Αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών κατέθεσε ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικής ευθύνης σχετικά με την υλοποίηση της προκήρυξης για τη χορήγηση 5.000 υποτροφιών από την Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδας και τον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, μέσω της πρωτοβουλίας «Ολοι μαζί μπορούμε».
Ειδικότερα, όπως έγραψε αναλυτικά χθες η «Εφ.Συν.», η ΟΕΦΕ ανέλαβε να διαφημίσει μέσω του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ τη χορήγηση 5.000 υποτροφιών από συγκεκριμένα φροντιστήρια, δηλαδή την απαλλαγή μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου από τα δίδακτρα. Για να πάρουν λοιπόν την υποτροφία που θα τους επέτρεπε να παρακολουθήσουν μαθήματα δωρεάν, οι μαθητές θα έπρεπε αρχικά να συγκεντρώσουν 60 μόρια στα 100 σε διαγνωστικό τεστ και στη συνέχεια να αξιολογηθούν με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης καμπάνιας διαφημιζόταν ότι το 2015 χορηγήθηκαν 5.000 υποτροφίες και ότι το 2016 θα χορηγούνταν άλλες 5.000. Ομως, σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στο αρμόδιο υπουργείο, οι υποτροφίες που πράγματι χορηγήθηκαν κατ’ έτος δεν υπερέβαιναν και δεν θα μπορούσαν και να υπερβούν τις 500.
Με βάση αυτή λοιπόν την καταγγελία το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη συγκεκριμένη αναφορά, ζητώντας από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών να διερευνήσει την τυχόν ύπαρξη ποινικής ευθύνης για την ΟΕΦΕ, τον ΣΚΑΪ και τα φροντιστήρια που συμμετείχαν στην υλοποίηση της συγκεκριμένης προκήρυξης, καθώς και να εξετάσει την ενδεχόμενη περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης. «Το υπουργείο, από τη στιγμή που ήρθε η ανώνυμη καταγγελία, δεν είχε κανέναν άλλο δρόμο παρά να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τυχόν ευθύνες, και αυτό κάναμε» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής.
Δείτε κιαυτό..
«Μαϊμού» το πρόγραμμα υποτροφιών από την Ομοσπονδία Φροντιστών;
Ανώνυμη καταγγελία που έγινε πρόσφατα σε βάρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), για παραπλάνηση της κοινής γνώμης μέσω μεγάλου προγράμματος υποτροφιών, ελέγχεται από το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία.
Η υπόθεση αφορά τις 5.000 υποτροφίες που, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΕΦΕ, δόθηκαν πρόσφατα για άλλη μία χρονιά σε μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α’ και στη Β’ Λυκείου έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία που έγινε στις 7 και 12 Σεπτεμβρίου και αφού ελήφθησαν υπόψη και κοινωνικά κριτήρια.
Σύμφωνα με την καταγγελία, η ΟΕΦΕ παραπλάνησε συνειδητά την κοινή γνώμη σχετικά με το μεγάλο πρόγραμμα υποτροφιών «Ολοι μαζί μπορούμε» που παρουσιάστηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου και διαφημίστηκε ευρέως από τα ΜΜΕ ιδιοκτησίας Ομίλου Αλαφούζου (ΣΚΑΪ τηλεόραση και ραδιόφωνο, «Καθημερινή», SportFM).
Απρόσιτοι όροι
To πρόγραμμα των υποτροφιών έδινε τη δυνατότητα σε 5.000 μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου που προέρχονται από φτωχά εισοδηματικά στρώματα να φοιτήσουν σε φροντιστήρια δωρεάν.
Οι μαθητές μοριοδοτούνταν με βάση το οικογενειακό τους εισόδημα αλλά και από γραπτές δοκιμασίες που έγιναν στις 7 και 12 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, βάσει της προκήρυξης, τέθηκαν τέτοιοι όροι που καθιστούσαν την απόκτηση της υποτροφίας εξαιρετικά δύσκολη. Αναφέρουμε κάποιους από τους όρους:
● «Δεν δικαιούνται υποτροφία οι υποψήφιοι που το κατά κεφαλήν οικογενειακό τους εισόδημα υπερβαίνει τις 4.500 ευρώ, διατηρούν όμως το δικαίωμα της συμμετοχής τους στα διαγνωστικά τεστ».
