Επ΄ αόριστον αναβολή της δίκης της εταιρείας DePuy
H ελληνική δικαιοσύνη δυσκολεύεται να διαχειριστεί διασυνοριακά σκάνδαλα
Σε επ' αόριστον αναβολή οδηγήθηκε η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της βρετανικής εταιρείας DePuy, η οποία προμήθευε ορθοπεδικό υλικό νοσοκομεία της χώρας.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση της υπεράσπισης περί μη έγκαιρης κλήτευσης κατηγορουμένων, κηρύσσοντας απαράδεκτη τη συζήτηση. Η υπεράσπιση τόνισε παράλληλα ότι και το βούλευμα δεν επιδόθηκε εγκαίρως σε κατηγορούμενους.
Η διαδικασία ακολούθησε στην ουσία τα χνάρια της Siemens, υπόθεσης επίσης με πλήθος αλλοδαπών κατηγορουμένων, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που έχουν εκφραστεί εδώ και καιρό ότι η ελληνική δικαιοσύνη δυσκολεύεται να διαχειριστεί διασυνοριακά σκάνδαλα.
Στο εδώλιο, αυτή τη φορά, βρίσκονται γιατροί, καθώς και στελέχη της βρετανικής εταιρείας.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο Εφετών που εξέδωσε το παραπεμπτικό βούλευμα, η επιχείρηση, θυγατρική της αμερικανικής JOHNSON & JOHNSON, υπερκοστολογούσε τον εξοπλισμό, ενώ παράλληλα φέρεται να έδινε μίζες σε γιατρούς και άλλους υπαλλήλους νοσοκομείων. Η DePuy φέρεται το χρονικό διάστημα 2000 - 2006 να προκάλεσε στο Δημόσιο ζημιά η οποία υπερβαίνει τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.
πηγή
Θυμίζουμε περί τίνος πρόκειται...
Η εταιρεία πουλούσε σε ελληνικά νοσοκομεία υπερκοστολογημένο εξοπλισμό δίνοντας παράλληλα «μίζες» σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων
24 πρόσωπα παραπέμπονται να δικαστούν από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το μεγάλο σκάνδαλο δωροδοκίας με πρωταγωνιστή τη βρετανική εταιρία προμήθειας ορθοπεδικού υλικού DEPUY.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα αλλά και την ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, η εν λόγω εταιρεία πουλούσε σε ελληνικά νοσοκομεία υπερκοστολογημένο εξοπλισμό δίνοντας παράλληλα «μίζες» σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων.
Ζημία 11,5 ύψους δισ. ευρώ
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η DE PUY, θυγατρική εταιρία του αμερικανικού κολοσσού JOHNSON & JOHNSON, φέρεται να έδρασε την περίοδο από το 2000 ως το 2006, προκαλώντας ζημιά άνω των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.
Κατά το κατηγορητήριο η εταιρεία υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα κατά τουλάχιστον 35% και τα προμήθευε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Για να το πετύχει αυτό δωροδοκούσε μεγαλογιατρούς που φέρονται να έπαιρναν μίζες και «δώρα» από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρίας.
Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας που διενεργήθηκε από ανακριτές διαφθοράς εντοπίστηκε περίπτωση γιατρού που εκτός από τις αμοιβές του
(π.χ το 2003 34.367,17 ευρώ, το 2004 68.000,89 ευρώ και το 2005 42.634,58 ευρώ) πήρε και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, εισιτήρια για συνέδριο στην Κούβα κλπ.
Επίσης αλιεύθηκε email στις 13/11/2000 ενός κατηγορούμενου προς Βρετανό συγκατηγορούμενό του, στο οποίο αναφέρει επί λέξει: «Όπως γνωρίζεις, αυτά τα λεφτά είναι κίνητρα μετρητών και πληρώνονται καθαρά στους αποδέκτες...», ζητώντας ουσιαστικά συνολικό ποσό 1.600.000 δολαρίων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2001 για να το
διανείμει.
Στη λίστα με τα 114 νοσοκομεία τα οποία πλήρωσαν υπερκοστολογημένα υλικά είναι το ΚΑΤ και το «Παπανικολάου» με διαφορά υπεκοστολόγησης περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ έκαστο στην εξαετία.
Σχόλια