Σχολείο στη Δανία διαχωρίζει τα παιδιά με βάση την εθνότητα σε μιά προσπάθεια να αποφύγει τις πολυπολιτισμικές τάξεις


Αποτέλεσμα εικόνας για δανια κοπεγχαγη ανθρωποι δρομοι




Η Πολιτική αυτή δεν ισχύει μόνο για τα παιδιά των προσφύγων, αλλά και για τους μαθητές που μεγάλωσαν στη Δανία

Σχεδόν ένα χρόνο μετά που η εισροή των μεταναστών στην Ευρώπη έφτασε στο αποκορύφωμά της, οι επιπτώσεις μπορούν τώρα να γίνουν αισθητές σε χιλιάδες αίθουσες σε όλη την ήπειρο, καθώς αρχίζει μια νέα σχολική χρονιά.

Ενώ τα περισσότερα  σχολεία επικεντρώνονται στην αφομοίωση των παιδιιών των μεταναστών, ένα δανικό σχολείο στην πόλη του Aarhus αποφάσισε να τους χωρίσει. Η ιδέα έχει τραβήξει την κριτική από υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίοι αμφισβητούν τη νομιμότητα του διαχωρισμού των παιδιών με βάση την εθνικότητά τους.

Πολλές χώρες παρέχουν χωριστή εκπαίδευση για τους νεοεισερχόμενους στο πλαίσιο των προσπαθειών σε ταχύτερη αφομοίωση. Σε ειδικά «διεθνή μαθήματα» στη Γερμανία, για παράδειγμα, παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων  λαμβάνουν εντατικά μαθήματα γλώσσας σε μια προσπάθεια να τα μετακινήσουν σε κανονικές γερμανικές τάξεις όσο το δυνατόν συντομότερα.

Η προσέγγιση της δανικής σχολείου, ωστόσο, είναι κάπως διαφορετική, επειδή δεν είχε σχεδιαστεί αρχικά για την ενσωμάτωση των παιδιών μεταναστών καλύτερα. Αντ 'αυτού, επιδιώκει να επιτρέψει στα παιδιά να αποφύγουν μια πολυπολιτισμική τάξη, σύμφωνα με την Jyllands-Posten (εφημερίδα), η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία. Η πολιτική δεν ισχύει μόνο για τους πρόσφυγες ή παιδιά που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, αλλά και για τους μαθητές που μεγάλωσαν στη Δανία, αλλά έχουν γονείς που μετανάστευσαν από το εξωτερικό.

Η περίπτωση του σχολείου Aarhus θεωρείται απομονωμένο. Περίπου το 25 τοις εκατό των μαθητών του σχολείου ήταν είτε μετανάστες ή  παιδιά των μεταναστών γονέων το 2007, αλλά ο αριθμός αυτός έχει έκτοτε αυξηθεί σε 80 τοις εκατό.

Ορισμένοι επικριτές του σχεδίου λένε ότι αντανακλά μια βαθύτερη τάση μέσα σε μια κοινωνία που έχει αναπτυχθεί σε αντίθεση με την αύξηση της μετανάστευσης. Η Δανία έγινε πρωτοσέλιδο το περασμένο έτος, με νόμο που επέτρεψε αστυνομικούς να αδράζουν τιμαλφή από τους πρόσφυγες ως έναν τρόπο για να βοηθήσουν στην κάλυψη του κόστους της φιλοξενίας των νέων αφίξεων - πολλοί από κατεστραμμένες από τον πόλεμο χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ. Οι αντίπαλοι των πολιτικών αυτών λένε ότι η Δανία είναι όλο και απομονώνοντας τον εαυτό της και απεικονίζουν τη χώρα ως αφιλόξενο για τους πρόσφυγες και τους άλλους. Ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην χώρα έχει μειωθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα.

"Είναι καθαρή διάκριση κατά την ταξινόμηση των ανθρώπων ανάλογα με το αν είναι λευκοί ή καφέ Δανοί," λέει ο Jette Moller, ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS κατά του Ρατσισμού.

Σχόλια