Συγκινητική ιστορία > «Δεν νιώθω μάνα, γιαγιά νιώθω», λέει η 67χρονη που έφερε στον κόσμο το παιδί της κόρης της


«Δεν νιώθω μάνα, γιαγιά νιώθω», λέει η 67χρονη που έφερε στον κόσμο το παιδί της κόρης της




Είναι η ιστορία που συγκίνησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα όλη την Ελλάδα: Μια γυναίκα, στα 67 της χρόνια, έφερε στον κόσμο το παιδί του παιδιού της, για να χαρίσει έτσι το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε στους αγαπημένους της.

Η κυρία Αναστασία, δυο μέρες αφού έφερε στον κόσμο το υγιέστατο μωράκι, βάρους μόλις ενός κιλού και 20 γραμμαρίων, δηλώνει πως «νιώθει πιο πολύ γιαγιά» και θεωρεί αυτονόητο αυτό που έκανε. Να ζήσει δηλαδή μια εγκυμοσύνη, που έφτασε κανονικά ως τους επτάμησι μήνες, και τελικά να γεννήσει ένα βρέφος - το εγγόνι της!

Η 67χρονη γιαγιά γέννησε την εγγονή της την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, ως παρένθετη μητέρα και καταγράφηκε στα παγκόσμια ιατρικά αρχεία, ως η μεγαλύτερη σε ηλικία παρένθετη μητέρα, καθώς η κόρη της αδυνατούσε λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.

«Δεν ξέρω πόσες φορές είναι παιδί μου, 3-4, δεν ξέρω» λέει περιχαρής η νέα γιαγιά και προκαλεί δάκρυα χαράς σε όσους ακούν την ιστορία της. «Γιατί να μην την πάρω», ανταπαντά όταν την ρωτούν πώς πήρε την απόφαση και εξηγεί πως όταν είδε πόσο στεναχωρήθηκε το παιδί της όταν έμαθε πως δεν θα μπορούσε να μείνει έγκυος, δεν το σκέφτηκε στιγμή: «Λέω "εγώ"»! Κι όσον αφορά τα κακά σχόλια που τυχόν άκουσε, λέει πάλι χωρίς δισταγμό: «Δεν με ενδιέφερε»!





Η εξωσωματική γονιμοποίηση και η εμβρυομεταφορά πραγματοποιήθηκε μετά από άδεια που χορηγήθηκε από την αρμόδια δικαστική αρχή. Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα αρτιότερα και προοδευτικότερα νομοθετικά πλαίσια στην Ευρώπη για την παρένθετη μητρότητα. Για να ξεκινήσει η διαδικασία εμφύτευσης του εμβρύου, που έχει προκύψει από γενετικό υλικό του ζεύγους, σε μία άλλη γυναίκα, πρόθυμη και ικανή να το κυοφορήσει, πρέπει να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση. Το ζεύγος καταθέτει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που αποδεικνύουν την αδυναμία τεκνοποίησης.

Όπως ανέφερε ο μαιευτήρας γυναικολόγος, Κωνσταντίνος Πάντος, διευθυντής της «ΓΕΝΕΣΙΣ» Αθηνών, «για εμάς, αυτό το περιστατικό ήταν ακόμη μία μεγάλη επιστημονική πρόκληση και ακόμη ένα σύνορο που θέλαμε να ξεπεράσουμε. Μοναδικές επιτυχίες όπως αυτή αποτελούν, άλλωστε, και τον λόγο που η Ελλάδα έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αποτελεί την αφετηρία του ονείρου για πολλά υπογόνιμα ζευγάρια από κάθε γωνιά της γης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι αυτό το ιατρικό επίτευγμα αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών, οι οποίοι πρωτοπορούν παγκοσμίως.

Για τους περισσότερους η απόκτηση ενός παιδιού δεν έχει εμπόδια. Για ορισμένους ωστόσο, η απόσταση από την επιθυμία μέχρι να κρατήσουν το παιδί τους στην αγκαλιά είναι τεράστια και στρωμένη με απανωτά εμπόδια. Αυτό ισχύει για την περίπτωση της Κωνσταντίνας Όντου, που μετά από επτά προσπάθειες για εξωσωματική, υποχρεώθηκε σε αφαίρεση μήτρας λόγω καρκίνου, ενώ η προσδοκία της μητρότητας μέσα από την υιοθεσία απαιτούσε υπομονή και ο χρόνος έτρεχε για τη γυναίκα που είναι ήδη 43 ετών. Η λύση δεν ήρθε ως «μάννα εξ ουρανού», αλλά από τη μάνα. Τη μάνα της. Την κ.Αναστασία Όντου, που στα 67 της χρόνια προσέφερε τον εαυτό της για να γεννηθεί το εγγόνι της. 

