Εχεις αδήλωτο χρήμα (έξω, μέσα, στο στρώμα, στην κατάψυξη) ? >> Να πως θα το κάνεις νόμιμο και αξιοποιήσιμο
Τη δυνατότητα να αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα στην εφορία αλλά με πρόσθετους φόρους ιδιαίτερα υψηλούς, που ξεπερνούν το 60%, παρέχει το υπουργείο Οικονομικών με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε χθες στη Βουλή.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου να έχουν υποβάλει σχετική δήλωση στην εφορία. Διαφορετικά, από τον Ιούνιο και μετά εφόσον εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές θα έχουν και ποινικές κυρώσεις.
Οπως προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, όσοι αποκαλύψουν οικειοθελώς αδήλωτα εισοδήματα θα φορολογηθούν με τον συντελεστή που ίσχυε τον χρόνο απόκρυψής τους (δηλαδή με ανώτατους συντελεστές από 40% έως 45%), τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις καθώς και πρόσθετο φόρο από 8% έως 10% ανάλογα με το πότε θα υποβληθεί η δήλωση. Πάντως, η παρούσα διάταξη σύμφωνα με λογιστές δεν πρόκειται να αποφέρει πρόσθετα έσοδα στο Δημόσιο, καθώς οι συντελεστές είναι ιδιαίτερα υψηλοί.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:
• Μέχρι 31.5.2017 θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις όσοι δεν έχουν υποβάλει ή τις έχουν υποβάλει με ελλιπή στοιχεία και άμεσα εκδίδεται εκκαθαριστικό με τον φόρο και τον νόμιμο πρόσθετο φόρο εκπρόθεσμης υποβολής.
• Για όσες δηλώσεις υποβληθούν έως 31.3.2017 ο πρόσθετος φόρος ορίζεται σε 8% του οφειλόμενου φόρου.
• Για δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά τις 31.3.2017 ο πρόσθετος φόρος θα ανέρχεται σε 10% του κύριου φόρου.
• Ο πρόσθετος φόρος αναπροσαρμόζεται με ειδικούς συντελεστές ανάλογα με τα χρόνια που έχουν περάσει από τότε που έπρεπε να έχει δηλωθεί το εισόδημα. Για εισοδήματα που ανάγονται προ του 2001 προβλέπεται συντελεστής 25%, για το 2002 ορίζεται σε 23%, για το 2003 σε 23%, το 2004 σε 16%, το 2005 σε 15%, το 2006 σε 12%, το 2007 σε 10%, το 2008 σε 6%, το 2009 σε 5% και από το 2010 ώς το 2016 σε 0%.
• Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι 31.5.2017, ωστόσο γι’ αυτούς η φορολογική επιβάρυνση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, για τις περιπτώσεις οι οποίες βρίσκονται από το στάδιο της έκδοσης εντολής φορολογικού ελέγχου έως και το στάδιο της έκδοσης αλλά μη κοινοποίησης έως και τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου του οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, ο συντελεστής του πρόσθετου φόρου κυμαίνεται από 13% έως και 30%.
• Αίρονται οι ποινικές κυρώσεις.
• Ο φόρος της ρύθμισης θα πρέπει να πληρωθεί εντός 30 ημερών ή να ρυθμιστεί σε έως και 24 δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση που προβλέπεται από η νομοθεσία.
• Τα στοιχεία που δηλώνονται από τον φορολογούμενο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη φορολογική διοίκηση για πρόκληση νέου φορολογικού ελέγχου.
Νέος Πτωχευτικός Κώδικας
Με γνώμονα τον διαχωρισμό των βιώσιμων από τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις, την εξάλειψη του φαινομένου υπαγωγής εταιρειών στο άρθρο 99 για λόγους σκοπιμότητας, αλλά και τη σύντμηση των διαδικασιών, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας περιλαμβάνει σωρεία νέων διατάξεων που στόχο έχουν τη χορήγηση δεύτερης ευκαιρίας στους επιχειρηματίες που παρά τις προσπάθειές τους δεν κατόρθωσαν να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους.
Σημαντικότερη όλων των διατάξεων αυτή που αφορά την απαλλαγή. Mέσω αυτής δίνεται η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας σε οφειλέτες που πτώχευσαν χωρίς να τους βαρύνει κακόπιστη συμπεριφορά.
Η δεύτερη ευκαιρία υλοποιείται με την πλήρη απαλλαγή του οφειλέτη που έχει κηρυχθεί συγγνωστός μετά την παρέλευση δύο ετών από την κήρυξη της πτώχευσης, ή αλλιώς με την περάτωσή της, από το υπόλοιπο των απαιτήσεων των πιστωτών που δεν ικανοποιείται από την πτωχευτική διαδικασία.
Με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι πιστωτές έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση για την εξυγίανση μιας υπερχρεωμένης επιχείρησης και να επικυρώσουν τη συμφωνία, χωρίς τη συναίνεση του οφειλέτη. Η εξυγίανση προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του 60% των πιστωτών και μπορεί να έχει τη μορφή αναδιάρθρωσης των οφειλών, κεφαλαιοποίησης των χρεών ή πώλησής της σε τρίτους.
Σχόλια