Οι Τούρκοι μόνο με το ζόρι θα φύγουν από την Κύπρο >> Αναστασιάδης: Αδύνατη η λύση με στρατεύματα και εγγυήσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκικος στρατος κυπρος



Αγραφος, αλλά απόλυτος κανόνας, είναι ότι αυτό που κερδίζεται στο πεδίο της μάχης δεν παραδίδεται χωρίς μάχη πίσω..

Με αυτήν την έννοια οι Τούρκοι δύσκολα θα παραδώσουν έστω και ένα μέτρο εδάφους και ακόμα πιό δύσκολα θα αφήσουν την Κύπρο ελεύθερη, χωρίς να την εποπτέυουν..

Ολοι ξέρουμε πως μπορεί να αλλάξει αυτό..

Οπως και να έχει δείτε τις δηλώσεις Αναστασιάδη..

Αποτέλεσμα εικόνας για αναστασιαδης

Απάντηση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη και στην Άγκυρα, έδωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τόνισε ότι με στρατεύματα και εγγυήσεις «θα είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης» στο Κυπριακό.

Ωστόσο, σημείωσε πως δεν θα ήθελε αν πει περισσότερα με δεδομένη τη θέση ότι πρέπει να κρατούμε την ψυχραιμία μας, αλλά και την αποφασιστικότητα μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «να θέσουμε αυτά που δικαιωματικά κάθε κράτος μπορεί να αξιώνει».

Σε ερώτηση, αν είναι εφικτές γεφυρωτικές θέσεις και προτάσεις, ο Νίκος Αναστασιάδης απέφυγε να δώσει απάντηση, λέγοντας πως «πρέπει να αφήσουμε τα θέματα όπως έχουν». Σημείωσε πως ο ίδιος είπε «αυτό, το οποίο όφειλε να πει με βάση τα όσα διαδραματίζονται τούτες τις ημέρες».

Επίσης, δήλωσε ότι θα συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο και θα υπάρξει συνέχιση επαφών με την ελληνική κυβέρνηση. «Οι θέσεις είναι κοινές με την ελληνική κυβέρνηση και συνεπώς, θέλω να πιστεύω ότι και η πολιτική ηγεσία θα συνεργαστεί κατά τρόπο που να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις, αφού θα έχουν και τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν υποχωρήσεις που θα μας φέρουν σε αντίθεση», είπε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά οφείλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, έχοντας πάντα κατά νου τις βασικές αρχές και θέσεις, που διεκδικούμε, και η άλλη πλευρά, εάν επιθυμεί τη λύση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι σημερινές συνθήκες, η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπαγορεύουν και επιβάλλουν να ακολουθούμε τους κανόνες μιας Ένωσης κρατών, στην οποίαν ανήκουμε».

Απόψε ο Κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ.του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Άιντε, ο οποίος ενόψει της αυριανής συνάντησης των δύο ηγετών, είχε νωρίτερα συνάντηση και με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ανακοίνωσε ότι αύριο θα συζητηθεί το τι ακολούθησε του δείπνου της 1ης Δεκεμβρίου, αλλά κυρίως και οι προετοιμασίες για τις συναντήσεις στην Γενεύη. Πρόσθεσε ότι οι προετοιμασίες έχουν προχωρήσει «και οι δύο πλευρές εργάζονται πολύ σκληρά για να έχουμε το μεγαλύτερο αποτέλεσμα από τις συναντήσεις στην Γενεύη».

Παρότρυνση Άιντε για συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Ο Έσπεν Άιντε επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου», σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει κάποιος διάλογος ανάμεσα στους κύριους εμπλεκόμενους. Είπε ότι δεν έχει καθοριστεί η συνάντηση και πρόσθεσε ότι ο ίδιος παροτρύνει η συνάντηση να πραγματοποιηθεί, πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη.

Σε ερώτηση, πότε θα αποστείλουν τα ΗΕ προσκλήσεις προς όσους θα παρευρεθούν στην διάσκεψη, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ.του ΟΗΕ για το Κυπριακό παρέπεμψε στη δήλωση της 1ης Δεκεμβρίου. «Αυτοί που ξέρουμε ότι θα είναι εκεί είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις και η Ε. Ε», είπε.

Έμμεση απάντηση από τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Ο Κύπριος κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας εμμέσως στον Έσπεν Άιντε, δήλωσε: «Αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προσεγγίζουν την συνάντηση στην Γενεύη μέσα από τη σκοπιά του να καταλήξουμε σε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα, δεν υπάρχει λόγος μη παρουσίας είτε της Ε.Ε, είτε των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίσης, δήλωσε ότι «η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην διάσκεψη, στην Γενεύη, είναι δεδομένη».

Εξήγησε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα συμβαλλόμενο μέρος σε μια διεθνή συνθήκη, που θα συζητηθεί στη Γενεύη και δεν μπορεί να είναι απούσα. Και θα πρέπει επιτέλους να μην εισαγάγουμε αυτό στο δημόσιο διάλογο, να μην αμφισβητούμε από μόνοι μας την Κυπριακή Δημοκρατία».

Πρόσθεσε ότι μελετάται το πώς διασφαλίζεται καλύτερα η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Το αν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα θέμα το οποίο είναι εκτός συζήτησης, έχει τελειώσει», δήλωσε.

Σχόλια