30χρονος Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Παπαδόπουλος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, τον οποίο συνάντησε όταν ήρθε στην Ελλάδα.
Λίγες ώρες αφού είχαν κλείσει οι κάλπες και η νίκη του Τραμπ ήταν σίγουρη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος έδινε, μέσω Twitter, συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο και σημείωνε πόσο σημαντική θέση έχει πλέον ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Παπαδόπουλος. «Είναι ένας “εξαιρετικός άνδρας”», είχε δηλώσει ο Τραμπ για τον Τζ. Παπαδόπουλος κάποιους μήνες νωρίτερα.
Ηταν 21 Μαρτίου του 2016 και ο υποψήφιος τότε πρόεδρος έδινε συνέντευξη στη Washington Post. Οταν τον ρώτησαν ποια είναι η ομάδα των συμβούλων του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εκείνος έδωσε πέντε ονόματα. Ενα από αυτά ήταν του Ελληνοαμερικανού, που, όπως είπε, «ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας και πετρελαίου». Η εφημερίδα αμέσως κάνει μια πρώτη έρευνα και δημοσιεύει ένα άρθρο μάλλον...περιπαικτικό: Ο κ. Παπαδόπουλος είχε συμπεριλάβει στο βιογραφικό του τη συμμετοχή του σε εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών όταν ήταν μαθητής Λυκείου. Οι δημοσιογράφοι μιλάνε με στελέχη του χώρου, αλλά –τουλάχιστον– στην Ουάσιγκτον δεν τον γνωρίζουν.
Από σπίτι «ελληνικό»
Μόλις 30 χρόνων, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος γεννήθηκε στο Σικάγο από Ελληνες γονείς με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του, Αντώνης (πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ), έχει δηλώσει πως η οικογένειά του ζει σε ένα σπίτι «ελληνικό»: «Ξεκινάμε την ημέρα μας διαβάζοντας εφημερίδες και τα νέα, δεν είμαστε αποκομμένοι από την Ελλάδα». Αλλωστε οικογενειακώς έρχονται εδώ με κάθε ευκαιρία, αφού έχουν συγγενείς και διατηρούν και οι ίδιοι σπίτι.
Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος σπούδασε στην Αμερική και στην Αγγλία, αποφοίτησε το 2010 και τότε ξεκίνησε να εργάζεται ως σύμβουλος σε θέματα ενέργειας στο Ινστιτούτο Hudson. Με αυτή την ιδιότητα, το 2014 συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Πολύ συχνές επαφές έχει και με το Ισραήλ: το 2015 παρουσίασε στο υπουργείο Ενέργειας μελέτη που είχε κάνει για λογαριασμό του Ινστιτούτου. Οι επαφές αυτές θεωρείται πως έπαιξαν ρόλο στο να «ανοίξει» για την εταιρεία Noble Energy ο δρόμος για τη γεώτρηση φυσικού αερίου στην περιοχή. Τον περασμένο Νοέμβριο βρέθηκε στο επιτελείο του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Μπεν Κάρσον και όταν εκείνος αποχώρησε από την κούρσα και υποστήριξε τον Τραμπ, φαίνεται πως ο Παπαδόπουλος πήρε «μετεγγραφή».
Συναντήσεις στην Ελλάδα
Δύο μήνες αργότερα, ο κ. Παπαδόπουλος έρχεται στην Αθήνα και συναντάει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. «Aνέβασε» μάλιστα στην προσωπική του ιστοσελίδα φωτογραφία από τη συνάντηση εκείνη, στην οποία φαίνεται πως ζήτησε απευθείας επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου. Τελικά κατάφερε να δει μόνο τον κ. Καμμένο. Συνάντησε επίσης, σε ένα από τα ταξίδια του, τον κ. Κώστα Καραμανλή.
