Οι σοκαριστικές ιστορίες πίσω από τα αγαπημένα μας παραμύθια
Στην πρώτη εκδοχή της Ωραίας Κοιμωμένης υπάρχει η όμορφη πριγκίπισσα, ο πρίγκηπας, το αδράχτι και ο ύπνος! Στην πορεία, όμως, η ιστορία διαφέρει αρκετά. Όντως, η κοπέλα τρυπάει το δάχτυλό της σε ένα αδράχτι και μετά πέφτει σε βαθύ ύπνο, όντως την βρίσκει ένας πρίγκηπας, αλλά είναι μεγαλύτερος σε ηλικία και δεν τη ξυπνάει με το φιλί του… Αντίθετα, την βιάζει ενώ κοιμάται και μετά απλώς φεύγει. Μετά από 9 μήνες, η Ωραία Κοιμωμένη γίνεται μητέρα δίδυμων παιδιών, τα οποία ξεγεννούν οι «καλές» νεράιδες που όλοι θυμόμαστε. Όταν οι νεράιδες ακουμπούν τα μωρά στο στήθος της για να θηλάσουν, το ένα εξ’ αυτών κατά λάθος «πιπιλάει» το δάχτυλο που είχε τρυπήσει στο αδράχτι, ρουφά το δηλητήριο και ξυπνάει την όμορφη πριγκίπισσα. Το πώς αντέδρασε όταν ξύπνησε και είδε ότι έχει δύο παιδιά δεν θα το μάθουμε ποτέ!
2. Η γλυκιά Κοκκινοσκουφίτσα δεν έχει καλό τέλος…
Η ιστορία της μικρής Κοκκινοσκουφίτσας έχει τις ρίζες της σε ένα παραμύθι που μας έρχεται από τον 14ο αιώνα και ομολογουμένως είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό που ξέρουμε. Στην αρχική του εκδοχή, το κοριτσάκι όντως χάνει τον δρόμο του και ο κακός λύκος στήνει ενέδρα στη γιαγιά της. Ωστόσο, ο καλός κυνηγός που τη βοηθάει στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Η συνέχεια είναι για γερά στομάχια. Ο λύκος σκοτώνει τη γιαγιά του μικρού κοριτσιού και της προσφέρει το αίμα της για κρασί και τη σάρκα της για… κυρίως πιάτο.
Τρεις αιώνες αργότερα, όταν ο Τσαρλς Περό ξαναέγραψε την ιστορία, προσέθεσε στην ιστορία τον λύκο που υποδυόταν τη γιαγιά της μικρής. Η «έμπνευση» αυτή μάλλον του ήρθε από τον αδελφό του τότε βασιλιά, Λουδοβίκο 14ο, ο οποίος ντυνόταν ως μεγάλη γυναίκα για να μπορεί να «τρυπώνει» σε σαλόνια ομορφιάς και να αποπλανεί μικρές κοπέλες.
3. Η Σταχτοπούτα ήταν… Ελληνίδα!
Στη φαντασία μας, η Σταχτοπούτα ζούσε σε έναν ψηλό μεσαιωνικό πύργο μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο. Στην πραγματικότητα, η Σταχτοπούτα καταγόταν από την Ελλάδα, λεγόταν Ροδόπη, είχε απαχθεί και ήταν σκλάβα στην Αίγυπτο. Η συνέχεια, όμως, θυμίζει κάπως την αγαπημένη μας ιστορία. Μια μέρα, οι υπόλοιποι σκλάβοι πήγαν σε μια γιορτή στην οποία εκείνη δεν μπορούσε να παραβρεθεί. Τότε, ο θεός Χορός μεταμορφώνεται σε γεράκι, κλέβει ένα παπούτσι της και το πετάει στον Φαραώ.
Εκείνος, ψάχνει να βρει ποιος είναι ο κάτοχός του, γνωρίζει την Ροδόπη και την ερωτεύεται! Ιστορικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της κοπέλας, όμως δεν ξέρουμε αν αυτός ο μύθος έχει έστω και μια δόση αλήθειας.
4. Η Πεντάμορφη και το Τέρας ή αλλιώς ο θεός Έρωτας και η…. Ψυχή;
Πίσω από την Πεντάμορφη και το Τέρας με τις κούπες που μιλάνε, τα καλοσυνάτα ρολόγια και τον σκοτεινό Πύργο, κρύβεται άλλη μια ιστορία από τη μυθολογία. Συγκεκριμένα, η μεσαιωνική Πεντάμορφη φαίνεται ότι έχει πολλά κοινά με την Ψυχή, μια όμορφη γυναίκα που ερωτεύτηκε ο θεός Έρωτας. Η Ψυχή παρά τη θέλησή της, τέθηκε σε απομόνωση και αναγκάστηκε να παντρευτεί τον Έρωτα, ο οποίος όμως είχε πάρει τη μορφή τέρατος. Το τέρας την επισκεπτόταν κάθε βράδυ για ευνόητους λόγους, μέχρι που εκείνη κατάλαβε ποιος πραγματικά ήταν. Η ιστορία έχει αίσιο τέλος, όμως το ενδιαφέρον είναι πώς ένας αρχαίος μύθος εξελίσσεται ανά τους αιώνες.
