Αυτή η χώρα δεν σώζεται >> Η γραφειοκρατία στερεί μονάδα από χιλιάδες καρκινοπαθείς


Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος σαββας νοσοκομειο


Το υπερσύγχρονο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», έτοιμο εδώ και δύο χρόνια, ακόμη περιμένει τη... στελέχωσή του με προσωπικό


Η γραφειοκρατία στερεί μονάδα από χιλιάδες καρκινοπαθείς

Φωτογραφία από τους χώρους του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», το οποίο εδώ και δύο χρόνια περιμένει... προσωπικό


Στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα έγιναν οι πρώτες επεμβάσεις με ημερήσια νοσηλεία στο Βασιλικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Γλασκώβης. Περίπου μισό αιώνα αργότερα ιδρύθηκαν οι πρώτες μονάδες ημερήσιας νοσηλείας (ΜΗΝ) στις ΗΠΑ και τη δεκαετία του 1970 αρχίζει μια έντονη ανάπτυξη της χειρουργικής με ημερήσια νοσηλεία σε ενηλίκους, η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην Ελλάδα ο τομέας αυτός, ο οποίος αν αναπτυχθεί σωστά προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στους ασθενείς όσο και στο σύστημα υγείας, βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί εξακολουθούν να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά για νοσηλείες που δεν χρειάζονται, παρότι οι ίδιοι οι γιατροί συνηγορούν στο ότι το 70% των επεμβάσεων μπορεί να γίνει σε κέντρα ημερήσιας νοσηλείας, που σημαίνει ότι οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο αυθημερόν.

Αναμένοντας το προσωπικό

Ανάλογη μονάδα, περιορισμένων όμως δυνατοτήτων, λειτουργεί στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». Τη θέση της επρόκειτο να πάρει από τις αρχές του 2015 το νέο, αυτόνομο, υπερσύγχρονο και υπερπολυτελές Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», το οποίο ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με χορηγία της κυρίας Μαριάννας Λάτση. Μόνη υποχρέωση του κράτους, η στελέχωσή του με προσωπικό και συγκεκριμένα με τέσσερις έως πέντε γιατρούς και 30 νοσηλευτές και διοικητικούς. Αυτό όμως δεν έχει γίνει ακόμη αν και έχουν παρέλθει δύο χρόνια από τα εγκαίνιά του, με αποτέλεσμα το κέντρο να μην εκπληρώνει τον σπουδαίο ρόλο του και να λειτουργεί μόνο με το ακτινολογικό τμήμα και ένα ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα στο υπόγειο.

«Παρότι η χειρουργική ημερήσιας νοσηλείας αποτελεί μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη πρακτική στην παροχή χειρουργικής φροντίδας, η χώρα μας υπολείπεται δραματικά σε αυτόν τον τομέα και αυτό έχει αποτέλεσμα την αχρείαστη ταλαιπωρία των ασθενών, το αυξημένο ασφαλιστικό κόστος και επιπλέον έξοδα των νοσοκομείων, γεγονός που εντυπωσιάζει ακόμη περισσότερο τη δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα» δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διευθυντής Κλινικής Μαστού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» και υπεύθυνος για τη λειτουργία της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας του χειρουργικού τομέα κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Οπως αναφέρει, «η κυρία Αννα Μαρία Λουίζα Λάτση και οι συνεργάτες της στο Ιδρυμα Λάτση αντιλήφθηκαν τη μεγάλη σημασία για τη χώρα που θα είχε η λειτουργία ενός πρότυπου κέντρου ημερήσιας νοσηλείας και προέβησαν σε μια γενναιόδωρη δωρεά ανακατασκευάζοντας και εξοπλίζοντας πλήρως το παλαιό νοσοκομείο ΙΚΑ στην οδό Ασωπίου και μεταμορφώνοντάς το σε σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα με τον τίτλο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας "Νίκος Κούρκουλος". Εκτός από την εξυπηρέτηση των ασθενών του "Αγίου Σάββα" θα πρόσφερε ένα παράδειγμα προς μίμηση για τα άλλα νοσοκομεία της χώρας και για τις ιδιωτικές κλινικές. Δυστυχώς, γραφειοκρατικές διαδικασίες εμποδίζουν την πρόσληψη ενός ελάχιστα απαιτούμενου προσωπικού, οι μισθοί και τα λοιπά έξοδα του οποίου θα είχαν αποσβεστεί σε ελάχιστους μήνες από το όφελος της λειτουργίας του. Τόσο η διοίκηση όσο και οι γιατροί και νοσηλευτές του "Αγίου Σάββα" προσπαθούν να διευκολύνουν τη λειτουργία του κέντρου, αλλά θα πρέπει να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες πιο γρήγορα».

