Τα πράματα δεν πάνε καλά για την Χίλαρι (μετά και το χτύπημα απο το FBI)>> Αλάνθαστος πολιτικός αναλυτής «βλέπει» νίκη Τραμπ
Μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει ποτέ έξω. Ο αμερικανός ακαδημαϊκός Άλαν Λίχτμαν, προβλέπει με απόλυτη επιτυχία το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ από το 1984. Αυτή τη φορά, οι προβλέψεις του «αλάνθαστου» Λίχτμαν δεν είναι καθόλου καλές για τους Δημοκρατικούς. Αφήνοντας ανοιχτό ένα μικρό ενδεχόμενο να διαψευστεί για πρώτη φορά, λόγω της φύσης των συγκεκριμένων εκλογών, ο αμερικανός καθηγητής «βλέπει» νίκη Τραμπ στις 8 Νοεμβρίου.
Ο Λίχτμαν δεν είναι μάντης. Δεν έχει κάρτες Ταρό ούτε βλέπει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών σε κάποια κρυστάλλινη σφαίρα. Μελετώντας τις προεδρικές εκλογές από το 1860 έως το 1980, ο αμερικανός καθηγητής Ιστορίας στο American University ανέπτυξε ένα μεθοδικό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε 13 σημεία-«κλειδιά» που ευνοούν το κυβερνών κόμμα.
Κάθε θετική απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις τύπου «σωστό-λάθος» μετρούν υπέρ της επανεκλογής του κόμματος που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο. Εάν ωστόσο η απάντηση σε έξι από αυτές - ή και σε περισσότερες - είναι «λάθος», τότε το κόμμα της αντιπολίτευσης είναι ο μεγάλος νικητής (εν προκειμένω το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ).
Στις πρώτες αναλύσεις του, στην Washington Post, ο Λίχτμαν είχε αποφύγει να κάνει προβλέψεις. Τι άλλαξε καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη μεγάλη μέρα; «Ο αριθμός των αρνητικών “κλειδιών” για το κυβερνών κόμμα. Τι άλλο;», επισημαίνει ο Λίχτμαν. Ξεκινώντας με πέντε αρνητικά «κλειδιά», οι Δημοκρατικοί παρέμεναν φαβορί σε αυτήν την αναμέτρηση. Στην πορεία ωστόσο παρουσιάστηκε και ένα έκτο: η σημαντική παρουσία ενός τρίτου υποψηφίου, του φιλελεύθερου Γκάρι Τζόνσον.
Ο Γκάρι Τζόνσον, που εκτός αμερικανικών συνόρων έγινε γνωστός επειδή έως πολύ πρόσφατα τού ήταν παντελώς άγνωστο το Χαλέπι, μπορεί να μην έχει καμία ελπίδα να εκλεγεί. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ωστόσο παίρνει ένα ποσοστό άνω του 5%, το οποίο όπως εξηγεί ο Λίχτμαν σηματοδοτεί τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τους Δημοκρατικούς. Με αυτό το αρνητικό έκτο «κλειδί», σημειώνει ο αμερικανός πολιτικός αναλυτής, οι Δημοκρατικοί βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.
Λίγο πριν από το τρίτο ντιμπέιτ ωστόσο έσκασε επίσης η βόμβα των σεξουαλικών σκανδάλων και η σωρεία των σεξιστικών σχολίων του Τραμπ. Δεν θα παίξουν και αυτά καταλυτικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα; Ο Λίχτμαν είναι κάθετος: «Δεν θα αλλάξουν την ουσία των εκλογών». Απεναντίας, εκτιμά ότι η επανεκκίνηση της υπόθεσης με τα email της Κλίντον είναι πιο πιθανό να έχει μεγαλύτερο πολιτικό βάρος.
Σε κάθε περίπτωση, ο Λίχτμαν αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μία τόσο «ασυνήθιστη» εκλογική αναμέτρηση ώστε δεν αποκλείεται, έστω για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια αλάνθαστων προβλέψεων, να γίνει η μεγάλη έκπληξη. Υπάρχουν επίσης δύο πολύ σημαντικές παράμετροι, οι οποίες θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα προγνωστικά του.
Η πρώτη παράμετρος αφορά το λεγόμενο έκτο «κλειδί»: το ποσοστό που θα καταφέρει να συγκεντρώσει ο Τζόνσον. Εάν ο φιλελεύθερος υποψήφιος δεν συγκεντρώσει τελικά ποσοστό μεγαλύτερο του 5%, τότε αυτομάτως το έκτο «κλειδί» εξαφανίζεται, γεγονός που μετράει υπέρ της Χίλαρι Κλίντον.
Η δεύτερη παράμετρος αφορά την πρωτοφανή φύση της υποψηφιότητας Τραμπ, του ανθρώπου που ευρέως θεωρείται ως ο πλέον επικίνδυνος υποψήφιος και γι’ αυτό ενδεχομένως να οδηγηθεί σε μία ήττα, έστω και αν τα ιστορικά δεδομένα των προεδρικών εκλογών μοιάζουν να είναι υπέρ του.
Ένα πράγμα μπορεί να προσυπογράψει ο Λίχτμαν γι’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, ότι είναι ίσως η πρώτη που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να καταρρίψει τα έως σήμερα φυσιολογικά όρια της αμερικανικής πολιτικής. Βάση των «κλειδιών» αυτών, επισημαίνει, είναι η Ιστορία, καθώς και οι πολλές και μεγάλες αλλαγές που συντελούνται σε αυτήν. Έρχεται ωστόσο μία στιγμή που οι αλλαγές αυτές είναι τόσο κατακλυσμιαίες ώστε αλλάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της πολιτικής. «Και αυτές οι εκλογές - τονίζει ο Λίχτμαν - μπορούν να το κάνουν».
πηγή
Σχόλια