5. Η μικρή γοργόνα που δίνει τέλος στη ζωή της
Πιθανώς να θυμάστε ότι στην αγαπημένη μας «Μικρή Γοργόνα», η όμορφη ηρωίδα ανταλλάσσει τη φωνή της με ένα ζευγάρι ανθρώπινα πόδια. Ωστόσο, στην πραγματική ιστορία, δεν κόβεται η μιλιά της αλλά η… γλώσσα της. Εκτός αυτού, δεν αποφασίζει να γίνει άνθρωπος για να γνωρίσει την αληθινή αγάπη, αλλά γιατί σκέφτεται την μεταθανάτια κατάληξή της- σύμφωνα με τον μύθο, οι γοργονάνθρωποι αφού πεθάνουν, γίνονται αφρός στη θάλασσα, αντίθετα οι ψυχές των ανθρώπων πάνε στον Παράδεισο.
Μετά τη μεταμόρφωσή της σε γυναίκα με πόδια, κάθε της βήμα γίνεται μαρτύριο γιατί νιώθει ότι περπατάει σε σπαθιά. Τελικά, γνωρίζει τον πρίγκιπα και τον ερωτεύεται , αλλά εκείνος παντρεύεται μια άλλη γυναίκα και τότε η όμορφη γοργόνα αποφασίζει να τον σκοτώσει. Όμως, δεν υποκύπτει στην εκδίκηση και αποφασίζει να αυτοκτονήσει βουτώντας στη θάλασσα. Ξεχάστε, λοιπόν, το υποθαλάσσιο, ανέμελο τραγούδι, το χρυσό χτένι με το οποίο χτένιζε τα μαλλιά της και τα φιλικά καβούρια….
6. Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ δεν… υπήρχαν στην ιστορία τους!
Η κακιά μάγισσα στην ιστορία του Χάνσελ και της Γκρέτελ στην πραγματικότητα ήταν το θύμα μιας υπόθεσης που δεν είχε πρωταγωνιστές παιδιά. Γυρνάμε μισή χιλιετία πίσω, όταν ακόμα οι μάγισσες καίγονταν στην πυρά. Αν δεν καταλαβαίνετε τι σχέση έχει αυτό με την ιστορία μας , θα δείτε στη συνέχεια… Περίπου στα 1600, μια άτυχη γυναίκα με ταλέντο στην ζαχαροπλαστική, φτιάχνει τη δικό της μαγαζί που γνωρίζει μεγάλη άνθηση και φημίζεται για τα γλυκά της. Όταν ένας άντρας ανταγωνιστής της μαθαίνει για την επιτυχία της, αποφασίζει να την εξολοθρεύσει- κυριολεκτικά. Την αναγκάζει να εγκατασταθεί έξω από την πόλη που έμενε και με την κατηγορία της μάγισσας, της επιτίθεται και την καίει μέσα στο φούρνο της.
7. Η Ραπουνζέλ ήταν… αγία και ζούσε στην Τουρκία
Η ιστορία της μακρυμαλλούσας Ραπουνζέλ φημολογείται ότι βασίζεται στην ιστορία της Αγίας Βαρβάρας από τον 3ο αιώνα μ. Χ. Συγκεκριμένα, ένας πλούσιος έμπορος είχε ερωτευθεί την Αγία Βαρβάρα και επειδή ζήλευε, την κλείδωνε σε έναν ψηλό πύργο όσο εκείνος ταξίδευε. Πρίγκιπας που ανέβαινε στο παράθυρο χρησιμοποιώντας την κοτσίδα της ως ανεμόσκαλα, πάντως, δεν υπήρχε.
Η Αγία Βαρβάρα αποφάσισε να στραφεί στη θρησκεία και συγκεκριμένα στον Χριστιανισμό, κάτι που θεωρείτο έγκλημα στην τότε ειδωλολατρική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Οι αρχές ανάγκασαν τον πατέρα της να την αποκεφαλίσει για την προδοσία της. Εκείνος ακολούθησε τις διαταγές τους, αλλά στη συνέχεια χτυπήθηκε από κεραυνό και αυτοκτόνησε.
Μπορεί οι πραγματικές ιστορίες των αγαπημένων μας παραμυθιών να μην είναι αυτό ακριβώς που περιμέναμε, όμως, όπως αποδεικνύεται δεν υπάρχει λόγος να ζηλεύουμε τις πριγκίπισσες των παραμυθιών. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να μην μοιραστούμε αυτές τις μακάβριες πληροφορίες με τα παιδιά μας…
πηγή
Σχόλια