Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ στην Καθημερινή
Αγνωστο και σκοτεινό παρασκήνιο συνοδεύει την πολύκροτη υπόθεση προσαγωγής και πολύωρης ανάκρισης επτά Σύρων προσφύγων στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, την 27η Σεπτεμβρίου. Αντίθετα με όσα είχαν αρχικά γίνει γνωστά, την ευθύνη της επιχείρησης δεν είχαν δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ. αλλά αστυνομικοί μιας ομάδας «ειδικών αποστολών» της Αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι αργότερα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών τους.
Η έρευνα για όσα οι πέντε ανήλικοι και οι δύο ενήλικες αλλοδαποί κατήγγειλαν ότι υπέστησαν στην ανάκριση ανακλήθηκε από την υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και ανατέθηκε σε Πταισματοδίκη, για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της. Την περασμένη Πέμπτη, και οι επτά Σύροι πρόσφυγες που μένουν σε κατάληψη, στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Σουρμελή, κατέθεσαν μήνυση κατά των αστυνομικών καταγγέλλοντας –μεταξύ άλλων– σωματική και ψυχολογική βία.
Ελεγχος και μεταγωγή
Στις 12 το μεσημέρι της 27ης Σεπτεμβρίου, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πήραν εντολή να προσαγάγουν στο Α.Τ. Ομόνοιας τους επτά αλλοδαπούς, που είχαν βγει από το κατειλημμένο σχολείο της οδού Αχαρνών και κατευθύνονταν πεζή στα γραφεία Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, στην οδό Ασκληπιού, για να συμμετάσχουν σε θεατρική παράσταση με θέμα τον πόλεμο. Ο έλεγχος και η μεταγωγή τους στην Ομόνοια έγινε με κινηματογραφικό τρόπο και τη συμμετοχή 24 αστυνομικών της Άμεσης Δράσης.
Η κατάληψη. (Φωτογραφία: Enri Canaj)
«Στο δρόμο τα περιπολικά είχαν ανάψει τις σειρήνες και έτρεχαν με μεγάλη ταχύτητα. Οι μηχανές διέκοπταν την κυκλοφορία ώστε τα αυτοκίνητα που μας μετέφεραν να κινούνται ανάποδα στο δρόμο» περιέγραψαν αργότερα οι νεαροί Σύροι.
Την εντολή για προσαγωγή των επτά στο Α.Τ Ομόνοιας είχαν δώσει αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, που μαζί με αξιωματούχους της CIA συγκροτούν μια μυστική ομάδα ειδικών αποστολών. Πρόκειται για την «Ειδική Απόρρητη Ομάδα Υψηλών Απαιτήσεων και Επικινδυνότητας», η οποία υπάγεται στην Αντιτρομοκρατική αλλά συνεργάζεται στενά και δέχεται οδηγίες από το κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα.
Η ΜΚΟ όπου πήγαιναν οι ανήλικοι. (Φωτογραφία: Enri Canaj)
Αντίθετα με όσα ειπώθηκαν εκείνες τις μέρες, το ενδιαφέρον των αστυνομικών δεν κέντρισαν τα όπλα - παιχνίδια που μετέφεραν οι πρόσφυγες, ούτε τα ρούχα παραλλαγής που φορούσαν για τις ανάγκες της θεατρικής παράστασης. Στόχος των αξιωματούχων της Αντιτρομοκρατικής και της CIA ήταν να ελέγξουν το περιεχόμενο φορητού υπολογιστή, που μετέφερε ο ένας από τους δύο ενήλικες Σύρους, και κυρίως να συλλέξουν πληροφορίες για τους «ενοίκους» της κατάληψης. Υπήρχαν εξάλλου υπόνοιες ότι ορισμένοι από αυτούς ήταν φονταμενταλιστές μουσουλμάνοι και διατηρούσαν επαφές με το “Ισλαμικό Κράτος”.
Τι ρωτούσαν
Τους προσαχθέντες ανέκριναν τέσσερις αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, τρεις άνδρες και μια γυναίκα. Ρώτησαν τους δύο ενήλικες εάν είναι ιμάμηδες, εάν έχουν υπηρετήσει σε ένοπλες συριακές οργανώσεις στη Συρία, εάν είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους και εάν στην κατάληψη της οδού Αχαρνών υπάρχουν κρυμμένα όπλα. Στη συνέχεια, ζήτησαν πληροφορίες για αλλοδαπό ονόματι «Καρίμ» καθώς και 4 - 5 ακόμα άτομα που μένουν στο υπό κατάληψη σχολείο και υπήρχαν υπόνοιες ότι διατηρούν επαφές με τζιχαντιστές.
«Μου έδειξαν μια φωτογραφία του “Καρίμ” και με ρώτησαν ποιος είναι και που μένει. Τους είπα ότι είναι μεταφραστής, γιατί μιλάει αγγλικά και μας βοηθάει» είπε αργότερα ο ένας από τους προσαχθέντες.