Σε όλες τις συνομιλίες του στην Ελλάδα προσπάθησε να πείσει για το πόσο φιλέλληνας είναι ο Τραμπ και πως δεν πρέπει να πολυπιστεύουν τα όσα λέει προεκλογικά, καθώς «με συμβατικό λόγο δεν θα καταφέρει να κερδίσει την Κλίντον».
Οταν πριν από λίγες εβδομάδες καταφέραμε να επικοινωνήσουμε μαζί του, μας μίλησε ελληνικά. Καθώς επρόκειτο να ταξιδέψουμε στην Αμερική συζητήσαμε την προοπτική μιας συνέντευξης. «Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως οι θέσεις είναι δικές μου και όχι του Τραμπ», μας είχε προειδοποιήσει τότε. «Ολο αυτό το διάστημα τον ενημερώνω για τα ελληνικά και τα κυπριακά θέματα, αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι θέσεις ή η στρατηγική που θα ακολουθήσει στον Λευκό Οίκο».
Αλλωστε ο Τραμπ, επίσημα τουλάχιστον, δεν έχει απευθυνθεί στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα. Η «Κ» όμως είχε δημοσιεύσει πρώτη κάποιες δηλώσεις που ρίχνουν φως στο πώς ο νέος πρόεδρος βλέπει την κατάσταση της χώρας. Κατ’ αρχήν ότι ήταν λάθος μας να μπούμε στο ευρώ ή ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς σωτηρία». Και ότι ως πρόεδρος δεν σκοπεύει να εμπλακεί και πολύ με το χρέος, εάν βρεθούμε και πάλι στο χείλος του γκρεμού: «Σίγουρα θα κρατούσα απόσταση. Η Γερμανία είναι πολύ ισχυρή, θα έβαζα τη Γερμανία να το χειριστεί». Για να καταλήξει πως, «εάν δεν το κάνει η Γερμανία θα εμφανιστεί ο... Πούτιν για να σώσει την παρτίδα», είχε πει σε μια πρωινή εκπομπή.
Οταν δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές επικοινωνήσαμε ξανά με τον κ. Παπαδόπουλος μάς ενημέρωσε πως «είχε αποχωρήσει από την καμπάνια» γιατί «είχε κάνει το κομμάτι του». Μια εβδομάδα αργότερα, μας είπε πως είχε επιστρέψει και πάλι, αλλά πως υπήρχε οδηγία να μη μιλήσει κανείς στον Τύπο για κανένα θέμα πλην της έρευνας του FBI για τα email της κ. Κλίντον. Παρόλο που δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς ποια –αλλά και πόσο στενή– είναι η σχέση του με τον Τραμπ, μόλις δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, πήρε το αεροπλάνο από το Σικάγο για να παρευρεθεί σε μια εκδήλωση στην Αστόρια. «Ο κ. Τραμπ θεώρησε πως είναι σημαντικό να έρθω και να σας μιλήσω», θα πει στην εισαγωγή του.
Πριν μιλήσει, τον λόγο πήρε ο Φίλιπ Κρίστοφερ (πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου). «Ο Τραμπ θα φέρει ριζική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική κυρίως σε σχέση με τη Ρωσία, διότι μόνο έτσι η Τουρκία δεν θα είναι πλέον παντοδύναμη», είπε. Στη συνέχεια ο κ. Γαλατούλας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης) δηλώνει στο κοινό πως η Β. Ηπειρος και τα Σκόπια είναι δικά μας: «Δεν δέχομαι η Αλβανία, η οποία είναι υπόθεση δύο ωρών να καταληφθεί, και τα Σκόπια να σηκώνουν ανάστημα στην Ελλάδα (...) Και το είπα στον υπουργό. Και μου λέει τι να κάνω (...) και του λέω, κατάσχονται οι περιουσίες όλων των Αλβανών, απελαύνονται. Και 100 τανκς στα σύνορα...».
Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος που κάθεται ακριβώς δίπλα, κουνάει το κεφάλι του, σαν να συμφωνεί με τα όσα λέγονται, καθ’ όλη τη διάρκεια των ομιλιών. Οταν παίρνει τον λόγο, λέει γελώντας: «Οι κύριοι τα ξέρουν τα θέματα καλύτερα από εμένα». Μίλησε αρκετή ώρα για τις επαφές στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, για να καταλήξει ότι ως σύμβουλος του Τραμπ θα κάνει ό,τι μπορεί για «να μάθει τα θέματα ο επόμενος πρόεδρος από μέσα και απέξω και να δούμε καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής...».
Ο «σκηνοθέτης» Τζορτζ Τζιτζίκος
Ενας Ελληνοαμερικανός, ο Τζορτζ Τζιτζίκος, είναι ο «σκηνοθέτης» πίσω από το φαινόμενο Τραμπ. Γεννημένος στη Φλόριντα, γιος ιερέα με στενούς δεσμούς με την ελληνοαμερικανική κοινότητα (τον αδερφό του τον έχει βαφτίσει ο ιερέας Αλεξ Καρλούτσος, ο ισχυρός κληρικός της Oμογένειας), είναι εδώ και ένα χρόνο ο επικεφαλής της λεγόμενης «Αdvance team», που ασχολείται με κάθε πτυχή της δημόσιας εικόνας του προέδρου. Κάθε ομιλία, κάθε τηλεοπτική στιγμή, ακόμα και μια χαλαρή εμφάνιση όσο αυθόρμητη και να έμοιαζε, είχε προετοιμαστεί και σκηνοθετηθεί από τον Τζιτζίκος. Aντίστοιχες υπηρεσίες μέσω της εταιρείας του telion (από το «τέλειο») είχε προσφέρει στον Μπους, στον Μακ Κέιν και στον Ρόμνεϊ. Κανείς όμως υποψήφιος δεν είχε τις... αρετές του Τραμπ ως showman: «Ο κ. Τραμπ έχει κινητοποιήσει τη χώρα με έναν τρόπο πρωτοφανή», είχε πει σε μια συνέντευξή του ο Τζιτζίκος πριν από μερικούς μήνες. «Είναι συναρπαστικό να συμμετέχω σε όλο αυτό και να βλέπω τον ενθουσιασμό του πλήθους». Ο ίδιος διαλέγει τον φωτισμό, τα φωτορυθμικά, τη μουσική με την οποία κάνει την εμφάνισή του ο Τραμπ (συνήθως προτιμά ένα τραγούδι των Rolling Stones) και αποφασίζει για το... show πριν από την ομιλία. Οπως, π.χ., το μουσικοχορευτικό των 7χρονων μαζορετών με τα αστραφτερά ρούχα ή το σκετς όπου δύο ζευγάρια χορεύουν βαλς στη σκηνή και δέχονται επίθεση από «τζιχαντιστές»...
Ο Τζιτζίκος, πριν ακόμα μπουν στο παιχνίδι οι μυστικές υπηρεσίες, είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου την ασφάλεια όλων των εκδηλώσεων. Στόχος του ήταν τα μέτρα ασφαλείας να θυμίζουν αεροδρόμιο (εξ ου και οι ατελείωτες ουρές). Και αυτό γιατί οι συγκρούσεις στις συγκεντρώσεις ήταν συχνές. Ο Τραμπ μπορεί να τις ενθάρρυνε με τον τρόπο του –ήταν άλλωστε μέρος του σόου–, αλλά ο Τζιτζίκος ήταν αυτός που προσπαθούσε να κρατάει τα πράγματα σε σχετική τάξη. Σε πολλές ομιλίες μάλιστα εντόπιζε ο ίδιος αυτούς που θεωρούσε ότι μπορούσαν να δημιουργήσουν φασαρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μαρτυρία άνδρα που δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ένας κοστουμάτος κύριος ονόματι Τζιτζίκος του ζήτησε να αποχωρήσει γιατί τον είχε αναγνωρίσει ως διαδηλωτή από παλαιότερο βίντεο.
πηγή
Σχόλια