Συνεχείς καθυστερήσεις

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» κ. Γιώργο Δενδραμή, οι προσπάθειες για τη λειτουργία του κέντρου άρχισαν από την πρώτη στιγμή. Tον περασμένο Ιούλιο εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), την οποία υπέγραφαν οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών, εγκρίνοντας 36 θέσεις επικουρικού προσωπικού (νοσηλευτές, παραϊατρικό κ.λπ.).

«Η διαδικασία, καθώς γίνεται μέσω ΑΣΕΠ, είναι χρονοβόρα. Ωστόσο, ύστερα από επικοινωνία μας με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες με την επιλογή του προσωπικού από επιλαχόντες άλλων προκηρύξεων που βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη. Προς το τέλος του Αυγούστου, το ΑΣΕΠ έδωσε το πράσινο φως και άρχισε η 1η ΥΠΕ τις διαδικασίες για να εκδοθούν οι αποφάσεις προσλήψεων. Οι αποφάσεις άρχισαν να εκδίδονται αλλά βρεθήκαμε μπροστά στο εξής πρόβλημα: από τις πρώτες 11 προσλήψεις δέχθηκαν μόνο δύο εργαζόμενοι. Ως εκ τούτου, με βάση τον κατάλογο των επιλαχόντων καλούνται οι επόμενοι. Αμέσως μόλις γίνει ο αναγκαίος αριθμός των προσλήψεων και αφού οι εργαζόμενοι περάσουν από την απαιτούμενη εκπαίδευση θα μετακινηθούν στο νέο κέντρο οι μονάδες και τα τμήματα που προβλέπονται από τη σύμβαση την οποία έχει υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο με τη δωρήτρια».

Για τον κ. Δενδραμή η λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας είναι, όπως λέει, προσωπικό στοίχημα. «Ο ογκολογικός ασθενής είναι στο επίκεντρό μας και αυτός που θα ωφεληθεί περισσότερο από τη λειτουργία της μονάδας».



Ταλαιπωρία χωρίς λόγο
Η υπάρχουσα μονάδα δεν επαρκεί
Σήμερα στη μικρή μονάδα που λειτουργεί στο πλαίσιο της βραχείας νοσηλείας των χημειοθεραπειών του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» ο χώρος δεν επαρκεί να εξυπηρετήσει τον μεγάλο όγκο των ασθενών. Τόσο οι ίδιοι όσο και οι συγγενείς τους στέκονται για ώρες στον χώρο αναμονής στριμωγμένοι. «Ειδικά οι άνθρωποι αυτοί που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση κάποιου όγκου χρειάζονται για ψυχολογικούς και σωματικούς λόγους έναν ωραίο άνετο χώρο. Αυτή την "πολυτέλεια" θα μπορούσε να τους την παρέχει το Κέντρο "Νίκος Κούρκουλος"» αναφέρει ο κ. Φιλόπουλος.

Στη βραχεία νοσηλεία διενεργούνται ημερησίως περίπου 80 χημειοθεραπείες, όταν στη νέα μονάδα ημερήσιας νοσηλείας θα μπορούν να εξυπηρετούνται περισσότεροι ασθενείς κατά 40%-50% και να εξαλειφθούν οι αναμονές.

Το ίδιο ισχύει και για τον χειρουργικό τομέα, όπου τον Μάιο του 2016 βρίσκονταν σε λίστα αναμονής 236 ασθενείς. Οι επεμβάσεις για την αφαίρεση καλοήθων όγκων έχουν αναμονή ενός μήνα ενώ των κακοήθων περίπου 10 ημέρες. Μεγάλη αναμονή υπάρχει στα οφθαλμιατρικά περιστατικά τα οποία όμως δεν είναι ογκολογικά. Σημαντικό είναι και το οικονομικό όφελος που θα έχει το νοσοκομείο, και γενικότερα το σύστημα Υγείας, από τη λειτουργία μονάδων ημερήσιας νοσηλείας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μια επέμβαση καρκίνου του μαστού (ευρεία εκτομή και βιοψία φρουρού λεμφαδένα ή κένωση μασχάλης) αν γίνει στο πλαίσιο της ημερήσιας νοσηλείας κοστίζει στο ασφαλιστικό ταμείο 600 ευρώ έναντι 1.350 ευρώ αν γίνει εισαγωγή και κανονική νοσηλεία.

Σχόλια