση του Λιβανέζου
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας υποδείχθηκε ως μάρτυρας και κατέθεσε στις 17 Οκτωβρίου 2009 ένας 48χρονος Λιβανέζος ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο 35χρονου έλληνα «νονού», που είχε δολοφονηθεί τον Ιούνιο του 2009 στο Γαλάτσι, τόσο στην επίθεση κατά του κ. Σαράκη όσο και στη δολοφονία της 29χρονης στα Καμίνια. Φέρεται, σύμφωνα με τις καταθέσεις, να ήταν αυτός που έκανε διάφορες «εγκληματικές εξυπηρετήσεις» με αλβανούς πληρωμένους δολοφόνους.

Στην κατάθεσή του ανέφερε ότι είχε ακούσει τον έλληνα «νονό» να κομπορρημονεί ότι «εκείνος είχε αναλάβει τη δολοφονία της άτυχης 29χρονης στα Καμίνια ύστερα από παραγγελία μίας 31χρονης ελληνίδας γνωστής του που είχε κατηγορηθεί για ληστείες. Για τη δολοφονική επίθεση η γυναίκα έδωσε 40.000 ευρώ, από τα οποία 20.000 για προκαταβολή. Και αυτό διότι ήθελε να εκδικηθεί την 29χρονη επειδή είχε συνάψει δεσμό με τον ποινικό φίλο της». Επρόκειτο για τον κρατούμενο που είχε επισκεφθεί το θύμα στις φυλακές Αυλώνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε αναφέρει ο Λιβανέζος, κοινός δράστης των δύο επιθέσεων ήταν ένας Αλβανός με το όνομα «Γιάννης» και είχε ακόμη 20 ψευδώνυμα, όπως «Πάπα», «Αριαν», «Μουράτι» κ.ά.

Ο φάκελος της δολοφονίας στα Καμίνια ανατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Υστερα από πολυετή διερεύνηση της υπόθεσης προχώρησε πρόσφατα σε άσκηση ποινικών διώξεων για τη δολοφονία της Μαρίας Καλφιέρη τόσο εναντίον του Αλβανού με τα δεκάδες ψευδώνυμα όσο και εναντίον της γυναίκας που φέρεται να έδωσε τη «διαταγή θανάτου». Η 31χρονη, η οποία είχε γίνει και αυτή στόχος αγνώστων το 2011 στο Γαλάτσι, στην απολογία της μίλησε για «αστήρικτες κατηγορίες» και ότι δεν είχε «καμία διαφορά με το θύμα». Στους ίδιους απορριπτικούς ισχυρισμούς προχώρησε και ο ποινικός που κρατούνταν στον Αυλώνα και φέρεται ότι ήταν το «μήλον της Εριδος» μεταξύ των δύο γυναικών.



Σημαντικές εξελίξεις
Συλλήψεις-κλειδί για τις έρευνες
Σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε η προ μερικών ημερών σύλληψη του φερόμενου ως φυσικού αυτουργού των επιθέσεων κατά του κ. Σαράκη και της κυρίας Μαρίας Καφιέρη. Ο Αλβανός με τα πολλά ψευδώνυμα, που είχε φυλακισθεί ως το 2006 για διαρρήξεις, εντοπίσθηκε στη Δραπετσώνα.

Ο 35χρονος που φέρεται να εργάζεται σε ενεχυροδανειστήριο της Αθήνας αρνήθηκε την κατηγορία για τις δύο επιθέσεις. Υποστήριξε ότι «έχει γίνει λάθος» στο πρόσωπό του, πως την επίμαχη περίοδο των επιθέσεων βρισκόταν στην Αλβανία και ότι έχει «σημάδια στο πρόσωπο» για τα οποία δεν έχει μιλήσει κανένας κατά τις διαδικασίες αναγνώρισής του. Παράλληλα μέσω του νομικού εκπροσώπου του, δικηγόρου κ. Βασίλη Διοματάρη, επιχειρεί να συγκεντρώσει στοιχεία ότι δεν ήταν ο διεκπεραιωτής των «συμβολαίων θανάτου».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι αστυνομικοί διερευνούν την εμπλοκή σε σειρά αιματηρών επιθέσεων την περίοδο 2005-09 (θύματα Γ. Αυτιάς, Γ. Αναγνωστόπουλος, Αρ. Γιαγιάς κ.ά.) αλλά και την τελευταία χρονιά τόσο του συλληφθέντος Αλβανού, ενός συγγενικού προσώπου του που είναι επίσης σεσημασμένος, αλλά και ενός 36χρονου Αλβανού με το ψευδώνυμο «Δήμος». Ο τελευταίος είχε συλληφθεί προς το τέλος του 2014 στα Σεπόλια, στο πλαίσιο έρευνας για τον τραυματισμό 15 νεαρών θαμώνων σε μπαρ στο Μικρολίμανο.

Ο «Δήμος» είχε κατηγορηθεί αρχικά το 2004 για ανθρωποκτονία ύστερα από συμπλοκή σε οίκο ανοχής στο κέντρο της Αθήνας αλλά και για αιματηρή ληστεία με λεία 65.000 ευρώ σε πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ στη Γλυφάδα. Νεότερες πληροφορίες που εξετάζονται από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι ορισμένοι από αυτούς έλαβαν την εντολή - από διαφορετικά άτομα - για τις αιματηρές επιθέσεις εναντίον των κ.κ. Λίβα και Ιατρού με κίνητρα «εσωποδοσφαιρικά» και ζητήματα συναλλαγών στον ιατρικό χώρο.

Σχόλια