● Για να δοθεί -από μία μόνο- υποτροφία σε Α’ και Β’ Λυκείου, «η παρέχουσα υποτροφίες φροντιστηριακή μονάδα δύναται να συγκροτήσει τμήματα αντίστοιχων τάξεων (Α’ ή Β’ Λυκείου)».
● «Τουλάχιστον πέντε υποψήφιοι για κάθε τάξη της συγκεκριμένης φροντιστηριακής μονάδας, εκ των οποίων επιλέγεται για υποτροφία ο ένας (1) εξ αυτών».
● «Η φροντιστηριακή μονάδα δεν θα χορηγεί την υποτροφία της τάξης αν οι υποψήφιοι δεν συγκεντρώνουν τουλάχιστον 60 μόρια από το διαγνωστικό τεστ».
Πλασματικοί αριθμοί
Ο γονέας που κατήγγειλε ανώνυμα τον διαγωνισμό κατέθεσε ότι οι υποτροφίες που δόθηκαν ήταν τελικά πολύ λιγότερες από τις 5.000. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, τα φροντιστήρια που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό ήταν μόλις 476 (από τα 2.500) σε όλη την Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με την προκήρυξη που έκανε λόγο για δύο υποτροφίες ανά φροντιστηριακή μονάδα, οι υποτροφίες που δόθηκαν ήταν μάξιμουμ 952 (!), χωρίς να ισχύσει κανένας από τους όρους που προαναφέρθηκαν! Επομένως, ο τελικός αριθμός ίσως να είναι μικρότερος από το ένα δέκατο του αριθμού που ανακοινώθηκε διαφημιστικά.
Τα ερωτήματα εντείνονται, καθώς στην ιστοσελίδα της ΟΕΦΕ δεν υπάρχουν στοιχεία για τους επιτυχόντες και τις φροντιστηριακές μονάδες που χορηγούν τις υποτροφίες (αν και υποτίθεται ότι θα υπήρχε ανακοίνωση από τις 14 Σεπτεμβρίου!).
Επίσης, σε αίτημα ενημερωτικής ιστοσελίδας προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας να δώσει τα 5.000 ονόματα (χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν για λόγους ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων), αυτός δεν ανταποκρίνεται.
Η Πανελλήνια Ενωτική Κίνηση Φροντιστών (ΠΕΚΙΦ) σε ανακοίνωσή της, ενοχλημένη φανερά με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, αφού επισημαίνει ότι «με την παρούσα δήλωση θα θέλαμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από κάθε απόπειρα παραπλάνησης της κοινής γνώμης και εμπαιγμού των γονέων και των μαθητών από οποιονδήποτε και αν προέρχεται», σημειώνει:
«Ελπίζουμε και ευχόμαστε οι καταγγελίες που έχουν γίνει σε βάρος της ΟΕΦΕ για παραπλάνηση της κοινής γνώμης στο θέμα των υποτροφιών να μην ευσταθούν», ωστόσο, «θεωρούμε ότι ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ οφείλει να προσκομίσει αμέσως όλα εκείνα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη θέση του, ότι φέτος δόθηκαν από φροντιστήρια-μέλη της ΟΕΦΕ σε παιδιά 5.000 υποτροφίες».
Εκμετάλλευση λόγω... κρίσης
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), η ΟΕΦΕ δεν έδειξε το «φιλάνθρωπο» πρόσωπό της μόνο σήμερα.
Με την έναρξη της κρίσης οι εκπρόσωποι των φροντιστών δεν έχασαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την ισοπέδωση της εργατικής νομοθεσίας και την κατεδάφιση των συλλογικών συμβάσεων, μειώνοντας τις αποδοχές των εκπαιδευτικών έως και πάνω από 60% (το ωρομίσθιο των 11 ευρώ που προέβλεπε η τελευταία συλλογική σύμβαση έπεσε στα περίπου πέντε ευρώ μικτά).
Αδήλωτη εργασία, που αγγίζει ίσως και το 40% σε όλη τη χώρα, απλήρωτη εργασία, εξαναγκασμός δουλειάς σε αργίες και διακοπές και ασφαλιστική εξαθλίωση συνθέτουν το τοπίο γαλέρας που έχουν στήσει οι επιχειρηματίες στον χώρο των φροντιστηρίων εις βάρος των καθηγητών.
πηγή
Σχόλια