Είναι η κ.Αναστασία Όντου το θαύμα της φύσης; Είναι αυτό το μωρό που γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου ένα θαύμα των Χριστουγέννων; Ίσως. Χωρίς καμία αμφιβολία, όμως, είναι η απόδειξη ότι η αγάπη μιας μάνας για το παιδί της δεν έχει όρια. 


Το protothema.gr συνάντησε την 67χρονη στο δωμάτιο της ιδιωτικής κλινικής που νοσηλεύεται και μίλησε με την ευτυχισμένη μάνα και γιαγιά . 

Στο πλευρό της μητέρας της Αναστασίας,  η κ. Κωνσταντίνα Όντου μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ποσό δύσκολη ήταν η απόφαση για την παρένθετη μητρότητα αλλά και για το πρόβλημα υγείας της που δεν της επέτρεψε να γεννήσει η ίδια την κόρη της. 
"Δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ να πάρουμε αυτή την απόφαση . Εγώ είχα σοβαρό πρόβλημα υγείας και έκανα αφαίρεση μήτρας και κρατήσαμε  τα ωάρια . Έτσι άρχισα να ψάχνω τι χρειάζεται για να υιοθετήσω παιδί. Αλλά για να υιοθετήσεις παιδί χρειάζονται 10 χρόνια . Εγώ είμαι 43ετών, πότε θα αποκτούσα παιδί στα 53; Εν τω μεταξύ με παράνομη υιοθεσία δεν θέλαμε να μπλέξουμε γιατί υπάρχουν διάφορα κυκλώματα . Έτσι ,λοιπόν, προσφέρθηκε η μαμά από μόνη της να μας βοηθήσει. Μάλιστα όταν έκανε εξετάσεις οι γιατροί είπαν ότι ήταν καλύτερες ακόμα και από μιας εικοσάρας».

«Δεν το πίστευα όταν έμαθα ότι η μάνα ήταν έγκυος στο παιδί μου. Μετά απο εφτά αρνητικά αποτελέσματα εξωσωματικών απελπίζεσαι και είναι δύσκολο να το πιστέψεις».
Η ευτυχισμένη γιαγιά από την πλευρά της έχει ξακαθαρισμένα μέσα της τα πάντα. Η γυναίκα από τη Λάρισσα μιλά με πλήρη συνείδηση για τον αγώνα που έχει δώσει και το αποτέλεσμά του.
"Το νιώθω εγγονάκι μου, δεν το νιώθω παιδί μου. Στην αρχή φοβόμουν πάρα πολύ γιατί δεν ήξερα αν θα αντέξω , αν θα τα καταφέρω μέχρι τέλους . Η πίστη μου και η αγάπη μου για το παιδί μου, με βοήθησαν να φέρω στη ζωή ενα υγιέστατο κοριτσάκι. Το έκανα γιατί ήθελα να προσφέρω στο παιδί μου, δεν με ενδιέφερε τι θα πουν οι συγγενείς και οι γνωστοί. Ήθελα να δώσω χαρά στη κόρη μου. Είναι το πρώτο μας εγγονάκι και η χαρά μας είναι απερίγραπτη".

Από την πλευρά του ο γιατρός που έκανε την εξωσωματική ειπε:
«Πρόκειται για μοναδική περίπτωση στα  διεθνή ιατρικά χρονικά καθώς δεν βρήκαμε άλλη περίπτωση παρένθετης μητέρας αυτής της ηλικίας» τόνισε  στο protothema .gr ο μαιευτήρας -γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα ζευγάρι που δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει , γιατί η 43χρονη γυναίκα προσβλήθηκε από ασθένεια . Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κατάψυξη εμβρύων και χρειαζόμαστε μια παρένθετη μητέρα για να τα κυοφορήσει . Το ζευγάρι μας υπέδειξε την μητέρα της γυναίκας . Στην αρχή αρχή ήμουν επιφυλακτικός και είχα εξηγήσει στο ζευγάρι όλους τους ενδεχόμενους κινδύνους που υπήρχαν αν και δεν είχαμε στη διάθεσή μας στοιχεία για την πορεία της εγκυμοσύνης μιας παρένθετης γυναίκας τόσο μεγάλης ηλικίας. Η 67χρονη πέρασε από πλήρη ιατρικό έλεγχο , καρδιολογικό, αιματολογικό,παθολογικό και βρέθηκε απόλυτα υγιής. Η εγκυμοσύνη εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα και προχθές γέννησε την εγγονή της».

Το μωράκι γεννήθηκε οριακά πρόωρα στον όγδοο μήνα της κύησης για να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα , ενώ η γιαγιά για προληπτικούς λόγους ήταν υπό παρακολούθηση τον τελευταίο μήνα της κύησης μέσα στο νοσοκομείο.

Σχόλια