Οι πρόσφυγες, ανήλικοι και ενήλικες, μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Ομόνοιας στις 12.45 και παρέμειναν εκεί για περίπου επτά ώρες. Τους επετράπη να φύγουν γύρω στις 8 μ.μ. και ενώ έξω από το Α.Τ. είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται συγγενείς τους, πρόσφυγες από το κατειλημμένο σχολείο, αλληλέγγυοι και εθελοντές
Καταγγελίες
Οι ανήλικοι καταγγέλλουν ότι υπέστησαν σωματική και ψυχολογική βία από αστυνομικούς του Α.Τ. Ομόνοιας, οι οποίοι τους υπέβαλαν σε σωματικό έλεγχο εν αναμονή του κλιμακίου της αντιτρομοκρατικής. Ενδεικτικά, 13χρονος Σύρος κατέθεσε στην Εισαγγελία ότι ένας από τους αστυνομικούς τον χτύπησε στον τοίχο για να τον υποχρεώσει να βγάλει το εσώρουχό του. Αντίστοιχα, 16χρονος κατέθεσε ότι αστυνομικός τον χτύπησε με δύναμη στο κεφάλι διατάζοντάς τον να κοιτά ευθεία στον τοίχο και να μην γυρνά το βλέμμα του δεξιά και αριστερά, ενώ άλλος δεκατριάχρονος κατήγγειλε ότι αστυνομικός κλώτσησε την καρέκλα στην οποία καθόταν τρομοκρατώντας τον.
Οι Σύροι πρόσφυγες υποστηρίζουν ότι η βίαιη ανάκρισή τους σταμάτησε όταν στον χώρο κράτησης μπήκε κάποιος ανώτερος αξιωματικός: «Με το που μας είδε, άρχισε να φωνάζει στους άλλους δύο αστυνομικούς στα ελληνικά και διακρίναμε ότι τους έκανε νόημα να σταματήσουν».
Οι επτά προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ και αφού η «μυστική» επιχείρηση της αστυνομίας είχε ήδη αποκτήσει δημοσιότητα. Για τα γεγονότα είχαν ήδη ενημερωθεί η Διεθνής Αμνηστία και δικηγόροι ειδικευμένοι σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μάλιστα, οι ίδιοι οι προσαχθέντες σχολιάζουν ότι οι αστυνομικοί του τμήματος τους άφησαν να φύγουν χωρίς τελικά να ελέγξουν τα χαρτιά τους και δίχως να βεβαιωθούν ότι τα άτομα, που είχαν πάει στο τμήμα για να παραλάβουν τους ανήλικους, ήταν πράγματι οι γονείς τους.
Τη νύχτα της ίδιας μέρας, ο ένας από τους ανήλικους μετέβη συνοδευόμενος από τον πατέρα του και τη συνήγορο τους, Ηλέκτρα - Λήδα Κούτρα, στην υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, προκειμένου να υποβάλει έγγραφη καταγγελία για όσα είχαν προηγηθεί. Η διαδικασία αποδείχθηκε και εκεί χρονοβόρα καθώς ολοκληρώθηκε στις 4.30 π.μ. της επομένης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 13χρονος κοιμόταν λόγω εξάντλησης στην καρέκλα του και οι αστυνομικοί τον ξυπνούσαν για να ολοκληρώσει την κατάθεσή του.
Η κατάληψη στην οποία φιλοξενούνται. (Φωτογραφία: Enri Canaj)
Τις αμέσως επόμενες ημέρες τα γεγονότα στο Α.Τ. Ομόνοιας προκάλεσαν σοβαρές πολιτικές αναταράξεις. Σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κλιμάκωση της αστυνομικής αυθαιρεσίας», ενώ 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν επερώτηση για το θέμα στη Βουλή. Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας υποχρεώθηκε σε διευκρινίσεις. Σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι «η έρευνα στηριζόταν σε πληροφορίες για οπλισμό» και κατηγορούσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών.
Στα μέσα Οκτωβρίου, η ποινική έρευνα για την υπόθεση ανακλήθηκε από την υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και με απόφαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ηλία Ζαγοραίου ανετέθη σε Πταισματοδίκη. Την ίδια περίοδο, οι τέσσερις αστυνομικοί από την ελληνοαμερικανική αντιτρομοκρατική ομάδα υποχρεώθηκαν σε δυσμενή μετάθεση εξαιτίας των χειρισμών τους. Δύο μετακινήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και οι υπόλοιποι σε περιφερειακά αστυνομικά τμήματα της Αθήνας και του Πειραιά.
Την Πέμπτη και οι επτά Σύροι πρόσφυγες υπέβαλαν, μέσω της συνηγόρου τους Ηλέκτρας – Λήδας Κούτρα, μηνυτήρια αναφορά εναντίον των αστυνομικών που πήραν μέρος στα γεγονότα. Ζητούν την ποινική δίωξή τους καταγγέλλοντας παράνομους σωματικούς ελέγχους, σωματική και ψυχολογική βία καθώς και αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας τους.
Σχόλια